Τελευταία Νέα

CES: Επέλεξε 13 υπεράκτια αιολικά έργα 5,5 GW στο πρώτο liesing στον κόσμο, για εξορύξεις πετρελαίου, αερίου

CES: Επέλεξε 13 υπεράκτια αιολικά έργα 5,5 GW στο πρώτο liesing στον κόσμο, για εξορύξεις πετρελαίου, αερίου
13 υπεράκτια αιολικά έργα που επιλέχθηκαν στον πρώτο γύρο καινοτομίας και στοχευμένης μίσθωσης πετρελαίου και αερίου στον κόσμο offshore-energy.biz

Η Crown Estate Scotland επέλεξε 13 από τα συνολικά 19 έργα με συνδυασμένη ισχύ περίπου 5,5 GW στον πρώτο γύρο χρηματοδοτικής μίσθωσης (liesing) στον κόσμο που σχεδιάστηκε για να επιτρέψει την υπεράκτια αιολική ενέργεια σε υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η μίσθωση INTOG (Innovation and Targeted Oil & Gas) στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων σε καινοτόμα υπεράκτια αιολικά έργα στα ύδατα της Σκωτίας, καθώς και να βοηθήσει στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες λειτουργίες της Βόρειας Θάλασσας, δήλωσε η Crown Estate Scotland.

Η διαδικασία INTOG επέτρεψε στους επενδυτές να υποβάλουν αίτηση για δικαιώματα βυθού για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών έργων που είτε μειώνουν τις εκπομπές από τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας – παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές απευθείας σε υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου (TOG) – είτε αποτελούνται από μικρής κλίμακας (IN ) καινοτόμα έργα ισχύος 100 MW ή λιγότερο.

Αυτή η χαρακτηριστική υπεράκτια αιολική μίσθωση είναι διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη που είχε πραγματοποιηθεί στο παρελθόν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στον κόσμο.

Το INTOG, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να ανταποκριθεί στη ζήτηση από την κυβέρνηση και τη βιομηχανία για να βοηθήσει
- στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας για το Μεταβατικό Τομέα της Βόρειας Θάλασσας μέσω της απανθρακοποίησης των δραστηριοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας, αναμένεται επίσης,
- να τονώσει περαιτέρω την καινοτομία στον υπεράκτιο αιολικό τομέα της Σκωτίας,
- να δημιουργήσει επιπλέον ευκαιρίες για την εφοδιαστική αλυσίδα,
- να βοηθήσει τις εταιρείες να εισέλθουν στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να υποστηρίξουν φιλόδοξα έργα μηδενικών ρύπων.

Ο κατάλογος των επιτυχόντων υποψηφίων 
Καταγραφή_5.PNG
Στους επιτυχόντες υποψήφιους έχουν πλέον προσφερθεί αρχικές συμφωνίες – οι Συμφωνίες Αποκλειστικότητας – στάδιο κατά το οποίο εάν αποδεχτούν τις προσφορές και προχωρήσουν στην υπογραφή τους, τους επιτρέπεται να ξεκινήσουν εργασίες ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών, ενώ η διαδικασία σχεδιασμού της Marine Scotland για το Τομεακό Ναυτικό Σχέδιο INTOG (INTOG SMP) θα έχει ολοκληρωθεί.

Εάν ένα επιτυχημένο προτεινόμενο έργο βρίσκεται στο τελικό σχέδιο INTOG SMP, θα υπάρξει μια πρώτη συμφωνία.
Στη συνέχεια, τα έργα θα περάσουν από στάδια σχεδιασμού, έγκρισης και χρηματοδότησης.

Η ευθύνη για αυτά τα επόμενα βήματα δεν βαρύνει το Crown Estate Scotland και τα έργα θα προχωρήσουν σε πλήρη μίσθωση βυθού μόλις ολοκληρωθούν τα διάφορα στάδια σχεδιασμού.
Όπως δείχνει ο παραπάνω πίνακας, σε πέντε έργα έχουν προσφερθεί Συμφωνίες Αποκλειστικότητας για το IN και σε οκτώ για το TOG.

Οι συμφωνίες αποκλειστικότητας θα καλύπτουν έργα με προτεινόμενη ισχύ έως 499 MW για τα έργα IN και 5 GW για τα TOG.

Μόλις οριστικοποιηθεί το Τομεακό Ναυτικό Σχέδιο και υπογραφούν οι συμφωνίες, γεγονός που αναμένεται το 2024, θα εξασφαλιστούν περίπου 262 εκατομμύρια GBP σε τέλη αιτούντων, ενώ μόλις λειτουργήσουν τα έργα, θα εξασφαλιστούν περαιτέρω έσοδα.

Όλα τα καθαρά έσοδα από το Crown Estate Scotland πηγαίνουν στην κυβέρνηση της Σκωτίας για δημόσιες δαπάνες, σύμφωνα με την Crown Estate Scotland.
Η έκταση του βυθού που καλύπτεται από τα έργα IN είναι λίγο περισσότερο από 139 τετραγωνικά χιλιόμετρα και από τα έργα TOG 1.534 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η Crown Estate Scotland θα προσφέρει μίσθωση βυθού 50 ετών για έργα TOG και 25 ετών για έργα IN.

«Τα σημερινά αποτελέσματα για αυτόν τον πολύ ξεχωριστό και στοχευμένο γύρο χρηματοδοτικής μίσθωσης είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά.
Το INTOG παρέχει μια σειρά από πρακτικούς τρόπους για την υποστήριξη της καινοτομίας, τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στη Βόρεια Θάλασσα και την ενθάρρυνση της τεχνικής και εμπορικής καινοτομίας στην υπεράκτια αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο Colin Palmer, Διευθυντής Ναυτιλίας στο Crown Estate Scotland.

«Εκτός από την παροχή οικονομικών και περιβαλλοντικών οφελών, η INTOG θα δημιουργήσει κεφάλαια για την κυβέρνηση της Σκωτίας, από τις αρχικές αμοιβές κατά την υπογραφή συμφωνιών επιλογής, έως τις συνεχείς πληρωμές ενοικίων όταν τα έργα κατασκευάζονται και τίθενται σε λειτουργία.
Υπάρχουν ακόμη σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να διασφαλιστεί ότι οι πολλές ευκαιρίες του INTOG θα αξιοποιηθούν πλήρως, αλλά σήμερα σηματοδοτεί ένα πραγματικό βήμα προς τα εμπρός».

Τα συμβόλαια INTOG καθορίστηκαν σε γενική βάση ανοιχτής δημοπρασίας και κρίθηκαν με βάση ένα μείγμα τιμής και ποιότητας.

Οι συμφωνίες αναμένεται να προσφερθούν το 2024.
Για να εξασφαλίσουν μια συμφωνία, οι επενδυτές πρέπει να παράσχουν μια Δήλωση Ανάπτυξης Εφοδιαστικής Αλυσίδας (SCDS).
Στη συνέχεια θα δημοσιευθούν πληροφορίες από αυτές τις Δηλώσεις.

«Αυτό το ορόσημο στον γύρο χρηματοδοτικής μίσθωσης INTOG είναι το επόμενο βήμα για την πραγματοποίηση μιας άλλης παγκόσμιας κορυφαίας ευκαιρίας για την ενεργειακή μετάβαση της Σκωτίας: βοηθώντας τόσο στην απομάκρυνση του άνθρακα από τις υπάρχουσες δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου, βοηθώντας παράλληλα τον υπεράκτιο αιολικό τομέα μας να επεκταθεί, να καινοτομήσει και να υλοποιήσει τη φιλοδοξία μας να γίνουμε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο Michael Matheson, Υπουργός Ενέργειας και Εφαρμογής Net Zero της Σκωτίας.

«Η ανακοίνωση από το Crown Estate Scotland όχι μόνο υποδεικνύει ότι η πρωτοβουλία INTOG θα προσφέρει σημαντική συνεισφορά στο δημόσιο ταμείο, αλλά θα εξασφαλίσει τη συνεχή ανάπτυξη και ανάπτυξη της υπεράκτιας τεχνογνωσίας της Σκωτίας και της ευρύτερης αλυσίδας εφοδιασμού, υποστηρίζοντας μια αληθινή δίκαιη μετάβαση για τον ενεργειακό μας τομέα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης