Πορτογαλία: Θα διεξάγει την πρώτη δημοπρασία στην Ευρώπη για υδρογόνο μέσω δικτύου φυσικού αερίου

Πορτογαλία: Θα διεξάγει την πρώτη δημοπρασία στην Ευρώπη για υδρογόνο μέσω δικτύου φυσικού αερίου
Σύμφωνα με τους όρους της δημοπρασίας, ο ενεργειακός όμιλος Galp Energia θα αγοράσει υδρογόνο αναμεμειγμένο με φυσικό αέριο από τους παραγωγούς και θα το μεταπωλήσει για να καλύψει τη ζήτηση, σύμφωνα με το Reuters
Η Πορτογαλία θα ξεκινήσει μια πρωτοποριακή δημοπρασία το δεύτερο εξάμηνο του έτους για δικαιώματα πώλησης υδρογόνου για έγχυση στο εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου, το οποίο ορισμένοι θεωρούν ως βασικό βήμα για την έναρξη της νέας αγοράς υδρογόνου της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τους όρους της δημοπρασίας, ο ενεργειακός όμιλος Galp Energia θα αγοράσει υδρογόνο αναμεμειγμένο με φυσικό αέριο από τους παραγωγούς και θα το μεταπωλήσει για να καλύψει τη ζήτηση, ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τις επενδύσεις στην παραγωγή δίνοντας στους προμηθευτές έναν εγγυημένο αγοραστή.

Αυτό θα καταργούσε την ανάγκη για δεκάδες διμερείς συμβάσεις μεταξύ προμηθευτών και καταναλωτών.

Η πρώτη δημοπρασία για τη μεταφορά υδρογόνου στους καταναλωτές στην Ευρώπη μέσω αγωγού παρακολουθείται για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να λύσει ένα από τα πιο κολλώδη αινίγματα του κλάδου - εξισορροπώντας την ανάγκη των παραγωγών για ανάκαμψη της ζήτησης με την επιθυμία των πελατών για εγγυήσεις προσφοράς και τιμής πριν κάνουν δαπανηρές αλλαγές τεχνολογίας .
Οι επενδυτές έχουν δεσμευτεί περίπου 76 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή πράσινων μονάδων υδρογόνου, σύμφωνα με το Συμβούλιο Hydrogen και την McKinsey & Company, αλλά μόλις 6 δισεκατομμύρια δολάρια είχαν φτάσει στο στάδιο της τελικής επενδυτικής απόφασης από τον Μάιο του 2022.

Η δημοπρασία έχει σχεδιαστεί για να προωθήσει την ανάπτυξη της τεχνολογίας υδρογόνου στην Πορτογαλία, «διασφαλίζοντας ότι υπάρχει ένας σταθερός αποδέκτης σε μια εποχή που η ιδιωτική ζήτηση είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο», ανέφερε το γραφείο του υπουργού Περιβάλλοντος Duarte Kordeiro στο Reuters.
Η λύση της Πορτογαλίας θα μπορούσε να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος επίλυσης της κατάστασης «κοτόπουλου και αυγού» της αναμονής της ζήτησης για να δικαιολογήσει τις επενδύσεις, δήλωσε η Dilara Caglayan, επικεφαλής υδρογόνου στην Aurora Energy Research.

Η ανάμειξη υδρογόνου στο υπάρχον δίκτυο φυσικού αερίου θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία ζήτησης για να τεθεί σε λειτουργία η αγορά, είπε.

Οι δημοπρασίες υδρογόνου σε άλλες χώρες στοχεύουν στη βαριά βιομηχανία.
Η Γερμανία σχεδιάζει μια «διπλή δημοπρασία» στην οποία το υδρογόνο ή τα παράγωγά του αγοράζονται φτηνά στην παγκόσμια αγορά και πωλούνται στον πλειοδότη της ΕΕ.
Ο μεγαλύτερος διανομέας φυσικού αερίου της Πορτογαλίας, Floene, δοκιμάζει από τον Οκτώβριο εάν οι αγωγοί πολυαιθυλενίου για φυσικό αέριο μπορούν να μεταφέρουν επίσης υδρογόνο, παρέχοντας σε 80 βιομηχανικούς και οικιακούς πελάτες στο Seixal, κοντά στη Λισαβόνα, αέριο αναμεμειγμένο με 2% υδρογόνο.
Η Πορτογαλία σχεδιάζει τελικά να αυξήσει αυτό το μερίδιο στο 20%.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Floene Gabriel Sousa είπε ότι οι δοκιμές αποδεικνύουν ότι το πολυαιθυλένιο είναι κατάλληλο για λήψη "100% υδρογόνου χωρίς διαρροές αερίου".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης