Επιχειρήσεις

Βράβευση του A. Παπαδημητρίου "2025 CAPITAL LINK SUSTAINABILITY LEADERSHIP AWARD"- Ομιλία Σ.Ζαχαράκη

Βράβευση του A. Παπαδημητρίου

Ομιλία  της Σ. Ζαχαράκη το πλαίσιο του  15ου Annual Capital Link Sustainability Forum «Είναι Βιώσιμη η Βιωσιμότητα;»

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, Κυρίας Σοφίας Ζαχαράκη, με τίτλο «Ο Θεμελιώδης Ρόλος της Εκπαίδευσης στη Βιωσιμότητα: Ενισχύοντας τις Δεξιότητες Μέσα από τη Μάθηση», και το πάνελ συζήτησης με τους διακεκριμένους ομιλητές που ακολούθησε, περιλαμβάνονταν στην ατζέντα του 15ου Annual Capital Link Sustainability Forum, με τίτλο «Είναι Βιώσιμη η Βιωσιμότητα;» το οποίο διοργανώνεται σε ετήσια βάση, και πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή την Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2025, με φυσική παρουσία, υπό την Αιγίδα του ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών και του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών-ΕΒΕΑ και με την Υποστήριξη του Δικτύου CSR Hellas, στο Divani Caravel Hotel.

Ο Θεμελιώδης Ρόλος της Εκπαίδευσης στη Βιωσιμότητα: Ενισχύοντας τις Δεξιότητες Μέσα από τη Μάθηση

Η εκπαίδευση είναι το κλειδί για ένα ολοκληρωμένο παγκόσμιο πλαίσιο των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Η ποιοτική εκπαίδευση είναι το απαραίτητο θεμέλιο για μάθηση καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής σε ένα πολύπλοκο και ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο ενώ παρέχει τις δεξιότητες που χρειάζονται οι άνθρωποι για να ευδοκιμήσουν στη νέα βιώσιμη οικονομία, εργαζόμενοι σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η έξυπνη γεωργία, η αποκατάσταση των δασών, ο σχεδιασμός πόλεων με αποδοτική χρήση των πόρων και η ορθή διαχείριση υγιών οικοσυστημάτων. Η συζήτηση του πάνελ θα εστιάσει στη σημασία της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης στην βιώσιμη ανάπτυξη, συζητώντας το ρόλο της εκπαίδευσης, της προώθησης του βιώσιμου τρόπου ζωής, της ευαισθητοποίησης και της δημιουργίας ικανοτήτων.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ:

 

To θέμα της ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ κάλυψε με ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ της η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, Κυρία Σοφία Ζαχαράκη: 

 

Η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κα Σοφία Ζαχαράκη ανέδειξε τον θεμελιώδη ρόλο της εκπαίδευσης στη βιωσιμότητα, επισημαίνοντας τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη δρομολογηθεί από το Υπουργείο. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που έχει ενσωματώσει πλήρως τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ στο εθνικό πρόγραμμα σπουδών, μέσα από δράσεις όπως το πρόγραμμα «Δράσεις Ενεργού Πολίτη» και τα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. 

 

Παράλληλα, η κ. Ζαχαράκη παρουσίασε πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης που στοχεύουν στη δημιουργία σύγχρονων και ανθεκτικώ σχολικών υποδομών, στην καλλιέργεια δεξιοτήτων μέσα από τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, στον ψηφιακό μετασχηματισμό με τα προγράμματα «Digital School» και «eVivlio», καθώς και την ενίσχυση της ψυχοκοινωνικής στήριξης των μαθητών. Η Υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της αυτονομίας, της εξωστρέφειας και της συμμετοχικής, βιωματικής μάθησης, που αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της εκπαίδευσης για τη βιωσιμότητα. Όπως τόνισε, αυτή η προσέγγιση στηρίζεται σε πέντε βασικά παιδαγωγικά στοιχεία: την κριτική αναστοχαστική σκέψη, τη συστημική ανάλυση, τη συμμετοχή, τη δημιουργική σκέψη για το μέλλον και τη συνεργατική μάθηση. «Η εκπαίδευση είναι το κλειδί για ένα βιώσιμο μέλλον. Στόχος μας είναι να προετοιμάσουμε ενεργούς, υπεύθυνους πολίτες που θα συμμετέχουν στις μεγάλες αλλαγές διαμορφώνοντας το μέλλον τους, με σεβασμό προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο», δήλωσε χαρακτηριστικά η Υπουργός.

 

https://www.worldenergynews.gr/399e8497-7f67-4f57-ad97-5923ad2be595" alt="pastedGraphic_1.png" />

 

 

Την ομιλία της Υπουργού ακολούθησε roundtable discussion:

 

ROUND TABLE DISCUSSION:

Moderator:

Panelists:

O καθηγητής Σπύρος ΠολλάληςΔιευθυντής/President – Κολλέγιο ΑθηνώνΟμότιμος Καθηγητής – Πανεπιστήμιο Harvard, τόνισε: «Σας καλωσορίζω στο πάνελ στο οποίο θα ασχοληθούμε με το πώς η παιδεία επηρεάζει τα όσα έχουν ειπωθεί μέχρι τώρα στο συνέδριο, αφήνοντας πίσω απαγορεύσεις και αγκυλώσεις που ενδεχομένως υπήρχαν στο παρελθόν, για τη χρήση της τεχνολογίας και τη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. Η παιδεία δίνει τη δυνατότητα, λειτουργώντας ως βάση, στις επιχειρήσεις να καταρτίσουν στη συνέχεια τα στελέχη τους με πιο εξειδικευμένο τρόπο.»

O κ. Φώτης ΠαναγιωτόπουλοςManaging Director, Strategy & Consulting Lead – Accenture, τόνισε: «Όλα ξεκινούν από την οικογένεια και στη συνέχεια από το σχολικό περιβάλλον. Σήμερα συντελείται μια επανάσταση, με τον κόσμο, την εργασία και το περιβάλλον μας να αλλάζουν ραγδαία. Υπάρχει ένα σημαντικό κενό στη σχέση προσφοράς και ζήτησης αναφορικά με τις δεξιότητες. Αναφερθήκαμε ήδη σε τεχνολογίες του μέλλοντος, όπως η δέσμευση άνθρακα, η πυρηνική ενέργεια και η τεχνητή νοημοσύνη. Εμείς, ως μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο το ανθρώπινο δυναμικό μας θα αποκτήσει τις δεξιότητες που θα τους καταστήσουν απαραίτητους στην αγορά εργασίας. Το επόμενο βήμα είναι αυτές οι υπηρεσίες να επεκταθούν στην οικονομία: έχουμε επενδύσει σε εκπαιδευτικά προγράμματα , σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως το Πολυτεχνείο, η ΑΣΟΕ, το Stanford, κ.α. Δίνουμε ακόμη μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των digital skills, προωθώντας έτσι τις δεξιότητες που απαιτεί η πράσινη μετάβαση.

Στον κόσμο της ΤΝ, η πιο σημαντική δεξιότητα δεν θα είναι οι τεχνικοί και οι προγραμματιστές, αλλά η κριτική σκέψη και η επίλυση προβλημάτων. Δεν προσπαθούμε λοιπόν να δώσουμε στους εκπαιδευόμενους ένα προκαθορισμένο σετ γνώσεων, αλλά, αντίθετα να ενθαρρύνουμε την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.»

O κ. Μιχάλης ΒλασταράκηςΓενικός Διευθυντής Marketing & Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου - Eurobank Α.Ε., τόνισε: «Στις Τράπεζες ο όρος βιωσιμότητα είναι κατ’ αρχήν συνυφασμένος με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την κοινωνική υπευθυνότητα και την εταιρική διακυβέρνηση.

Υπάρχει πολύ αυστηρό πλαίσιο, κρινόμαστε, λογοδοτούμε και αξιολογούμαστε για τις επιδόσεις μας και από διεθνείς φορείς, όπως η MSCI, η Sustainalytics, η Moody’s, S&P Global κ.α.

 

Στο σκέλος της κοινωνίας η πολιτική της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Eurobank, εστιάζει κυρίως στους Νέους, στο Δημογραφικό, στην Παιδεία, στην Καινοτομία & Νεανική Επιχειρηματικότητα.

 

Όσον αφορά τη βιωσιμότητα στην Παιδεία, εστιάζουμε σε τρεις Πυλώνες, με σκοπό την ευημερία Όλων και της Οικονομίας, αλλά κυρίως της Κοινωνίας.

 

Στις νέες δεξιότητες που χρειάζεται η χώρα μας, όντας ουραγός στον ψηφιακό μετασχηματισμό ιδρύσαμε σε συνεργασία με το ΟΠΑ το MSc in Digital Transformation. Τους 10 πρώτους μάλιστα τους προσλαμβάνουμε στην Τράπεζα.

 

Διευκολύνουμε τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας με την πλατφόρμα mprostagiatinpaideia.gr που φτιάξαμε σε συνεργασία με την Linq, όπου προσφέρουμε πιστοποιήσεις, mentoring, hard & soft skills και internships σε πληθώρα εταιρειών και βεβαίως στην Eurobank.

 

Ενισχύουμε και ενθαρρύνουμε την νεανική επιχειρηματικότητα μέσα από τον Επιχειρηματικό Επιταχυντή μας, το EGG παρέχοντας όλη την υποστήριξη που χρειάζονται οι startups για να στηθούν, αλλά και να αναπτυχθούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

 

Στην  κατεύθυνση της επιχειρηματικότητας και συμπληρωματικά στις μεγάλες δράσεις μας για το ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ, δίνουμε ευκαιρία σε πολίτες ακριτικών περιοχών ξεκινώντας από τον Έβρο να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση και να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους στον τόπο τους. Με εκπαιδευτικά εργαλεία, συμβουλευτική καθοδήγηση και προνομιακό δανεισμό σε συνεργασία με την AFI Microfinance δοκιμάζουμε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης για πολίτες με περιορισμένη πρόσβαση και λιγότερες ευκαιρίες. 

 

Συνοψίζοντας, όλο μας το πρόγραμμα ΕΚΕ για την Παιδεία & τους νέους, έχει ένα σαφή προσανατολισμό στις επιστήμες του σήμερα αλλά και στην ίση πρόσβαση σε ευκαιρίες επιχειρηματικότητας και καινοτομίας για ένα δικαιότερο και πιο βιώσιμο αύριο.»

 

ΒΡΑΒΕΥΣΗ

του

κ. Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου, 

Προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση

με το

"2025 CAPITAL LINK SUSTAINABILITY LEADERSHIP AWARD"

 

Με την τελετή βράβευσης του Προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, κ. Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου, έκλεισε τις εργασίες του το 15ου Annual Capital Link Sustainability Forum.

 

Το «2025 Capital Link Sustainability Leadership Award» απενεμήθη στον κ. Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου, Πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση, για τη συμβολή του στην ενίσχυση της πολιτιστικής και κοινωνικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και διεθνώς, θεσπίζοντας πρωτοβουλίες που ενισχύουν την  παιδεία, την υγεία και τον πολιτισμό κάνοντας  πραγματικότητα το όραμα του Αριστοτέλη Ωνάση.

Ως προσωπικότητα με βαθιά κοινωνική ευαισθησία, ανθρωπιστική συνείδηση και αγάπη για τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας μας, ο Αντώνης Παπαδημητρίου συμβάλλει στο να γίνει πραγματικότητα το όραμα του Αριστοτέλη Ωνάση. Τα τελευταία 20 χρόνια, ως Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, συνεισέφερε στην πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, θεσπίζοντας δράσεις και πρωτοβουλίες που ενισχύουν την παιδεία, την υγεία και τον πολιτισμό και έχουν μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο.

Με την ηγετική παρουσία και τη στρατηγική σκέψη του, επιτυγχάνει τη διαρκή ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Ιδρύματος, προκειμένου το Κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση να μπορεί να υλοποιεί τα εξαιρετικά σημαντικά για την κοινωνία σχέδιά του. Η συμβολή του είναι πολυδιάστατη, αναφέροντας μερικούς μόνο τομείς:

  • Την έμπρακτη αγάπη του για την Τέχνη, μέσα από την ίδρυση, το 2010, της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, αλλά και με το Αρχείο Καβάφη στην Αθήνα και την Οικία Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, τον φωτισμό και την εγκατάσταση ανελκυστήρα ΑΜΕΑ στην Ακρόπολη των Αθηνών.
  • Την ενίσχυση της παιδείας με τις υποτροφίες του Ιδρύματος Ωνάση, δίνοντας έμφαση στην αριστεία και την καινοτομία, αλλά και την αλλαγή στη δημόσια εκπαίδευση με τη δημιουργία των Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων.
  • Την παράδοση στην Ελληνική Πολιτεία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου (ΩΕΜΕΚ), το πλήρες, ανακαινισμένο και ψηφιοποιημένο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) και το Ωνάσειο Παίδων, τα οποία θα συνθέτουν το ενιαίο Ωνάσειο Νοσοκομείο – μια υπερσύγχρονη νοσοκομειακή μονάδα, αντάξια και ανταγωνιστική των κορυφαίων του εξωτερικού.
  • Την οικονομική ανάπτυξη του επιχειρηματικού τομέα του Ιδρύματος, που έχει πολλαπλασιάσει την περιουσία του, κατορθώνοντας παράλληλα να υλοποιεί όλες τις παραπάνω κι ακόμα περισσότερες δωρεές και επενδύσεις στην ελληνική κοινωνία.

Το βραβείο στον κ. Παπαδημητρίου απένειμε ο κ. Κώστας Θ. Γραμμένος CBE, DSc., καθηγητής Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών στην έδρα Lloyd’s Register Foundation του Bayes Business School City University, Λονδίνο - Ιδρυτής της έδρας Ναυτιλιακών Σπουδών «the Costas Grammenos Center for Bayes Business School»  (formerly Cass) και πρώτος Πρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος από το 2006 έως το 2019. Ο κ. Γραμμένος έλαβε τον τίτλο του «Αξιωματικού του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας» από την Βασίλισσα Ελισάβετ το 1994, για το έργο του στη διεθνή ναυτιλία και τη χρηματοδότηση και του «Διοικητή του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας» το 2008, για «Υπηρεσίες στη Διδασκαλία και την Έρευνα». Το 2013 του απονεμήθηκε από την Ελληνική Δημοκρατία ο τίτλος του «Διοικητή του Τάγματος του Φοίνικα» για την παγκόσμια διδασκαλία και έρευνα στον κλάδο της ναυτιλίας.

 

Συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των Ελλήνων που έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην Εκπαίδευση - τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ο καθηγητής Κώστας Γραμμένος, με πρωτοπορία σκέψης τόσο επιστημονικά όσο και ακαδημαϊκά, διαμόρφωσε τη σύγχρονη ναυτιλιακή βιομηχανία όπως την ξέρουμε, εκπαιδεύοντας, καθοδηγώντας και εμπνέοντας πολλές γενιές στελεχών της ναυτιλίας.

 

Η επίσημη τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε σε μία κατάμεστη αίθουσα, με τη συμμετοχή περισσότερων από 450 συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων ανώτατων Κυβερνητικών Εκπροσώπων, επιφανών προσωπικοτήτων, ομιλητών του Συνεδρίου και υψηλόβαθμων στελεχών των μεγαλύτερων εταιρειών της αγοράς.

 

Το "Capital Link Sustainability Leadership Award" δίνεται κάθε χρόνο σε μία ή και περισσότερες προσωπικότητες / εταιρείες / οργανισμούς, για την εξαιρετική κοινωνική προσφορά τους και για τη συμβολή τους στην ανύψωση της Ελλάδος και της επιχειρηματικότητας.

 

Οι βραβευθέντες των προηγούμενων ετών ήταν οι κα. & κκ:  2024: Yianos Kontopoulos, CEO, Athens Exchange Group, 2023: Vassiliki Lazarakou, JSD, Chair of the Hellenic Capital Market Commission (HCMC), 2022: Aristotelis Karytinos, CEO, PRODEA Investments, 2019: Marianna Politopoulou, Chairman & CEO, NN Hellas,  & Jeremy Downward, Member of the BOD of THI; Executive Director - Aristeus Financial Services Ltd., 2018: Christos Harpantidis, Chairman & Managing Director of Papastratos &  Theodore Kyriakou, Chairman, Antenna Group, 2017: Nicholas Logothetis, Co-Founder & Chairman of the Board of “The Concordia Summit” & Michael Tsamaz, Chairman & CEO, OTE Group, 2016: Nikos Mouyiaris, Founder & CEO of Mana Products Inc. & Gregorios Stergioulis, CEO of Hellenic Petroleum S.A., 2015: Dean Metropoulos, Chairman of Metropoulos & Company, 2014: John Catsimatidis, Chairman & CEO of Red Apple Group.

 

Ο κ. Παπαδημητρίου στην ομιλία που εκφώνησε στο πλαίσιο της βράβευσής του, ανέφερε τα εξής: 

 

«Κυρίες και Κύριοι, 

 

Είναι πάντοτε συγκινητικό όταν η κοινότητα στην οποία ανήκεις αναγνωρίζει και επιβραβεύει την ξεχωριστή συνεισφορά και τον προσωπικό σου αγώνα. Τολμώ να πω ότι η συγκίνηση είναι μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή λόγω της συγκυρίας στην οποία γίνεται η βράβευση. Στα 50 χρόνια, δηλαδή, από τη «γέννηση» του Ιδρύματος Ωνάση.

 

Ο αγώνας αυτός, όμως, δεν είναι αγώνας ενός, αλλά πολλών. Είναι ο αγώνας όλων των εργαζομένων στο Ίδρυμα Ωνάση. Αλλά είναι και ο αγώνας όλων των ευεργετών που, άλλοι περισσότερα και άλλοι λιγότερα, έχουν προσφέρει στην κοινωνία και στην πατρίδα μας. Όχι, η παράδοση των ευεργετών δεν σταμάτησε με τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αυτούς τους σημερινούς ευεργέτες, πρέπει να το πω, συγκαταλέγεται ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων εφοπλιστών. 

 

Αυτόν τον αγώνα να αναδείξουμε την Ελλάδα στα καλύτερά της, να φέρουμε στο προσκήνιο τις κρυμμένες δυνάμεις της, να επενδύσουμε στις αξίες της συμπερίληψης και της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων με μέτρο το εφικτό, της ισότητας, της αριστείας και της βιωσιμότητας που επιτρέπει την ανάπτυξη, έχουμε υπηρετήσει και εμείς στο Ίδρυμα Ωνάση. 

 

Θέλω να τονίσω στο σημείο αυτό ότι το Ίδρυμα Ωνάση έχει κληρονομήσει το DNA της τόλμης του Αριστοτέλη Ωνάση. Του να κάνεις αυτό που άλλοι δεν μπορούν, δεν θέλουν ή δεν τολμούν να κάνουν. Αυτή την τόλμη μας την έχει δεχθεί η ελληνική πολιτεία και η κοινωνία.

 

 Αναφέρω μόνο το τελευταίο δείγμα αυτού του πράγματος: την υπερψήφιση από την ελληνική Βουλή, με υπερκομματική πλειοψηφία σχεδόν των 2/3 των βουλευτών, της πρωτοβουλίας μας για τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία. Η συμμετοχή στις εξετάσεις για τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία τριπλάσιου αριθμού υποψηφίων από τις διαθέσιμες θέσεις, απέδειξε ότι και η κοινωνία αγκάλιασε αυτή την πρωτοβουλία παρά τις αντιδράσεις ορισμένων. 

 

Ταυτόχρονα, ολοκληρώθηκε και θα παραδοθεί στην Πολιτεία το νέο Ωνάσειο Νοσοκομείο. 30 χρόνια μετά τα εγκαίνια του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου παραδίδουμε ένα υπερσύγχρονο και πλήρως ψηφιακό νοσοκομείο που ειδικεύεται στις καρδιακές παθήσεις και τις μεταμοσχεύσεις.

Η βράβευση πραγματοποιείται, επίσης, καθώς γιορτάζουμε τα 15 χρόνια της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση: ενός χώρου πολιτισμού που εστιάζει στην καινοτομία και το σύγχρονο. Ενός χώρου που λειτουργεί σαν «καταλύτης» για τη σύγχρονη τέχνη, αντιστέκεται στα στερεότυπα, διεκδικεί την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη.

Ας μου επιτραπεί, όμως, και μία προσωπική αναφορά, καθώς ο ομιλών συμπληρώνει 20 χρόνια στην προεδρία του Ιδρύματος και έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ευγνώμων για τη συνεργασία του με όλους και όλες. Τους εργαζομένους της μεγάλης οικογένειας του Ιδρύματος και, φυσικά, όλους εκείνους που αποτελούν τις κινητήριες δυνάμεις της ναυτιλίας και των επενδύσεων, συμβάλλοντας ώστε η πρόοδος να αποτελεί καθημερινό στόχο και κοινή προσπάθεια. 

 

Σας ευχαριστώ θερμά, εξ ονόματος μιας μεγάλης οικογένειας που έχει μονίμως στο επίκεντρο των δράσεών της τον άνθρωπο, για την τιμή που μας γίνεται σήμερα. Η βράβευση αυτή ισοδυναμεί με μία αναγνώριση και μία υπόσχεση. Ότι ο καλύτερος τρόπος να τιμούμε το παρελθόν είναι να δρούμε στο παρόν και να οραματιζόμαστε το μέλλον.

Ο κ. Κώστας Θ. Γραμμένος CBE, DSc., καθηγητής Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών στην έδρα Lloyd’s Register Foundation του Bayes Business School City University, Λονδίνο, κατά την απονομή του βραβείου στον κύριο Παπαδημητρίου, δήλωσε μεταξύ άλλων:

 

«Θερμά συγχαρητήρια στον Νίκο Μπορνόζη και την αδελφή του Όλγα για την εξαιρετική σας πορεία και την παρουσία σας σε όλες τις κορυφαίες πρωτεύουσες του πλανήτη. Μου δίνει ιδιαίτερη χαρά να μιλώ ενώπιον σας για τον Αντώνη Παπαδημητρίου, στον οποίο απόψε απονέμεται το "2025 CAPITAL LINK SUSTAINABILITY LEADERSHIP AWARD", σε μια εξαιρετική συγκυρία, καθώς το Ίδρυμα Ωνάση συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής. Το κοινωφελές ίδρυμα παραμένει σταθερό, με υγιή οικονομικά. Ο ιδρυτής του ήθελε να λειτουργεί ως οργανισμός που δίνει έμφαση, μεταξύ άλλων, στη ναυτιλία και τις επενδύσεις. Σήμερα, τα περιουσιακά στοιχεία του Ιδρύματος έχουν 12πλασισαστεί σε σχέση με το αρχικό κεφάλαιο που κληρονόμησε από τον Ωνάση, ενώ ως προς τον στόλο, η αρχική χωρητικότητα ενός εκατομμυρίου τόνων είναι πια 4,5 εκ. τόνοι. Αυτά έχουν συμβεί, σε μεγάλο βαθμό, και χάρη στην προεδρία του κ. Παπαδημητρίου.

 Οι πυλώνες που καλύπτει το Ίδρυμα Ωνάση περιλαμβάνουν την υγεία, την παιδεία, και τον πολιτισμό. Στον τομέα της υγείας οφείλω να αναφέρω το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, που εξειδικεύεται στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Ως προς την παιδεία, ανάμεσα σε πολλές δράσεις, όπως τις χιλιάδες υποτροφίες που προσφέρονται, θα αναφερθώ στα 22 νέα σχολεία που θα δημιουργηθούν σε συνεργασία με το Ελληνικό Δημόσιο, κατά κύριο λόγο σε υποβαθμισμένες περιοχές. Το Ίδρυμα θα αναλάβει την ανακαίνιση των σχολικών μονάδων, θα συνεισφέρει στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, ενώ θα καλύπτει και μέρος των λειτουργικών εξόδων. Τέλος, όσον αφορά στον πολιτισμό, η Στέγη Ωνάση προβάλλει τον σύγχρονο πολιτισμό και αναδεικνύει Έλληνες καλλιτέχνες, πολλές φορές σε συνεργασία με φορείς του εξωτερικού. Ακόμη, διοργανώνονται ανοικτές στο κοινό συζητήσεις, γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.

 Όποιος έχει τη χαρά να συναντήσει τον κ. Παπαδημητρίου θα γοητευτεί από την ευρεία, κλασική παιδεία του, το ρηξικέλευθο πνεύμα, την μακροπρόθεσμη σκέψη και την πολυμάθεια του. Οι γνώσεις του στα επιχειρηματικά και οικονομικά θέματα είναι εντυπωσιακές. Χωρίς κερδοφορία άλλωστε, το Ίδρυμα δεν θα μπορούσε να επιτυγχάνει τους στόχους του.»

www.worldenergynews.gr

 






Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης