ΑΔΜΗΕ: Χρέωση σε όποιον παραγωγό ΑΠΕ δεν συμμορφώνεται στις περικοπές

ΑΔΜΗΕ: Χρέωση σε όποιον παραγωγό ΑΠΕ δεν συμμορφώνεται στις περικοπές

Τι θα αναφέρει η εισήγηση προς την ΡΑΑΕΥ για την αντιμετώπιση του φαινομένου υπερπαραγωγής ΑΠΕ - Μηχανισμός περικοπών, τι περιλαμβάνει, ποιούς αφορά

 

Χρέωση μη συμμόρφωσης για τους παραγωγούς ΑΠΕ που δεν θα εκτελούν τις εντολές περικοπών ενέργειας εισηγείται ο ΑΔΜΗΕ. Η πρόταση περιλαμβάνεται σύμφωνα με πληροφορίες στην εισήγηση που αναμένεται να καταθέσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα ο ΑΔΜΗΕ προς τη ΡΑΑΕΥ για το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διέπει το καθεστώς περικοπών για την αντιμετώπιση του φαινομένου υπερπαραγωγής ΑΠΕ και χαμηλής ζήτησης που απειλεί την ευστάθεια του συστήματος.


Η θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου κρίθηκε απαραίτητη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν το Πάσχα μεταξύ των αρμοδίων φορέων και του ΥΠΕΝ όπου διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που "ήρθε για να μείνει” μέχρι την εγκατάσταση επαρκούς δυναμικότητας αποθήκευσης. Ο ΑΔΜΗΕ ανέλαβε την υποχρέωση να καταρτίσει εισήγηση με προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος αλλά και να ενημερώσει για την πρακτική που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα. Οι περικοπές σύμφωνα με την εισήγηση του ΑΔΜΗΕ θα είναι οριζόντιες για τις μονάδες ΑΠΕ που είναι συνδεδεμένες με το σύστημα και ελέγχονται από τον ίδιο.


Νέος Μηχανισμός Περικοπών

Τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα που συνδέονται με τον ΑΔΜΗΕ είναι υποχρεωμένα βάσει των συμβάσεων σύνδεσής τους με το σύστημα να έχουν εγκαταστήσει μηχανισμό που να μπορεί να υλοποιεί εντολές παραγωγής μέχρι ένα μέγιστο όριο απορρόφησης. Πάνω από αυτό το όριο που θα προσδιορίζεται με βάση τη ζήτηση, ο παραγωγός είναι υποχρεωμένος να θέτει σε λειτουργία τον μηχανισμό για την περικοπή της παραγωγής.

Κατά το προηγούμενο διάστημα που δόθηκαν τέτοιες εντολές για την διατήρηση της ευστάθειας του συστήματος κάποιοι παραγωγοί επικαλέστηκαν αδυναμία λόγω αδράνειας του μηχανισμού. Με την θεσμοθέτηση της χρέωσης μη συμμόρφωσης, παραγωγοί που έχουν εγκαταστήσει το μηχανισμό αυτό αλλά είναι σε αδράνεια ή δεν λειτουργεί θα πρέπει να τον επανεργοποιήσουν για να αποφύγουν το ¨πέναλτι”.

Ενα ξεχωριστό και πιο πολύπλοκο κεφάλαιο αποτελεί η διαχείριση της παραγωγής των φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος περί τα 6,5 χιλιάδες μεγαβάτ που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και τα οποία δεν ελέγχονται, παρ ότι βάσει ευρωπαϊκού Κανονισμού όλες οι μονάδες θα πρέπει να δίνουν το δικαίωμα στον διαχειριστή να ελέγχει την παραγωγή τους.

Στο πλαίσιο αυτού του Κανονισμού κλιμάκια του ΔΕΔΔΗΕ σχεδιάζουν την υποχρέωση των μονάδων ΑΠΕ που συνδέονται με το δίκτυό του να εγκαταστήσουν εξοπλισμό που θα συνδέεται με μια αντίστοιχη υποδομή που θα αναπτύξει ο ίδιος ώστε να παρέχεται η δυνατότητα περικοπής της παραγωγής. Πρόκειται για μια πολύπλοκη και χρονοβόρα τεχνικά διαδικασία λόγω της διάσπαρτης παραγωγής ΑΠΕ που είναι συνδεδεμένη με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Εισήγηση ΑΔΜΗΕ προς την ΡΑΑΕΥ

Βραχυπρόθεσμα και στο πλαίσιο του Μνημονίου συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι δύο Διαχειριστές, ο ΑΔΜΗΕ έχει ζητήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ να περικόπτει παραγωγή φωτοβολταϊκών που βρίσκονται σε γραμμές του δικτύου διανομής μέσης τάσης που δεν έχουν πάνω καταναλωτές (φωτοβολταϊκά σε χωράφια). Η εισήγηση του ΑΔΜΗΕ προς τη ΡΑΑΕΥ περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες και προτάσεις για το πως θα περιορίζουν την παραγωγή του νέα φωτοβολταϊκά πάρκα που θα συνδέονται με το δίκτυο σε περιοχές που υπάρχει συμφόρηση στο δίκτυο.

Σημαντική για την ευστάθεια του συστήματος σε περίπτωση υπερπαραγωγής ΑΠΕ θα μπορούσε να είναι και η συμβολή των ΦοΣΕ με την συμμετοχή τους στην αγορά εξισορρόπησης. Η εισήγηση του ΑΔΜΗΕ αμέσως μετά την υποβολή της στη ΡΑΑΕΥ θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στο πλαίσιο αυτό θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι από πλευράς των παραγωγών θα τεθεί θέμα αποζημιώσεων, ζήτημα που θα αξιολογηθεί από τη αρμόδια Αρχή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης