Τελευταία Νέα

Pexapark: Ο χάρτης των PPAs στην Ευρώπη - Έχει δρόμο ακόμα η ελληνική αγορά

Pexapark: Ο χάρτης των PPAs στην Ευρώπη - Έχει δρόμο ακόμα η ελληνική αγορά

Ο ρυθμός αύξησης των συμφωνιών έφθασε περίπου 29%, με τη σύναψη 129 PPAs το 2022 έναντι των 100 το 2021

Σχετικά Άρθρα
Παρά το γεγονός ότι το 2022 ήταν η πιο ταραγμένη χρονιά στην μέχρι τώρα ιστορία της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, ο αριθμός και ο όγκος των PPAs παρέμεινε σταθερός, ενώ όλα δείχνουν ότι η νέα αυτή αγορά αρχίζει να αναπτύσσεται όχι μόνο στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη αλλά και στο Νοτιοανατολικό άκρο της ηπείρου.


Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της ελβετικής εταιρίας συμβούλων ενέργειας Pexapark, το 2022 ο όγκος της ενέργειας που διατέθηκε μέσω PPAs ανήλθε σε 8,4 GW καταγράφοντας μείωση κατά 21% σε σχέση με τα 10,7 GW του 2021. Όμως ο αριθμός των συμβάσεων PPAs αυξήθηκε κατά 4,5% και ανήλθαν συνολικά σε 161 έναντι 154 τον προηγούμενο χρόνο.

Τα εταιρικά PPAs αντιπροσωπεύουν το 80% του συνόλου συναλλαγών (129) και το 83% του όγκου (7 GW από το σύνολο των 8,4 GW). Είναι χαρακτηριστικό ότι τα εταιρικά PPAs αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 20% όσον αφορά τον όγκο σε σχέση με το 2021 και ανήλθαν σε 7 GW σε σχέση με 5,8 GW. Σε ότι αφορά τον αριθμό συμφωνιών ο ρυθμός αύξησης έφτασε περίπου 29%, με τη σύναψη 129 PPAs έναντι των 100 το 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε όγκο ενέργειας που διακινείται μέσω PPAs με 3217 MW, ακολουθεί η Ιρλανδία με 907 MW, η Γερμανία με 683 MW, η Γαλλία με 631 MW, Πολωνία με 543 MW και η Ιταλία με 320 MW.
Τα PPAs αναδεικνύονται σε λύση για την ανάπτυξη των ΑΠΕ χωρίς επιδοτήσεις, καθώς εξασφαλίζουν οικονομική ασφάλεια για τους επενδυτές, τις τράπεζες αλλά και τους αγοραστές ενέργειας.

Ωστόσο, τα PPA είναι πολύπλοκα ως προς τη δομή και την τιμολόγησή τους και εκτιμάται ότι μια ενδεχόμενη ανεπαρκής διαπραγμάτευση, ή μια συμβατική ρήτρα μπορεί να επηρεάσει τα συνολικά έσοδα ενός τέτοιου συμβολαίου.

Ποιές συμβάσεις έχουν υπογραφεί

Τα PPAs είναι συνήθως μακροπρόθεσμες συμβάσεις διάρκειας μεταξύ 10-20 ετών και χωρίζονται σε δυο τύπους:
• Τα εμπορικά PPAs όπου τόσο ο παραγωγός ενέργειας όσο και ο αντισυμβαλλόμενος είναι μη κυβερνητικές οντότητες, όπως επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, έμποροι ηλεκτρικής ενέργειας, ή ένας μεγάλος καταναλωτής.
• Τα κυβερνητικά PPAs όπου ο αντισυμβαλλόμενος στον παραγωγό είναι μια κρατική οντότητα που προσφέρει είτε ένα ανταγωνιστικά καθορισμένο συμβόλαιο επί της διαφοράς (CfD) ή ένα διοικητικά καθορισμένο Feed-in Tariff (FIT).
Και οι δυο τύποι έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη με την Ισπανία και τις Σκανδιναβικές χώρες να κατέχουν τα σκήπτρα αλλά και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη να διεκδικεί θέση στη νέα αγορά.

Χθες η ΗΡΩΝ, καθετοποιημένος όμιλος στην ενεργειακή αγορά της Ελλάδας με ηγετική θέση μεταξύ των ανεξάρτητων προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, υπέγραψε μακροχρόνιες Συμβάσεις Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPAs) με τις κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες RWE Renewables Europe & Australia και ΔΕΗ Ανανεώσιμες, μέσω της κοινοπραξίας τους ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. Ο ΗΡΩΝ θα προμηθεύεται περίπου 192 γιγαβατώρες πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας κάθε έτος. Τα PPAs αφορούν σε 3 διακριτές διμερείς συμβάσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από αντίστοιχες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που καλύπτουν χρονικό ορίζοντα 10 και 12 συμβατικών ετών.

Στην Ελλάδα ο δρόμος για τη σύναψη PPAs άνοιξε το 2021 με την υπογραφή μεταξύ της Μυτιληναίος και του Ομίλου Εγνατία συμφωνίας για 200 MW ηλιακό χαρτοφυλάκιο. Στη συνέχεια τον Ιούνιο του 2022 έγινε γνωστή η συμφωνία μεταξύ της Cero Generation και Axpo. Η πρώτη θα κατασκευάσει μια ηλιακή μονάδα 100 MW χωρίς επιδότηση και το 70-80% της ενέργειας θα απορροφάτε από την Axpo για διάρκεια 10 ετών. Τον Μάιο του 2023, ο Sofidel, υπέγραψε PPA με την RWE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες μέσω εταιρίας Meton Energy S.A.Η συμφωνία προβλέπει ότι η κοινοπραξία θα παρέχει στη Sofidel περίπου 21 GWh για δέκα χρόνια.

Επιπλέον, η ΔΕΗ ολοκλήρωσε πρόσφατα σχετική συμφωνία με τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ ενώ σύντομα αναμένεται να οριστικοποιθεί ανάλογη συμφνωνία και την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ. έχει ολοκληρωθεί αναμένεται να οριστικοποιηθεί σύντομα

Στα Βαλκάνια

Στη Βουλγαρία τα δυο πρώτα PPAs «έκλεισαν» μέσα στο 2022, αφορούν ενέργεια από φωτοβολταϊκά και έχουν διάρκεια 10 ετών σύμφωνα πάντα με τη βάση δεδομένων της Pexapark.
Επίσης στην Κύπρο ανακοινώθηκε το πρώτο PPA μεταξύ της Svea Solar που θα προμηθεύει την Evergy με 5 GWh ετησίως για 10 χρόνια.

Στην Κροατία το πρώτο PPA ανακοινώθηκε το 2021, μεταξύ Wpd και της Dankse Commidities για χερσαίο αιολικό πάρκο ισχύος 9,6 MW που τέθηκε σε λειτουργία το 2009. Το 2022 στην Κροατία η Professio Energia υπέγραψε PPA με την Dankse Commodities για ενέργεια από χερσαίο αιολικό πάρκο 45 MW.

Επιπλέον, η ελβετική εταιρία ας Axpo υπέγραψε εταιρικό PPA τον Φεβρουάριο του 2022 με την αυστριακή Verbund για την προμήθεια εργοστασίων της Ρουμανία.
Η Axpo επίσης υπέγραψε τον πρώτο PPA στη Σερβία τον Φεβρουάριο του 2023 με την IVICOM Energy doo Zagubica.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης