Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η αιολική θα ξεπεράσει την υδροηλεκτρική ως κύρια πηγή ενέργειας πριν το 2030 (Μontel)

Η αιολική θα ξεπεράσει την υδροηλεκτρική ως κύρια πηγή ενέργειας πριν το 2030 (Μontel)
Από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, η Γερμανία αναδείχθηκε ως μία από τις πολλές με σημαντικό δυναμικό για την κλιμάκωση της χερσαίας και υπεράκτιας αιολικής ισχύος της
Η αιολική ενέργεια στην Ευρώπη θα μπορούσε να ξεπεράσει την υδροηλεκτρική ενέργεια ως κύρια πηγή εφοδιασμού της γηραιάς ηπείρου πριν από το τέλος της δεκαετίας, δήλωσαν αναλυτές στο Montel.

«Η αιολική ενέργεια έχει τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη», δήλωσε στο Montel ο Hans Navarro, αναλυτής αγοράς της νορβηγικής εταιρείας Ecohz, ειδικευμένης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Εκτιμούμε ότι η αιολική ενέργεια θα μπορούσε να ξεπεράσει την υδροηλεκτρική ενέργεια όσον αφορά την έκδοση εγγυήσεων GO μέχρι το 2029».

«Όσον αφορά τους όγκους, ο ρόλος των υδροηλεκτρικών GO σε σύγκριση με άλλες τεχνολογίες είναι βέβαιο ότι θα μειωθεί σε όλα τα σενάριά μας», δήλωσε ο Jannik Carl, συνεργάτης της Aurora Energy Research.

«Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση της παραγωγής από διαλείπουσες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ, ενώ οι δυνατότητες για πρόσθετη υδροηλεκτρική δυναμικότητα είναι περιορισμένες».

Ο Carl πρόσθεσε ότι σε ολόκληρη την περιοχή της Ένωσης Εκδοτικών Οργανισμών (AIB), η αιολική ενέργεια θα γίνει η κυρίαρχη πηγή εφοδιασμού ως αποτέλεσμα των «τεράστιων» στόχων ανάπτυξης σε ολόκληρη την ήπειρο.

Ως αποτέλεσμα, η προκαταρκτική ανάλυση της Aurora έδειξε ότι το μερίδιο των υδροηλεκτρικών GO θα μειωθεί από περίπου 60% σήμερα σε 35% έως το 2030.

Οι προβλέψεις

Ο Navarro εκτίμησε ότι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσαν να ωθήσουν την υδροηλεκτρική ενέργεια σε μερίδιο αγοράς 37,5% έως το 2030, ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξης κατά τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια.

Το μερίδιο αγοράς της υδροηλεκτρικής ενέργειας έχει ήδη μειωθεί, από περίπου 66% το 2019 σε 52% πέρυσι, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Ecohz.

Κατά την ίδια πενταετή περίοδο, η αιολική ενέργεια αύξησε το μερίδιό της στην αγορά από 19% σε 30%, ενώ η ηλιακή αυξήθηκε από περίπου 4% σε 10%, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ενώ οι αποδοτικότεροι ηλιακοί συλλέκτες θα μπορούσαν εύκολα να αυξήσουν την ηλιακή παραγωγή, «οι δυνατότητες για νέα υδροηλεκτρική ενέργεια είναι πολύ περιορισμένες», δήλωσε ο Ναβάρο.

Το δυναμικό της Γερμανίας

Από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, η Γερμανία αναδείχθηκε ως μία από τις πολλές με σημαντικές προοπτικές για την κλιμάκωση της χερσαίας και υπεράκτιας αιολικής ισχύος της.

Ωστόσο, οι εθνικοί κανονισμοί που εμποδίζουν τα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με επιδοτήσεις να εκδίδουν GO θα μπορούσαν να πουν ότι η χώρα υποεκπροσωπείται στην αγορά GO, δήλωσε ο Carl.

«Η Γερμανία ανέλαβε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε η Manuela Rodriguez, νομική σύμβουλος, της ολλανδικής εταιρείας CerQlar.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης