Τελευταία Νέα

D. Parsons (BayWa r.e): Mε «οδηγό» τις σταθερές τιμές, αναμένουμε ρεκόρ συμφωνιών στα PPAs

D. Parsons (BayWa r.e): Mε «οδηγό» τις σταθερές τιμές, αναμένουμε ρεκόρ συμφωνιών στα PPAs

Την άποψη ότι θα μπορούσαν να επιτευχθούν υψηλοί όγκοι ρεκόρ στη συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης (PPA) φέτος και το επόμενο έτος, εν μέσω ισχυρού αγοραστικού ενδιαφέροντος που προκλήθηκε από την υπόσχεση για μεγαλύτερη σταθερότητα των τιμών, διατύπωσε η γερμανική εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας BayWa r.e, σύμφωνα με το Montel.

«Προσωπικά πιστεύω ότι θα υπάρξει αύξηση της συμβατικής χωρητικότητας στην Ευρώπη φέτος και πιθανότατα περαιτέρω αύξηση το επόμενο έτος, λόγω της εταιρικής ζήτησης σε μακροπρόθεσμες συμβάσεις με έργα νέας κατασκευής», δήλωσε ο Daniel Parsons, επικεφαλής της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη της αγοράς σταμάτησε το 2022 λόγω της αβεβαιότητας που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, αλλά «η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει ηρεμήσει όσον αφορά τις αυξήσεις των τιμών και την αστάθεια». Αυτό σε συνδυασμό με τη σταδιακή κατάργηση των προσωρινών κυβερνητικών μέτρων για τον περιορισμό των αυξανόμενων εσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, αποτέλεσε το σήμα για την επιστροφή των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και των παραγωγών στην αγορά, πρόσθεσε ο Parsons.

Η ζήτηση για PPA παρέμεινε ισχυρή, ιδιαίτερα για τη βαριά βιομηχανία, η οποία επηρεάστηκε περισσότερο από την άνοδο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και ως εκ τούτου ήθελε μακροπρόθεσμες αντισταθμίσεις, επισήμανε.

Τα εμπόδια παραμένουν

Ωστόσο, παρέμειναν εμπόδια για τις μικρότερες εταιρείες, οι οποίες δεν είχαν την πιστοληπτική ικανότητα και την εμπειρία στην αντιμετώπιση περίπλοκων και μακροχρόνιων συμβάσεων, πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Parsons υποστήριξε τις πρόσφατες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κυβερνήσεις να προσφέρουν τραπεζικές εγγυήσεις ως εξασφάλιση για μικρότερες εταιρείες.

Τέλος, σχετικά με την BayWa r.e, έχει επί του παρόντος εγκατεστημένη αιολική και ηλιακή ισχύ 5 GW και έναν παγκόσμιο αγωγό έργου συνολικής ισχύος 26 GW. Η συμβουλευτική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Pexapark PPA, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι οι όγκοι θα φτάσουν σε νέα υψηλά φέτος, μετά από έναν αριθμό ρεκόρ ανακοινώσεων το πρώτο τρίμηνο. Ο όγκος των PPA στο παρελθόν έφτασε σε υψηλό ρεκόρ το 2021 όταν ανακοινώθηκαν 8 GW, σύμφωνα με το RE-Source.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης