Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ι.Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): H μη διαχειρίσιμη ενέργεια απειλεί με black out - Απαραίτητες οι μονάδες αποθήκευσης

Ι.Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): H μη διαχειρίσιμη ενέργεια απειλεί με black out - Απαραίτητες οι μονάδες αποθήκευσης

Αναγκαίο το ξεμπλοκάρισμα του ηλεκτρικού συστήματος από τις επενδύσεις ΑΠΕ που λιμνάζουν

 

Με την αύξηση της διείσδυσης των μεταβλητών ΑΠΕ αυξάνονται και οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει το ηλεκτρικό σύστημα που διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ. Κάθε μέρα ο Διαχειριστής έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα προκειμένου να λειτουργήσει το σύστημα, ειδικά σε μεγάλες περιόδους του έτους όπως το φθινόπωρο ή την άνοιξη οπότε οι ΑΠΕ καταλαμβάνουν ένα σημαντικό μερίδιο της παραγωγής . Κι αυτό διότι δεν απομένει χώρος στο σύστημα για τις συμβατικές θερμικές μονάδες δημιουργώντας μία πρωτοφανή κατάσταση στο Κέντρο Ελέγχου λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος η οποία ξεπερνά κάθε προηγούμενο κανόνα λειτουργίας.

Όπως επεσήμανε στο συνέδριο    χθες ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ κ. Ιωάννης Μάργαρης «έχουμε φτάσει στο όριο και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς προκειμένου να βρούμε έναν τρόπο να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα».
Τις τελευταίες εβδομάδας οπότε ο υδράργυρος είχε ανέβει και η παραγωγή ενέργειας από τις ΑΠΕ διαρκώς αυξάνεται, σύμφωνα με τον κ. Μάργαρη «προβαίνουμε καθημερινά σε ενέργειες στο πώς θα αποφύγουμε ένα black out καθώς κατά τη φάση της απόσυρσης των συμβατικών μονάδων, εάν υπάρξει μία απώλεια μονάδας ή κάποιο συμβάν στο σύστημα, εκεί το ρίσκο για ένα triple down effect είναι πάρα πολύ υψηλό».


Έργα για την ασφάλεια του συστήματος

Προκειμένου να στηρίξει το σύστημα, ο ΑΔΜΗΕ προχωρά σε έργα για την ενίσχυσή του ώστε να απορροφά περισσότερες ΑΠΕ, έργα αντισταθμίσεων που βελτιώνουν το προφίλ της τάσης κ.ά. Όπως τόνισε ο κ. Μάργαρης για την ευστάθεια του συστήματος χρειάζονται μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, αλλά «πρέπει να έρθουν μαζικά και έγκαιρα», ενώ απαιτούνται και πρόσθετα έργα για την ασφάλεια του συστήματος σαν το «Grid Bοοster» το οποίο εφαρμόζεται στη Γερμανία.

Ο κ. Μάργαρης επεσήμανε ότι «πρέπει να είμαστε σοβαροί προκειμένου να αποφύγουμε τα black out εξαιτίας της μη διαχειρίσιμης ενέργειας». Ο Διαχειριστής ήδη ετοιμάζει κανονιστικά κείμενα με τις τεχνικές απαιτήσεις των μονάδων αποθήκευσης, τη συμμετοχή τους στην αγορά εξισορρόπησης κλπ.

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη για ξεμπλοκάρισμα του ηλεκτρικού συστήματος από τις επενδύσεις ΑΠΕ που λιμνάζουν, μια προσπάθεια που ήδη ξεκίνησε, ώστε να χωρέσουν περισσότερες ΑΠΕ. Τα ηλεκτρισμένα έργα ΑΠΕ ήδη έχουν φτάσει περίπου στα 11 GW ενώ τα έργα με οριστικές προσφορές σύνδεσης υπολογίζονται στα 13 GW με 14 GW. Οπότε η συνολικά δεσμευμένη χωρητικότητα στο δίκτυο από έργα ΑΠΕ έχει φτάσει στα 24 GW με 25 GW .
Στόχος είναι οι αναβαθμίσεις των δικτύων να «αντέξουν» εγκατεστημένη ισχύ 28 GW που είναι ο στόχος που έχει τεθεί από το υπό αναθεώρηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και Κλίμα έως το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης