Η Ολλανδία σχεδιάζει το μεγαλύτερο υπεράκτιο πάρκο παραγωγής υδρογόνου στον κόσμο

Η Ολλανδία σχεδιάζει το μεγαλύτερο υπεράκτιο πάρκο παραγωγής υδρογόνου στον κόσμο
Η τοποθεσία που επιλέχθηκε είναι η ζώνη αιολικού πάρκου Ten noorden van de Waddeneilanden που βρίσκεται 30 ναυτικά μίλια από τη βόρεια ακτή της Ολλανδίας στη Βόρεια Θάλασσα.
Η Ολλανδία προχωρά τα σχέδιά της για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου υπεράκτιου έργου παραγωγής υδρογόνου στον κόσμο.
Τον περασμένο Δεκέμβριο η κυβέρνηση είπε ότι σκόπευε να συνεχίσει την υπεράκτια παραγωγή υδρογόνου και την Δευτέρα 27/3 το Υπουργείο Κλίματος και Ενεργειακής Πολιτικής ανακοίνωσε την επιλογή τοποθεσίας βάσει των υπαρχόντων σχεδίων για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων και του υπάρχοντος αγωγού φυσικού αερίου.

Το έργο θα είναι το πρώτο στο οποίο η παραγωγή υδρογόνου στη θάλασσα θα πραγματοποιείται σε μεγάλη κλίμακα.

Η τοποθεσία που επιλέχθηκε είναι η ζώνη αιολικού πάρκου Ten noorden van de Waddeneilanden που βρίσκεται 30 ναυτικά μίλια από τη βόρεια ακτή της Ολλανδίας στη Βόρεια Θάλασσα.
Η κυβέρνηση μελετά την τοποθεσία στα σχέδιά της για πρόσθετη ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Τα σχέδια προέβλεπαν διαγωνισμό αιολικών πάρκων το 2022, αλλά καθυστέρησαν ενώ γίνονταν πρόσθετες μελέτες για να οριστικοποιηθεί η διαδρομή για τα καλώδια εξαγωγής από την τοποθεσία στην ακτή.

Η καθορισμένη τοποθεσία αποτελείται από σχεδόν 30.000 τετραγωνικά στρέμματα και η κυβέρνηση αναφέρει ότι υπάρχει ισχυρή υποστήριξη στην περιοχή του Groningen για το έργο.
Το σχέδιο αιολικού πάρκου απαιτεί την ανάπτυξη ενός νέου πάρκου που βρίσκεται βόρεια των νήσων Wadden που θα παρέχει 700 MW ηλεκτρικής ενέργειας από τον αιολικό.
Το υπάρχον αιολικό πάρκο Gemini (600 MW) βρίσκεται στην περιοχή δίπλα στην καθορισμένη τοποθεσία.
Το Gemini ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2017 ως ένα από τα μεγαλύτερα υπεράκτια αιολικά πάρκα στον κόσμο, τόσο σε μέγεθος όσο και σε παραγωγή.

Η δυναμικότητα του έργου

Το υπουργείο είπε ότι το αιολικό πάρκο θα παρέχει ισχύ ηλεκτρόλυσης 500 MW.
Αναμένουν ότι θα λειτουργήσει γύρω στο 2031.
Η τοποθεσία επιλέχθηκε επίσης επειδή υπάρχει ένας υπάρχων αγωγός φυσικού αερίου που μπορεί ενδεχομένως να επαναχρησιμοποιηθεί για μεταφορά στην ξηρά.
Πιστεύουν ότι θα μπορούσε επίσης να συνδεθεί με το προγραμματισμένο δίκτυο υδρογόνου που θα αναπτύξει η Gasunie.

«Είμαστε παγκόσμιος ηγέτης με αυτό το σχέδιο.
Είναι επίσης ένα μεγάλο βήμα πάνω από τον στόχο εξασφάλισης ηλεκτρολύτη 4 GW το 2030 από τη Συμφωνία για το Κλίμα», δήλωσε ο υπουργός Rob Jetten.
«Έχουμε ήδη ορίσει την περιοχή ως προτιμώμενη τοποθεσία, ώστε να ξεκινήσουν γρήγορα οι προετοιμασίες και παρέχουμε σαφήνεια στον τομέα ώστε να μπορούν να κάνουν τα επενδυτικά τους σχέδια.
Η επαρχία και οι δήμοι έχουν δεσμευτεί πλήρως για μια πράσινη οικονομία, στην οποία η παραγωγή βιώσιμης ενέργειας είναι κεντρική».

Τεχνολογική εμπειρία

Η προσδοκία είναι ότι το έργο μπορεί να προσφέρει πολύτιμη εμπειρία με αυτή τη νέα τεχνολογία, η οποία αναμένουν ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος.
Θα επεκταθεί επίσης στις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε ένα μικρότερο πιλότο με ισχύ ηλεκτρόλυσης περίπου 50-100 MW.
Αυτό το πρώτο έργο, όπως λέει η κυβέρνηση, θα βοηθήσει στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση προβλημάτων από την τεχνολογία, ώστε το έργο των 500 MW να υλοποιηθεί αποτελεσματικά.
Αργότερα φέτος, ο υπουργός θέλει επίσης να επιλέξει μια προτιμώμενη τοποθεσία για αυτό το μικρότερο έργο.

Πριν από την έκδοση των προσφορών, το Υπουργείο επεξεργάζεται προσεκτικά αρκετά σημαντικά θέματα μαζί με την περιοχή του Groningen, τα κόμματα της περιοχής Wadden Sea και άλλα εμπλεκόμενα μέρη.
Αυτό περιλαμβάνει συζητήσεις για την «προσγείωση» ενός αγωγού που θα φέρει το υδρογόνο από το αιολικό πάρκο στην ξηρά και πώς η παραγωγή υδρογόνου μπορεί να γίνει με ασφάλεια και με οικολογικά υπεύθυνο τρόπο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης