Κορυφαίοι ανθρακωρύχοι της Αυστραλίας προωθούν έργα ΑΠΕ

Κορυφαίοι ανθρακωρύχοι της Αυστραλίας προωθούν έργα ΑΠΕ

BHP και Rio Tinto πρωτοστατούν σε δράσεις αιολικής και ηλιακής ενέργειας

Παρόλη τη συζήτηση για τον ρυθμό της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια στα κύρια δίκτυα της Αυστραλίας, ίσως η πιο αξιοσημείωτη μετάβαση αρχίζει να διαμορφώνεται στα βορειοδυτικά της χώρας όπου βρίσκεται η καρδιά του πλούτου του σιδηρομεταλλεύματός της, όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα reneweconomy.com.au.

Η περιοχή Pilbara έκανε την Τζίνα Ράινχαρτ και τον Άντριου Φόρεστ τους δύο πλουσιότερους ανθρώπους στη χώρα της Ωκεανίας και αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά των κερδών για δύο από τους μεγαλύτερους ομίλους εξόρυξης στον κόσμο (BHP και Rio Tinto).

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) έχουν ελάχιστη παρουσία σε αυτήν την περιοχή όπου λειτουργεί ένα ηλιακό εργοστάσιο ισχύος 60 MW και μερικοί άλλοι είναι υπό κατασκευή σε μια περιοχή με ισχύ 2.800 MW αερίου και ντίζελ.

Υπάρχει μια μεγάλη μπαταρία σε λειτουργία η οποία κερδίζει χρήματα μειώνοντας την ανάγκη για μια από τις μεγαλύτερες μονάδες φυσικού αερίου της περιοχής να έχει τις δικές της εφεδρικές γεννήτριες αερίου.

Γίνεται αντιληπτό ότι είναι ένας κόσμος όπου κυριαρχούν το φυσικό αέριο και το ντίζελ. Αμφότερα τα ορυκτά καύσιμα είναι δαπανηρά και βρώμικα.

Οι ανθρακωρύχοι ξέρουν ότι πρέπει την επόμενη δεκαετία να στραφούν σε καθαρότερες και φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις (το απαιτούν και οι πελάτες τους). Κάποιοι όπως οι Fortescue Metals, βιάζονται πολύ και θέλουν να το κάνουν μέχρι το 2030.


Το μέγεθος της μετάβασης στην Pilbara

Ο εισηγμένος όμιλος υποδομών και ενέργειας APA (πρόσφατα ανέλαβε το δίκτυο Pilbara και τα περιουσιακά στοιχεία παραγωγής της Alinta Energy), έδωσε την περασμένη εβδομάδα μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση σε επισκέπτες αναλυτές σχετικά με το μέγεθος της μετάβασης που συμβαίνει στην Pilbara.

Σύμφωνα με την APA (ουσιαστικά είναι εταιρεία υποδομής φυσικού αερίου), υπάρχουν μόλις 0,4 τεραβατώρες (TWh) παραγωγής ΑΠΕ που διοχετεύονται στα δίκτυα και τα ορυχεία της περιοχής αυτή τη στιγμή.

Αυτό όμως αναμένεται να αυξηθεί 10 φορές σε 4,4 TWh μέχρι το τέλος της δεκαετίας και να τριπλασιαστεί ξανά σε περισσότερο από 12 TWh έως το 2040.

Θα μπορούσε να συμβεί γρηγορότερα από αυτό, ιδιαίτερα εάν οι άλλες μεγάλες εταιρείες ακολουθήσουν τα βήματα του στόχου της Fortescue να επιτύχουν «πραγματικές μηδενικές» εκπομπές (δηλαδή να μην καούν ορυκτά καύσιμα) έως το 2030.

 

Τα σχέδια της APA για τις ΑΠΕ

Η APA σχεδιάζει περισσότερα από 1,6 GW αιολικής, ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης στο εγγύς μέλλον.

Κατασκευάζει το ηλιακό πάρκο 45 MW Port Hedland και την κοντινή μπαταρία 35 MW, μιας ώρας.

Στη συνέχεια θα προσπαθήσει να επεκτείνει αυτές τις εγκαταστάσεις, καθώς και το ηλιακό πάρκο Chichester (ισχύος 60 MW), πριν προσθέσει τα πρώτα μεγάλης κλίμακας αιολικά έργα της περιοχής στο Chichester, το Newman και το Shay Gap.

Το παρακάτω γράφημα δείχνει (με κόκκινο) τα κενά που η APA αναμένει ότι θα καλύψει η παραγωγή αερίου.

ΓΡΑΦΗΜΑ_9.png

 Κινήσεις ανθρακωρύχων για προώθηση ΑΠΕ

Η Fortescue ασχολείται απόλυτα και δοκιμάζει εναλλακτικές ηλεκτρικές και υδρογόνου για τα γιγάντια φορτηγά της, ηλεκτρίζοντας τους γιγάντιους εκσκαφείς της για να προσφέρουν τεράστια εξοικονόμηση καυσίμου ντίζελ και αναπτύσσοντας τη δική της τεχνολογία μπαταριών, τη δική της ηλιακή, αιολική και έργα μπαταρίας.

Η BHP και η Rio συνεργάζονται επίσης για την ανάπτυξη φορτηγών μεταφοράς με μπαταρίες στις εγκαταστάσεις των ορυχείων τους.

Αυτές οι εταιρείες αναφέρονται σε μεγάλες επενδύσεις σε έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Η Rio αναζητά ήδη συμβόλαια αιολικής και ηλιακής ενέργειας για τα γιγάντια μεταλλουργεία και διυλιστήρια του στο Κουίνσλαντ και τη Νέα Νότια Ουαλία.

Η BHP έχει υπογράψει συμβόλαιο «ανανεώσιμου βασικού φορτίου» με τη Neoen για το γιγάντιο ορυχείο Olympic Dam στη Νότια Αυστραλία και έχει ξεκινήσει την αναζήτηση για τα μισά ένα γιγαβάτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποθήκευσης στην Pilbara.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της APA, η Fortescue προηγείται με τον στόχο «πραγματικό μηδέν» για το 2030, ενώ η Rio Tinto έχει στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 50% έως το 2030 και η BHP έχει στόχο μείωσης 30%.

Το ορυχείο Roy Hill του Rinehart ακολουθεί το πεδίο, με στόχο το 2030 μόλις 20% και χωρίς ενδιάμεσο στόχο. Ίσως περιμένει τα SMR να γίνουν πράγμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης