Τελευταία Νέα

Αναμένεται αύξηση εργαζομένων στις ΑΠΕ έως το 2030

Αναμένεται αύξηση εργαζομένων στις ΑΠΕ έως το 2030

Συνεργασία μεγάλων εταιρειών ΑΠΕ για «διαβατήριο δεξιοτήτων»

Οι παράγοντες της υπεράκτιας βιομηχανίας αιολικής ενέργειας και πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν ευθυγραμμιστεί σε έναν οδικό χάρτη για ένα πρωτότυπο «διαβατήριο ενεργειακών δεξιοτήτων» που θα επιτρέψει τη διατομεακή αναγνώριση της τεχνογνωσίας και της κατάρτισης του κλάδου.

Μάλιστα προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας οι εργαζόμενοι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) θα αυξηθούν, ενώ θα μειωθούν οι αντίστοιχοι στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Το διαβατήριο προορίζεται να δείξει τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους εργοδότες πώς η τεχνογνωσία και τα προσόντα μπορούν να αναγνωριστούν από τους εργοδότες σε τομείς όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και η υπεράκτια αιολική ενέργεια, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των RenewableUK και Offshore Energies UK (OEUK).

Μια διατομεακή συνεργασία που περιλαμβάνει OEUK, RenewableUK, OPITO, Global Wind Organization και εκπροσώπους από εργοδότες στον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου και της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μαζί με την κυβέρνηση, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εμπορικούς φορείς και τους φορείς δεξιοτήτων, συνεισέφεραν τεχνογνωσία στο έργο διαβατηρίων δεξιοτήτων.

Το έργο που καθοδηγείται από τη βιομηχανία έχει υποστηριχθεί με χρηματοδότηση 3,7 εκατομμυρίων λιρών από το Ταμείο Just Transition της Σκωτίας στο OPITO, αντικατοπτρίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της υπεράκτιας ενεργειακής μετάβασης για τη Σκωτία.

Το επίκεντρο του έργου διαβατηρίων είναι η ευθυγράμμιση των τεχνικών προσόντων και η χαρτογράφηση των προτύπων ασφαλείας, η δημιουργία μονοπατιών σταδιοδρομίας για σχετικούς ρόλους και ένας μηχανισμός για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους να κατανοούν τα αναγνωρισμένα πρότυπα.

Η ικανότητα των εργαζομένων να κινούνται ομαλά σε όλα τα μέρη του ενεργειακού μείγματος, από θέσεις εργασίας στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έως εξειδικευμένους ρόλους στην αιολική και σε άλλους τομείς της ενεργειακής μετάβασης, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση και επέκταση της εγχώριας ενεργειακής βιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου και στην επιτάχυνση της μετάβασης επεξεργάζομαι, διαδικασία.

 

Πρόβλεψη για αύξηση εργαζομένων στις ΑΠΕ έως το 2030

Υπάρχουν χιλιάδες ειδικευμένοι εργαζόμενοι στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου και αυτό αναμένεται να μειωθεί τις επόμενες δεκαετίες, ενώ η αναπτυσσόμενη υπεράκτια βιομηχανία αιολικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου απασχολεί ήδη 32.000 άτομα και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 100.000 έως το 2030.

Οι φορείς κατάρτισης του κλάδου εκτιμούν ότι ο συνολικός αριθμός θέσεων εργασίας στην παραγωγή ενέργειας θα φτάσει τις 211.000 έως το 2030 και το διαβατήριο θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε άλλους τομείς για να βοηθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο και τα αποκεντρωμένα κράτη να επιτύχουν τους καθαρούς μηδενικούς στόχους τους.

Έρευνα που ανατέθηκε από την OEUK έδειξε ότι το 90% των εργαζομένων στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν δεξιότητες που μπορούν να μεταφερθούν σε νέες υπεράκτιες θέσεις εργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

Δηλώσεις

Ο Jane Cooper (Εκτελεστικός Διευθυντής της Offshore Wind της RenewableUK), δήλωσε: «Είμαστε σθεναρά δεσμευμένοι να διευκολύνουμε τη μεταφορά εργαζομένων από διάφορα μέρη του ενεργειακού τομέα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Οι υπεράκτιες εταιρείες αιολικής ενέργειας πρέπει να προσελκύουν εργαζομένους στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου με πολύτιμη εμπειρία και μεταβιβάσιμες δεξιότητες στον κλάδο μας.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ένα ευρύ φάσμα εταίρων και συναδέλφων από άλλους οργανισμούς για να το πετύχουμε αυτό, δίνοντας τη δυνατότητα σε άτομα υψηλής ειδίκευσης να βρουν νέες ευκαιρίες καριέρας στη μετάβαση στην καθαρή δύναμη».

Η Katy Heidenreich (Διευθύντρια Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Ανθρώπινου Δυναμικού OEUK) δήλωσε:

«Ένα εξειδικευμένο μέλλον, ασφαλής ενέργεια και ένα βιώσιμο ταξίδι προς το καθαρό μηδέν, αυτό αντιπροσωπεύουν οι άνθρωποί μας.

Αυτό μπορεί να προσφέρει ο λαός μας με τη σωστή υποστήριξη και διατομεακή κινητικότητα».

Η Gillian Martin (Υπουργός Δράσης για το Κλίμα της Σκωτίας) δήλωσε:

«Το πολύτιμο και υψηλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό μας στην υπεράκτια ενέργεια διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το διαβατήριο θα παίξει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη αυτού.

Προτρέπουμε τους εταίρους του κλάδου να αναπτύξουν περαιτέρω και να αναπτύξουν αυτή την πρωτοβουλία με ρυθμό».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης