Διεθνή

Trump: Η Κίνα δεν είναι εύκολος εταίρος – Η επανέναρξη των εμπορικών συνομιλιών και τα «αγκάθια» (Bloomberg)

Trump: Η Κίνα δεν είναι εύκολος εταίρος – Η επανέναρξη των εμπορικών συνομιλιών και τα «αγκάθια» (Bloomberg)
«Τα πάμε καλά με την Κίνα. Δεν είναι εύκολη υπόθεση, όμως λαμβάνω μόνο θετικές αναφορές», δήλωσε τη Δευτέρα ο Trump από τον Λευκό Οίκο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο χαλάρωσης των αμερικανικών περιορισμών στις εξαγωγές τεχνολογίας: «Θα δούμε», απάντησε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε σχετικά
Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα στο Λονδίνο σήμερα (10/6), καθώς οι δύο πλευρές επιχειρούν να αποκλιμακώσουν την ένταση γύρω από τις εξαγωγές τεχνολογίας και τη στρατηγική σημασία των σπάνιων γαιών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αντιπροσωπείες ολοκλήρωσαν την πρώτη ημέρα συνομιλιών μετά από εξάωρη συνάντηση στο Lancaster House, ένα ιστορικό αρχοντικό κοντά στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, με τις συνομιλίες να κλείνουν γύρω στις 8 μ.μ. ώρα Λονδίνου. 

Όπως ανακοίνωσε Αμερικανός αξιωματούχος, οι συνομιλίες θα άρχιζαν εκ νέου σήμερα στις 10 το πρωί, πάλι στην αγγλική πρωτεύουσα.

Τραμπ: «Η Κίνα δεν είναι εύκολη — αλλά τα πάμε καλά»

«Τα πάμε καλά με την Κίνα. Δεν είναι εύκολη υπόθεση, όμως λαμβάνω μόνο θετικές αναφορές», δήλωσε τη Δευτέρα ο Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο χαλάρωσης των αμερικανικών περιορισμών στις εξαγωγές τεχνολογίας: «Θα δούμε», απάντησε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Διπλωματική παρουσία υψηλού επιπέδου

Η αμερικανική αποστολή ηγήθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ και του Εμπορικού Αντιπροσώπου Τζέιμσον Γκριρ

Η παρουσία του Λάτνικ, πρώην CEO της Κάντορ Φίτζεραλντ, υποδηλώνει την έμφαση που δίνουν οι ΗΠΑ στα θέματα ελέγχου εξαγωγών.

Ο Μπέσεντ έκανε λόγο για «καλή συνάντηση», ενώ ο Λάτνικ χαρακτήρισε τις συνομιλίες «καρποφόρες».

Από την πλευρά της Κίνας, την αντιπροσωπεία ηγήθηκε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εμπορίου Ουάνγκ Γουεντάο και τον αναπληρωτή του Λι Τσενγκάνγκ, εκπρόσωπο της χώρας στον ΠΟΕ.

Η Ουάσινγκτον εμφανίζεται διατεθειμένη να άρει ορισμένους περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογίας — όπως λογισμικό σχεδίασης ημιαγωγών, εξαρτήματα αεριοστροβίλων και υλικά για πυρηνικές χρήσεις — με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των περιορισμών από την Κίνα στις εξαγωγές σπάνιων γαιών.

Η Κίνα καλύπτει σχεδόν το 70% της παγκόσμιας παραγωγής σπάνιων γαιών, στοιχείων απαραίτητων για προϊόντα αιχμής όπως smartphones, μαχητικά αεροσκάφη και ράβδοι πυρηνικών αντιδραστήρων.

Ο Κέβιν Χάσετ, επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, δήλωσε στο CNBC ότι μετά την «χειραψία» στο Λονδίνο, οι ΗΠΑ αναμένουν ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές θα χαλαρώσουν και η Κίνα θα προχωρήσει σε μαζικές αποστολές σπάνιων γαιών.

Εκτός ατζέντας η Nvidia

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να άρουν τους περιορισμούς για τους πιο εξελιγμένους ημιαγωγούς της Nvidia που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. 

«Δεν μιλάμε για τα κορυφαία τσιπ της Nvidia — αυτά παραμένουν εκτός τραπεζιού», ξεκαθάρισε ο Χάσετ.

Πεκίνο: «Είμαστε πρόθυμοι, αλλά με αρχές»

Σε ανάρτηση στον λογαριασμό Yuyuantantian, που συνδέεται με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, η κινεζική πλευρά τόνισε πως «είναι ειλικρινής» όσον αφορά τις συνομιλίες, αλλά ταυτόχρονα επιμένει σε αρχές. 

Όπως αναφέρεται: «Η Κίνα έχει καταστήσει σαφές ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν ρεαλιστικά την πρόοδο που έχει σημειωθεί και να άρουν τα αρνητικά μέτρα κατά της Κίνας».

Οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν σε υψηλούς τόνους, με αμοιβαίες παραχωρήσεις να κρίνονται καθοριστικές για τη σταθερότητα του παγκόσμιου εμπορίου τεχνολογίας και στρατηγικών πρώτων υλών.

Ο ιδρυτής της Huawei Technologies, Ρεν Ζενγκφέι, εμφανίστηκε αδιάφορος απέναντι στις εξαγωγικές κυρώσεις των ΗΠΑ προς την Κίνα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα People’s Daily, το επίσημο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος. 

Όπως δήλωσε, η Ουάσινγκτον δεν θα καταφέρει να πλήξει ουσιαστικά τον κινεζικό κλάδο ημιαγωγών, καθώς οι εγχώριες εταιρείες μπορούν να αξιοποιήσουν τεχνικές όπως το «πακετάρισμα» και η συσσώρευση chips ώστε να επιτύχουν επιδόσεις αντίστοιχες με εκείνες της προηγμένης τεχνολογίας.

Η παρέμβασή του ήρθε σε μία στιγμή όπου η αισιοδοξία για τις συνεχιζόμενες εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ–Κίνας τόνωσε τις ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές το πρωί της Τρίτης. 

Στην αμερικανική αγορά, ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε τη Δευτέρα, πλησιάζοντας σε απόσταση 2% από το υψηλό του Φεβρουαρίου.

Στόχος η αποκατάσταση εμπιστοσύνης

Η τρέχουσα διαπραγματευτική φάση είναι η πρώτη από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών πριν έναν μήνα, με τις δύο πλευρές να στοχεύουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την τήρηση των δεσμεύσεων που είχαν συμφωνηθεί στη Γενεύη. 

Εκεί, Ουάσινγκτον και Πεκίνο είχαν συμφωνήσει να μειώσουν προσωρινά τους τιμωρητικούς δασμούς για διάστημα 90 ημερών, ώστε να δοθεί χρόνος για διευθέτηση του εμπορικού ελλείμματος, το οποίο η κυβέρνηση Τραμπ αποδίδει σε αθέμιτες κινεζικές πρακτικές.

Ωστόσο, η προσωρινή «εκεχειρία» δεν φαίνεται να απέδωσε σε όρους εμπορίου: Οι κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση από την αρχή της πανδημίας, ενώ οι εισαγωγές κινεζικών προϊόντων από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά σχεδόν 20% τον Μάιο.

Ώθηση από το τηλεφώνημα Trump - Xi

Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Σι Τζινπίνγκ την περασμένη εβδομάδα φαίνεται να έδωσε νέα δυναμική στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας. 

Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έχουν κλιμακωθεί μέσα στο έτος, με τον Τραμπ να αυξάνει τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα και το Πεκίνο να ανταποδίδει με αντίμετρα.

Η αβεβαιότητα έχει πλήξει επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές του Ειρηνικού, καθώς προσπαθούν να προσαρμοστούν σε μια ρευστή και συχνά απρόβλεπτη εμπορική πολιτική. 

Οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι κρίσιμες για το αν οι δύο χώρες θα καταφέρουν να δώσουν ουσιαστική συνέχεια στο «παράθυρο ευκαιρίας» που άνοιξε στο Λονδίνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης