Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η Ecoligo ως χρηματοδοτικό μοντέλο επενδύσεων αντικτύπου για την κλιματική αλλαγή

Η Ecoligo ως χρηματοδοτικό μοντέλο επενδύσεων αντικτύπου για την κλιματική αλλαγή
Η γερμανική ομοσπονδιακή πρωτοβουλία Impact Investing εκτιμά τον όγκο επενδύσεων με μετρήσιμο θετικό κοινωνικό και οικολογικό αντίκτυπο σε έως και 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το PV Europe

Η γερμανική ομοσπονδιακή πρωτοβουλία Impact Investing εκτιμά τον όγκο της αγοράς για επενδύσεις με μετρήσιμο θετικό κοινωνικό και οικολογικό αντίκτυπο σε έως και 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ και ο Martin Baart, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Ecoligo, παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη χρηματοδότηση ηλιακών έργων σε αναδυόμενες αγορές, όπως αναφέρει το PV Europe.

Η αγορά αναπτύσσεται ραγδαία και προσελκύει συνεχώς νέους ενδιαφερόμενους και σε αυτή την αγορά, η Ecoligo υλοποιεί φωτοβολταϊκά έργα σε αναδυόμενες αγορές που χρηματοδοτούνται από ιδιώτες επενδυτές από το 2016.  Περισσότεροι από 4600 επενδυτές έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 34 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση 106 έργων σε όλο τον κόσμο.

Εξοικονόμηση εκπομπών CO2 σε επίπεδο ρεκόρ

Το 2022 ήταν μια ξεχωριστή χρονιά για τον πάροχο επενδύσεων Ecoligo καθώς επιτεύχθηκαν δύο σημαντικοί στόχοι:
Πρώτον, ο όγκος των επενδύσεων που συγκεντρώθηκαν για τα παγκόσμια ηλιακά έργα υπερέβη το σημείο αναφοράς των 20 εκατομμυρίων ευρώ.
Δεύτερον, κατά τη διάρκεια της λειτουργικής τους ζωής, τα συμβατικά ασφαλισμένα ηλιακά έργα θα διασφαλίσουν ότι περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια τόνοι λιγότερες εκπομπές CO2 εισέρχονται στην ατμόσφαιρά μας.

Πώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί η καθαρή ενέργεια για τον Παγκόσμιο Νότο;

Οι επιχειρήσεις στις αναδυόμενες αγορές αναπτύσσονται ραγδαία και χρειάζονται έναν ασφαλή εφοδιασμό φθηνής, καθαρής ενέργειας η οποία να παράγεται αλλά, κυρίως, να χρηματοδοτείται.
Οι επενδύσεις αντίκτυπου στοχεύουν στη δημιουργία μετρήσιμου οικολογικού αντίκτυπου, ως εκ τούτου, το μοντέλο επένδυσης είναι κατάλληλο για την υποστήριξη εταιρειών στις αναδυόμενες αγορές.... και εδώ μπαίνει η ecoligo. 

Ως εταιρεία παροχής ηλιακής ενέργειας ως υπηρεσία, (solar-as-a-service) η Ecoligo κατασκευάζει και λειτουργεί ηλιακές εγκαταστάσεις για εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες στη Νοτιοανατολική Ασία, την Υποσαχάρια Αφρική και τη Λατινική Αμερική.
Η εταιρεία δημιουργεί πρόσβαση σε φθηνή και καθαρή ηλιακή ενέργεια μέσω μακροπρόθεσμων συμφωνιών αγοράς ενέργειας, δίνοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν χρήματα από την πρώτη μέρα.

Η επενδυτική πλατφόρμα ecoligo.investments δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες επενδυτές να επενδύσουν σε αυτά τα ηλιακά έργα.

Ανάλογα με το έργο, τα επιτόκια μπορεί να είναι έως και 8% με μέση διάρκεια από τέσσερα έως πέντε χρόνια.
Οι επενδύσεις μπορούν να γίνουν με μόλις 100 ευρώ και οι αποπληρωμές γίνονται κυρίως σε προσόδους.
Για ορισμένα μεγαλύτερα έργα με μεγάλους όγκους χρηματοδότησης, η εταιρεία ηλιακής ενέργειας ως υπηρεσία περιλαμβάνει θεσμικούς δανειστές.

Το μοντέλο χρηματοδότησης που χρησιμοποιεί η πλατφόρμα επενδύσεων αντίκτυπου για να φέρει κοντά ηλιακά έργα και ιδιώτες επενδυτές είναι παρόμοιο με αυτό της ακίνητης περιουσίας.
Ενώ στις πληρωμές ενοικίων ακίνητης περιουσίας αποπληρώνονται τα δάνεια που έχουν συναφθεί, με τα έργα της Ecoligo είναι οι πληρωμές τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που πραγματοποιούν οι εταιρείες.
Με αυτά χρηματοδοτούνται τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας των εργοστασίων καλύπτοντας ταυτόχρονα τους τόκους και τις αποπληρωμές προς τους επενδυτές.

Όταν λήξουν τα δάνεια από ιδιώτες επενδυτές, η Ecoligo αναχρηματοδοτεί το υπόλοιπο ποσό - είτε μέσω νέων επενδυτικών κύκλων είτε μέσω άλλων παρόχων κεφαλαίων, παρόμοιο με τη μετέπειτα χρηματοδότηση για ακίνητα.
Όλες οι πληρωμές σε ιδιώτες επενδυτές μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί έγκαιρα και στο ακέραιο, χωρίς αθέτηση υποχρεώσεων.

Αλλά σε ποιον ανήκουν οι χρηματοδοτούμενες ηλιακές εγκαταστάσεις;

Η εταιρεία solar-as-a-service είναι υπεύθυνη για τη χρηματοδότηση, την κατασκευή, τη λειτουργία και τη συντήρηση των ηλιακών σταθμών.
Έτσι, ως ιδιοκτήτης ηλιακής εγκατάστασης, η Ecoligo είναι υπεύθυνη για την απόδοση ηλεκτρικής ενέργειας και την εξοικονόμηση που προκύπτει.
Κάθε μονάδα και τα εξαρτήματά της ανήκουν επίσης στην ecoligo και παραδίδονται στην επιχείρηση πελάτη μετά τη λήξη της σύμβασης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεδομένου ότι τα έσοδα προέρχονται από τους εμπορικούς πελάτες που χρησιμοποιούν την παραγόμενη ηλιακή ενέργεια, είναι προς το συμφέρον της Ecoligo να λειτουργούν ομαλά και να συντηρούνται τακτικά.
Για την πλήρη επίβλεψη των έργων, έχουν ιδρυθεί γραφεία στην Γκάνα, την Κένυα, την Κόστα Ρίκα, τη Χιλή, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες.
Το τοπικό προσωπικό δημιουργεί σχέσεις με πιθανούς και υπογεγραμμένους πελάτες και επιβλέπει τους εταίρους EPC (Engineering, Procurement and Construction), με τους οποίους η Ecoligo αναθέτει την παράδοση των ηλιακών έργων με το κλειδί στο χέρι.

Ηλιακές εγκαταστάσεις για το μέλλον

Το έτος 2022 ήταν ορόσημο για επενδύσεις αντίκτυπου.
Σύμφωνα με το Global Impact Investing Network, τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αντικτύπου ξεπέρασαν το όριο του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για πρώτη φορά.
Και η αγορά για επενδύσεις αντίκτυπου θα συνεχίσει να αυξάνεται στο μέλλον, επίσης και για ηλιακές εγκαταστάσεις.

Ειδικά οι χώρες στις αναδυόμενες αγορές χρειάζονται υποστήριξη για βιώσιμη ανάπτυξη.
Επιχειρηματικά μοντέλα όπως το Ecoligo's μπορούν να παρέχουν αυτήν την υποστήριξη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης