Τελευταία Νέα

Καλιφόρνια: Πιλοτικό πρόγραμμα καλύπτει τα κανάλια με ηλιακά πάνελ

Καλιφόρνια: Πιλοτικό πρόγραμμα καλύπτει τα κανάλια με ηλιακά πάνελ

Στόχος η μείωση της εξάτμισης του νερού και η παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας

 

Τα επίμονα προβλήματα λειψυδρίας στην Καλιφόρνια παραμένουν, ακόμη και μετά από έναν ασυνήθιστα υγρό χειμώνα. Ο κυβερνήτης Gavin Newsom απέφυγε να δηλώσει τέλος στην ξηρασία, ενώ η πρόσφατη πρόταση του Biden προτείνει περαιτέρω διακοπές νερού για την πολιτεία. Το πρότυπο των ακραίων καιρικών φαινομένων της Καλιφόρνια υπογραμμίζει τη διαρκή σημασία της διατήρησης του νερού.


Ένα πιλοτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το πολιτεία στην κοιλάδα San Joaquin στοχεύει στην αντιμετώπιση της ξηρασίας καλύπτοντας τα κανάλια και τα υδραγωγεία της Καλιφόρνια με ηλιακούς συλλέκτες. Αυτή η προσέγγιση διπλού σκοπού στοχεύει στη μείωση της εξάτμισης του νερού και στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Ο Jordan Harris, Διευθύνων Σύμβουλος της Solar AquaGrid, μιας εταιρείας που είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό και την επίβλεψη του έργου, πιστεύει ότι είναι μια κοινή λογική λύση.

Χρηματοδότηση 20 εκατ. δολ.

Το Τμήμα Υδάτινων Πόρων της Καλιφόρνια έχει διαθέσει 20 εκατομμύρια δολάρια για να δοκιμάσει το concept στην κομητεία Stanislaus, όπου βρίσκεται το σύστημα καναλιών μήκους 4.000 μιλίων της πολιτείας. Το έργο είναι μια συνεργασία μεταξύ του Solar AquaGrid, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Merced και της πολιτείας της Καλιφόρνια. Ο Roger Bales, καθηγητής μηχανικής στο U.C. Η Merced, σημειώνει ότι η ιδέα δεν έχει επιχειρηθεί στο παρελθόν στις ΗΠΑ, αλλά οραματίζεται την πιθανή επεκτασιμότητα της σε όλες τις δυτικές πολιτείες.

Μια μελέτη του 2021 από τον Bales και τους συνεργάτες του διαπίστωσε ότι η κάλυψη των καναλιών της Καλιφόρνια με ηλιακά πάνελ θα μπορούσε να μειώσει την εξάτμιση έως και 90%, εξοικονομώντας 63 δισεκατομμύρια γαλόνια νερού ετησίως. Πρόσθετα οφέλη περιλαμβάνουν παραγωγή ενέργειας, μειωμένη ανάπτυξη και συντήρηση φυκιών, βελτιωμένη απόδοση ηλιακών πάνελ και βελτιωμένη ποιότητα αέρα.

Το έργο, που πρόκειται να ξεκινήσει το φθινόπωρο, θα καλύψει αρχικά δύο μίλια καναλιών στην περιοχή Central Valley. Ο Harris έχει ήδη λάβει ερωτήματα από φορείς εκμετάλλευσης μεγαλύτερων καναλιών και υδάτινων περιοχών σε όλο τον κόσμο, τονίζοντας τις παγκόσμιες επιπτώσεις αυτής της καινοτόμου προσέγγισης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης