Ναυτιλία

Δώδεκα tankers με αργό απέπλευσαν από την Βενεζουέλα παρά τον αποκλεισμό των ΗΠΑ

Δώδεκα tankers με αργό απέπλευσαν από την Βενεζουέλα παρά τον αποκλεισμό των ΗΠΑ

Όλα τα δεξαμενόπλοια που έχουν αποπλεύσει κρυφά από τη Βενεζουέλα έχουν υποστεί κυρώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του TankerTrackers.com

 

Η Βενεζουέλα έχει αποστείλει περίπου δώδεκα tankers που μεταφέρουν αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου τις τελευταίες ημέρες, με τα πλοία να αναχωρούν σε σκοτεινή λειτουργία, ανέφερε τη Δευτέρα το TankerTrackers.com.

Όλα τα δεξαμενόπλοια που έχουν αποπλεύσει κρυφά από τη Βενεζουέλα έχουν υποστεί κυρώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του TankerTrackers.com που επικαλέστηκε το Reuters.

Οι δώδεκα αναχωρήσεις έχουν πραγματοποιηθεί παρά τον αποκλεισμό της Βενεζουέλας από τις ΗΠΑ, ο οποίος στοχεύει στην αποτροπή των δεξαμενόπλοιων που έχουν υποστεί κυρώσεις από το να πηγαίνουν και να φεύγουν από τη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Η Βενεζουέλα έχει επιτρέψει τις τελευταίες ημέρες τουλάχιστον τέσσερα πολύ μεγάλα μεταφορικά πετρέλαια αργού (VLCC), ή υπερδεξαμενόπλοια ικανά να μεταφέρουν περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου το καθένα, να εγκαταλείψουν τη χώρα, δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα πηγή που γνωρίζει το πρόγραμμα.

Συνεχίζεται ο αποκλεισμός

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να διατηρήσουν τον αποκλεισμό στα ανοιχτά της Βενεζουέλας, ακόμη και μετά τη σύλληψη του Nicolas Maduro για να αντιμετωπίσει κατηγορίες που σχετίζονται με ναρκωτικά στη Νέα Υόρκη.

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν αυτό που αποκαλούν καραντίνα πετρελαίου στη Βενεζουέλα. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Marco Rubio, αυτή η καραντίνα είναι το όριο που θα έφτανε η «διακυβέρνηση της Βενεζουέλας» από τις ΗΠΑ.

 «Έχουμε καραντίνα στο πετρέλαιό τους. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία τους δεν θα μπορέσει να προχωρήσει μέχρι να πληρούνται οι όροι που είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και τα συμφέροντα του λαού της Βενεζουέλας», δήλωσε ο Rubio σε συνέντευξή του στο ABC την Κυριακή.

«Έτσι, αυτή η μόχλευση παραμένει, αυτή η μόχλευση συνεχίζεται και αναμένουμε ότι θα οδηγήσει σε αποτελέσματα εδώ. Ελπίζουμε - ελπίζουμε ότι θα συμβεί - σε θετικά αποτελέσματα για τον λαό της Βενεζουέλας, αλλά τελικά, το πιο σημαντικό, για εμάς προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

 Η λεγόμενη καραντίνα πετρελαίου των ΗΠΑ ισοδυναμεί με αποκλεισμό της κυκλοφορίας των πετρελαιοφόρων, η οποία έχει διαταράξει την πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας σε τέτοιο βαθμό που η κρατική εταιρεία πετρελαίου PDVSA αναγκάστηκε να αρχίσει να κλείνει πηγάδια επειδή εξαντλήθηκαν οι χώροι αποθήκευσης για το αργό πετρέλαιο που παρήγαγε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης