Όχι από ΥΠΕΝ και ΡΑΑΕΥ στο φαραωνικό πλωτό φωτοβολταϊκό στον Αμβρακικό - Τι απαντά η Αλ. Σδούκου  σε ερωτήσεις στη Βουλή  

Όχι από ΥΠΕΝ και ΡΑΑΕΥ στο φαραωνικό πλωτό φωτοβολταϊκό στον Αμβρακικό - Τι απαντά η Αλ. Σδούκου  σε ερωτήσεις στη Βουλή   

Υποβλήθηκαν τρεις ερωτήσεις από  ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Ελληνική Λύση σχετικά με τα σχέδια για εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών στον Αμβρακικό κόλπο

 

 

 Συνεχίζονται «βροχή»  οι ερωτήσεις στη Βουλή για χωροθετήσεις έργων ΑΠΕ σε ευαίσθητες περιοχές της χώρας. Αυτή τη φορά, υποβλήθηκαν τρεις ερωτήσεις από  ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Ελληνική Λύση σχετικά με τα σχέδια για εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών στον Αμβρακικό κόλπο, σε μία από τις πιο ιδιαίτερες περιοχές στην Ελλάδα που ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 ενώ οι  υδάτινες επιφάνειές του έχουν περιληφθεί στους διεθνούς σημασίας υγροτόπους Ramsar. 

Οι ερωτήσεις εστίαζαν στον σχεδιασμό ενός φαραωνικού πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού που χωροθετούνταν στον ευαίσθητο περιβαλλοντικά κόλπο, γεγονός που έχει αναστατώσει τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής αλλά και διάφορους τοπικούς φορείς (Σύλλογοι Επαγγελματιών Αλιέων Αμβρακικού,  Σύλλογοι Ερασιτεχνών Αλιέων Αμβρακικού, Συμμαχία για τον Αμβρακικό  κλπ). 

Δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο

Σύμφωνα με απάντηση της αρμόδιας υφυπουργού Ενέργειας κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου, στην περίπτωση του μεγάλου  πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού που είχε υποβάλλει την  αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για εγκατάσταση στον Αμβρακικό κόλπο -  αλλά και σχετικά με άλλες παρόμοιες αιτήσεις για φαραωνικά έργα που μπορεί να έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν μελλοντικά -  ξεκαθάρισε ότι δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο που έχει θεσπιστεί καθώς δεν αποτελούν πιλοτικό πλωτό σταθμό όπως έχει οριστεί με τον νόμο 4951/2022,  δεν πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις και δεν προβλέπεται να χορηγηθεί Βεβαίωση Παραγωγού.  Ειδικά για τη χωροθέτηση του συγκεκριμένου πλωτού φωτοβολταϊκού έργου, δεν έχει διαβιβασθεί από την αρμόδια περιβαλλοντική αρχή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αίτημα για γνωμοδότηση επί Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. 

 Ποιες αιτήσεις θα απορρίπτονται

Σχετικά με την αίτηση του πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού  7.000 MW που έχει υποβληθει στη ΡΑΑΕΥ σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε διαβιβαστικό έγγραφο του αντιπροέδρου της Αρχής κ. Δημήτριου Φούρλαρη   «καθώς δεν υφίσταται θεσμικό πλαίσιο για θαλάσσιους πλωτούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος μεγαλύτερης του ενός μεγαβάτ, οι αιτήσεις που υποβάλλονται για χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από θαλάσσιους πλωτούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς, μεγαλύτερης ισχύος, θα απορρίπτονται»

Στον νόμο 4951/2022 (Α’ 129) είχε καθοριστεί το πλαίσιο ανάπτυξης Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών το οποίο θα λειτουργήσει ως οδηγός για την ευρύτερη εφαρμογή των Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών. Ειδικότερα,  προβλέπεται η ανάπτυξη 10 πιλοτικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1 MW καθώς και των συνοδών έργων τους. 

Στη Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ, έως σήμερα  έχουν  κατατεθεί αιτήσεις και έχουν λάβει σχετική Βεβαίωση περί Επιτρεπτού της χωροθέτησης Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταικών Σταθμών  δυο σταθμοί της εταιρείας «ΡΕΑ Ενεργειακή μονοπρόσωπη ΙΚΕ»  στη θέση «Δόμβραινα» στον Κορινθιακό κόλπο Δήμου Θηβαίων, ισχύος 1 MW ο καθένας.  Συνολικά στην Ελλάδα έχουν εγκριθεί οκτώ πιλοτικοί θαλάσσιοι σταθμοί ενώ τρεις αιτήσεις έχουν υποβληθεί για εγκατάσταση σε τεχνητά εσωτερικά ύδατα. 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης