AD
Άμυνα & Γεωπολιτική

Trump: Το Ιράν συμφώνησε «να μην κλείσει ποτέ ξανά τα Στενά του Ορμούζ» - Επ’ αόριστον αναστολή του πυρηνικού του προγράμματος

Trump: Το Ιράν συμφώνησε «να μην κλείσει ποτέ ξανά τα Στενά του Ορμούζ» - Επ’ αόριστον αναστολή του πυρηνικού του προγράμματος

Ο αμερικανός πρόεδρος απέρριψε την πρόταση του ΝΑΤΟ να βοηθήσει στα Στενά του Ορμούζ και είπε στους συμμάχους να «μείνουν μακριά» - Συμφωνία με το Ιράν «σε μια-δυο μέρες»  - Ιράν: Υπάρχουν ακόμη «σημαντικές διαφορές» με τις ΗΠΑ και απαιτούνται «σοβαρές διαπραγματεύσεις»

Upd Το Ιράν συμφώνησε «να μην κλείσει ποτέ ξανά τα Στενά του Ορμούζ», δήλωσε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ αφού χαιρέτισε την ανακοίνωση της Τεχεράνης για το εκ νέου άνοιγμα αυτής της κρίσιμης θαλάσσιας οδού για όσο διάστημα ισχύει η εκεχειρία στη Μέση Ανατολή.

«Δεν θα χρησιμοποιείται πλέον ως όπλο εναντίον του κόσμου!» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με ανάρτησή του στο Truth Social.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ άδραξε την ευκαιρία για να καταφερθεί εκ νέου κατά των συμμάχων του στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πως απορρίπτει την πρότασή τους να βοηθήσουν σε αυτό το ζήτημα.

«Τώρα που η κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ έληξε, έλαβα μια κλήση από το ΝΑΤΟ που με ρωτούσαν εάν χρειαζόμαστε βοήθεια. Τους είπα να μείνουν μακριά εφόσον δεν θέλουν να γεμίσουν τα πλοία τους με πετρέλαιο. Ήταν άχρηστοι όταν τους είχαμε ανάγκη, μια χάρτινη τίγρη», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στην πλατφόρμα του Truth Social.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο Axios ότι οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και του Ιράν θα συναντηθούν πιθανότατα αυτό το Σαββατοκύριακο και ότι αναμένει να καταλήξουν σε τελική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.
«Οι Ιρανοί θέλουν να συναντηθούν. Θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνία. Πιστεύω ότι πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση το Σαββατοκύριακο. Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία μέσα στις επόμενες μία ή δύο ημέρες», δήλωσε σε μια σύντομη τηλεφωνική συνέντευξη στο Axios.
Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι δεν πρόκειται να άρει τον ναυτικό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στο Ιράν πριν από την επίτευξη συμφωνίας και τόνισε ότι επιθυμεί το Στενό του Ορμούζ να είναι ανοιχτό για όλους.

Tα πυρηνικά του Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι το Ιράν συμφώνησε να αναστείλει επ’ αόριστον το πυρηνικό του πρόγραμμα και δεν θα λάβει κανένα από τα δεσμευμένα κεφάλαιά του από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Bloomberg την Παρασκευή, ανέφερε ότι η συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου με το Ιράν, που ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή ΗΠΑ και Ισραήλ, είναι «ως επί το πλείστον ολοκληρωμένη». Όπως είπε, νέες συνομιλίες για μια μόνιμη συμφωνία «πιθανότατα» θα πραγματοποιηθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

«Τα περισσότερα βασικά σημεία έχουν οριστικοποιηθεί. Θα προχωρήσει πολύ γρήγορα», δήλωσε.Η Τεχεράνη δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής τις δηλώσεις αυτές, πέρα από την ανακοίνωση για το άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ, ούτε έχει επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς Τραμπ περί παραχωρήσεων, ιδίως στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιος θα ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας για τις συνομιλίες με το Ιράν, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να ταξιδέψει ο ίδιος στο Ισλαμαμπάντ, που φιλοξένησε τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων.

Την περασμένη εβδομάδα, τις επαφές με Ιρανούς αξιωματούχους είχε αναλάβει ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, ενώ ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να τον στείλει εκ νέου μαζί με τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ και τον ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ.

Τέλος, ο Τραμπ απέρριψε το ενδεχόμενο η αναστολή του πυρηνικού προγράμματος να έχει χρονικό όριο, δηλώνοντας ότι θα ισχύει «χωρίς χρονικό περιορισμό».


Ο Τραμπ είπε σήμερα στο πρακτορείο Reuters ότι η Ουάσιγκτον θα συνεργαστεί με το Ιράν για την ανάκτηση του εμπλουτισμένου ουρανίου και τη μεταφορά του πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Θα το κάνουμε μαζί. Θα μπούμε μαζί με το Ιράν, με χαλαρούς ρυθμούς, θα κατεβούμε και θα αρχίσουμε να σκάβουμε με βαριά μηχανήματα. Θα το φέρουμε πίσω στις ΗΠΑ» είπε ο Τραμπ σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε και πάλι «πυρηνική σκόνη» το εμπλουτισμένο ουράνιο και πρόσθεσε ότι θα ανακτηθεί «πολύ σύντομα».

Ο Τραμπ μιλά για «πυρηνική σκόνη» γιατί πιστεύει ότι μόνο αυτό απέμεινε μετά τους βομβαρδισμούς των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ τον Ιούνιο του 2025.

Στη συνέντευξή του επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τον αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ μέχρι να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία με το Ιράν. Πρόσθεσε ότι πιθανότατα οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αυτό το Σαββατοκύριακο και, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πάει και ο ίδιος στο Ισλαμαμπάντ αν και «δεν το έχει αποφασίσει» οριστικά.

 Υπάρχουν «σημαντικές διαφορές» με τις ΗΠΑ

Σημαντικές διαφορές μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών εξακολουθούν να υφίστανται προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία με στόχο τον τερματισμό του πολέμου, δήλωσε ένας υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας ότι το να παραμείνουν ανοιχτά τα Στενά του Ορμούζ «εξαρτάται από το αν οι ΗΠΑ θα τηρήσουν τους όρους της κατάπαυσης του πυρός».

Η πηγή αυτή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, υποστήριξε ότι «δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία επί των λεπτομερειών για τα πυρηνικά θέματα» και απαιτούνται σοβαρές διαπραγματεύσεις για να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τον Ιρανό αξιωματούχο, η Τεχεράνη ήλπιζε ότι μια προκαταρκτική συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί εντός των επόμενων ημερών με τη μεσολάβηση του Πακιστάν. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός «ώστε να δημιουργηθεί χώρος για περισσότερες συνομιλίες για την άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και την εξασφάλιση πολεμικών αποζημιώσεων».

«Σε αντάλλαγμα, το Ιράν θα παράσχει εγγυήσεις στη διεθνή κοινότητα για την ειρηνική φύση του πυρηνικού προγράμματός του», συνέχισε. «Οποιοδήποτε άλλο αφήγημα σχετικά με τις εν εξελίξει συνομιλίες αποτελεί διαστρέβλωση της κατάστασης», υπογράμμισε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης