Αυστραλία: Η παραγωγή ΑΠΕ στο χαμηλότερο επίπεδο (7,66%) των τελευταίων 4 ετών

Αυστραλία: Η παραγωγή ΑΠΕ στο χαμηλότερο επίπεδο (7,66%) των τελευταίων 4 ετών

Κάτω από τα μέσα επίπεδα η απόδοση ανέμου και ηλιακής ενέργειας

Η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο κύριο δίκτυο της Αυστραλίας έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 ετών το πρωί της 5ης Ιουνίου 2024, καθώς η απόδοση τόσο του ανέμου όσο και της ηλιακής ενέργειας έπεσε κάτω από τα μέσα επίπεδα σε μια ήδη συνήθως αδύναμη εποχή του χρόνου.

Τη συγκεκριμένη ημέρα (στις 4,15 π.μ.) το χαμηλό 4ετίας για την παραγωγή στιγμιαίας ανανεώσιμης ενέργειας ήταν ρεκόρ.

Έπεσε στο 7,66% (το χαμηλότερο μερίδιο από τότε που έφτασε στις 5,05 π.μ. στις 6 Ιουνίου 2020).

Η ύφεση δεν ήταν απλώς στιγμιαία.

 

Eldridge: Κρίσιμη η ανάγκη για ισχυρά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας

Ο Geoff Eldridge (ενεργειακός αναλυτής από την GPE NEMLog), παρατηρεί ότι ήταν επίσης η χαμηλότερη ημερήσια μέση παραγωγή στο κύριο δίκτυο για ΑΠΕ για 2 χρόνια με μόλις 5.561 MW και το χαμηλότερο ημερήσιο κυλιόμενο μέσο μερίδιο 20,9% για 3 χρόνια.

«Καθώς μεταβαίνουμε προς ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μέλλον, η κατανόηση της μεταβλητότητας της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας.

Σήμερα, έχουμε δει σημαντικά χαμηλά ρεκόρ ΑΠΕ, τυπικά για αυτήν την εποχή του χρόνου, που χαρακτηρίζονται από μειωμένες συνεισφορές ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

Ενώ η άνοιξη είναι συνήθως η εποχή των ρεκόρ στην κορυφή της παραγωγής, το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι συνήθως η πιο δύσκολη περίοδος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ένας από τους λόγους για τους οποίους πολλοί αναλυτές και παρατηρητές λένε ότι θα χρειαστεί αποθήκευση μεγάλης διάρκειας για να καλυφθούν αυτές οι περίοδοι.

Η καλοκαιρινή μεταβλητότητα καλύπτεται συνήθως από εκτεταμένες περιόδους ηλιακής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα σημερινά αρχεία υπογραμμίζουν τη σημασία της διαφοροποίησης των ανανεώσιμων πηγών και της επένδυσης σε λύσεις αποθήκευσης ενέργειας.

Η βελτιωμένη πρόβλεψη, ο σχεδιασμός και η ευαισθητοποίηση του κοινού είναι επίσης απαραίτητα για την αποτελεσματική διαχείριση του δικτύου κατά τη διάρκεια περιόδων χαμηλής απόδοσης.

Καθώς συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε προκλήσεις με τις αναμενόμενες χαμηλές ηλιακές και αιολικές εκπομπές για αυτή τη δύσκολη περίοδο του έτους, η ανάγκη για ισχυρά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, σε όλα τα επίπεδα, γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμη για τη διασφάλιση σταθερού και αξιόπιστου ενεργειακού εφοδιασμού», σημείωσε ο Eldridge σε ανάρτησή του στο LinkedIn.

 

Μερίδιο ΑΠΕ 90,4% την τελευταία εβδομάδα

Ο David Osmond (αιολικός μηχανικός από την Windlab) ο οποίος τα τελευταία 3 χρόνια εκτελεί μια προσομοίωση που αυξάνει την τρέχουσα χωρητικότητα της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας σε ένα πλασματικό 105% της ετήσιας ζήτησης δικτύου, παρακολουθεί πώς γίνεται αυτό σε καθημερινή και εβδομαδιαία βάση.

Η τελευταία εβδομάδα η οποία περιελάμβανε το στιγμιαίο χαμηλό τετραετίας το πρωί της Τετάρτης, ήταν μια από τις πιο απαιτητικές, αλλά παρόλα αυτά απέδωσε μερίδιο ΑΠΕ 90,4% κατά τη διάρκειά της.

Αυτό το παραπάνω γράφημα δείχνει τον αντίκτυπο του χαμηλού ανέμου και της ηλιακής ενέργειας, με πολύ περισσότερη αποθήκευση (με κόκκινο), και στη συνέχεια «άλλο» (κυρίως αέριο αιχμής, αλλά θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει υδρογόνο και διαχείριση ζήτησης στο μέλλον) σε καφέ χρώμα.

Ο Osmond παρατηρεί ότι η χειρότερη περίπτωση ανάγκης για εφεδρική χωρητικότητα (η «άλλη») κατά τη διάρκεια των σχεδόν 3 ετών προσομοιώσεων είναι λίγο πάνω από 9 GW, που συνέβη τον περασμένο Ιούλιο.

«Ήρθαμε πολύ κοντά σε αυτό και πάλι χθες το βράδυ.

Δεν θα με εξέπληξε αν κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα χρόνια αυτό αυξηθεί στα 10-11 GW», είπε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης