Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

BNEF: ΗΠΑ και Ευρώπη θα ηγηθούν της παγκόσμιας παραγωγής καθαρού υδρογόνου το 2030

BNEF: ΗΠΑ και Ευρώπη θα ηγηθούν της παγκόσμιας παραγωγής καθαρού υδρογόνου το 2030

Πολύ μικρό ποσοστό για τις χώρες άλλων ηπείρων λόγω χαμηλής ζήτησης για εισαγωγές

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη προβλέπεται να έχουν τα πρωτεία στην παραγωγή καθαρού υδρογόνου το 2030 σύμφωνα με μια νέα έκθεση του ερευνητικού οίκου BloombergNEF (BNEF).

Ειδικά το μπλε H2 θα αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του συνόλου στην Αμερική.

Η χαμηλή ζήτηση για εισαγωγές σημαίνει ότι η Αυστραλία, η Ινδία, η Μέση Ανατολή, η Αφρική και η Λατινική Αμερική θα αποτελούν μόνο ένα κλάσμα της αγοράς στο τέλος της δεκαετίας.

Άρα τα κράτη που σχεδιάζουν να γίνουν εξαγωγείς καθαρού υδρογόνου θα απογοητευτούν, διότι η παγκόσμια ζήτηση για εισαγόμενο H2 θα είναι πολύ μικρότερη από ό,τι ελπίζουν.

Για παράδειγμα στην Ινδία, οι επιδοτήσεις που χορηγήθηκαν στην πρώτη δημοπρασία πράσινου υδρογόνου «είναι χαμηλές για τα διεθνή πρότυπα και πιθανώς δεν επαρκούν για να δικαιολογήσουν τις τελικές επενδυτικές αποφάσεις των έργων».

Για Λατινική Αμερική, Αυστραλία, Μέση Ανατολή και Αφρική το BNEF αναφέρει τα εξής:

«Οι κυβερνητικές πολιτικές και οι στόχοι θα είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης έργων καθαρού υδρογόνου αυτή τη δεκαετία.

Ως αποτέλεσμα, 3 αγορές με την ισχυρότερη δημόσια υποστήριξη (οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Κίνα) κυριαρχούν στην παγκόσμια προσφορά H2 σε αυτήν την προοπτική», αναφέρει η νέα έκθεση Hydrogen Supply Outlook 2024: Regional deep dives.

«Οι περισσότερες άλλες αγορές υστερούν στις φιλοδοξίες τους. Οι μελλοντικές εξαγωγικές αγορές είναι πιθανό να μην πετύχουν τους στόχους τους για το 2030.

Η πρόοδος τέτοιων έργων στη Λατινική Αμερική, την Αυστραλία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική περιορίζεται από τη χαμηλή ζήτηση και τις εξαγωγικές πολιτικές που έχουν περιορισμένο αντίκτυπο πριν από το 2030.

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς θα μπορούσαν να καλύψουν τη μεγαλύτερη ζήτηση εξαγωγών, ιδιαίτερα για το μπλε Η2, λόγω της ωριμότητας του έργα και ισχυρές επιδοτήσεις».

 

Αριθμοί για την παραγωγή Η2 ανά γεωγραφική περιοχή έως το 2030

Συνολικά 16,4 εκατομμύρια τόνοι υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα παράγονται ετησίως σε όλο τον κόσμο έως το 2030 από 477 έργα, αναφέρει η BNEF με το 37,2% να κατασκευάζεται στις ΗΠΑ, ακολουθούμενη από την Ευρώπη (24,3%), την Κίνα (18,9%), Καναδάς (5,5%), Μέση Ανατολή και Αφρική (4,9%), Ινδία (3%), Λατινική Αμερική (2,4%), Αυστραλία (1,8%) και η υπόλοιπη Ασία (1,2%).

Για πλήρη στοιχεία, δείτε τον παρακάτω πίνακα.

ΠΙΝΑΚΑΣ_13.png

Προβλέψεις για παραγωγή Η2
ανά χώρα για το 2030

Από αυτό το παγκόσμιο σύνολο, 9,6 εκατομμύρια τόνοι θα είναι πράσινο υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές, ενώ 6,8 εκατομμύρια τόνοι θα είναι μπλε (από φυσικό αέριο με δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα), με το μεγαλύτερο μέρος του τελευταίου να προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική.

Στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καθαρού Η2, με 0,8 εκατομμύρια τόνους ετησίως το 2030 (0,6 εκατομμύρια εκ των οποίων θα είναι μπλε), ακολουθούμενο από την Ολλανδία (0,7 εκατομμύρια), τη Γερμανία (0,5 εκατομμύρια), τη Νορβηγία και Ισπανία (0,4 εκατομμύρια έκαστη).

Χώρες με μεγάλες φιλοδοξίες καθαρού υδρογόνου, αλλά χαμηλά επίπεδα δημόσιας υποστήριξης όπως η Αίγυπτος και η Χιλή, θα δουν έργα να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2030 χωρίς περαιτέρω κίνητρα, αναφέρει η έκθεση.

Προσθέτει ότι η πρόβλεψη των 3,1 εκατομμυρίων τόνων για την Κίνα είναι «πολύ αβέβαιη λόγω έλλειψης προβολής έργων και στόχων για το 2030», προσθέτοντας ότι η αυστηρότερη περιβαλλοντική νομοθεσία για τους παραγωγούς χημικών ουσιών με βάση τον άνθρακα και τις κρατικές εταιρείες «θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερα έργα ανάπτυξη".

Τα στοιχεία του BNEF (βασίζονται σε ανάλυση από κάτω προς τα πάνω περισσότερων από 1.600 έργων στο Hydrogen Data Hub της) είναι πολύ πιο απαισιόδοξα από μια παρόμοια έκθεση που παρουσιάστηκε από το Συμβούλιο Υδρογόνου τον Νοέμβριο του 2023, το οποίο ανέμενε ότι θα παραχθούν 40 εκατομμύρια τόνοι καθαρού υδρογόνου στο 2030, με 20 εκατομμύρια τόνους να μεταφέρονται μεταξύ ηπείρων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης