Πως θα λειτουργούν τα σύγχρονα ενεργειακά δίκτυα για την προσέλκυση μεγάλων καταναλωτών (AEMC)

Πως θα λειτουργούν τα σύγχρονα ενεργειακά δίκτυα για την προσέλκυση μεγάλων καταναλωτών (AEMC)

Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν από την Επιτροπή Αγοράς Ενέργειας της χώρας της Ωκεανίας, διευκολύνουν την πρόσβαση στο δίκτυο για μεγάλες αιολικές και ηλιακές μπαταρίες ( RENEW ECONOMY)

Οι συνδέσεις στο δίκτυο για μεγάλα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και αποθήκευσης πρόκειται να γίνουν φθηνότερες και ευκολότερες, μετά τη μεγαλύτερη αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο τα ενεργειακά έργα συνδέονται με την Εθνική Αγορά Ενέργειας (NEM) από το 2018.

Οι κανόνες σύνδεσης είναι τα εξαιρετικά τεχνικά πρότυπα που καθορίζουν ποιος μπορεί να συνδεθεί κυρίως λόγω του μεγάλου και δύσκαμπτου δικτύου της και της παραδοσιακής εξάρτησής της από τον άνθρακα και το φυσικό αέριο (έχει από τους πιο αυστηρούς κανόνες στον κόσμο).

 

Τα 2 μέρη των αλλαγών της AEMC

Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν στις 22/5 από την AEMC (Επιτροπή Αγοράς Ενέργειας της Αυστραλίας) που είναι φορέας επιφορτισμένος με την έγκριση των κανόνων της αγοράς, δημοσιεύονται σε 2 μέρη.

Το 1ο επικεντρώνεται στην επιτάχυνση των συνδέσεων και θα εφαρμοστεί από τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

Τέλος αναγνωρίζει ότι τα έργα που βασίζονται σε μετατροπείς (όπως η ηλιακή, η αιολική και οι μπαταρίες), είναι πλέον διαδεδομένα στη NEM και μπορούν να παρέχουν διαφορετικές υπηρεσίες από, ας πούμε, έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας φυσικού αερίου.

Το 2ο επικεντρώνεται στην ασφάλεια και την προσέλκυση μεγάλων χρηστών ενέργειας. Ιδιαίτερη έμφαση δείχνει στα κέντρα δεδομένων που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη και μπορούν να αντλούν τεράστια φορτία και χρειάζονται κανόνες που να διέπουν τη λειτουργία τους, ώστε να αποφευχθεί μια υπερβολική επίδραση στο δίκτυο.

Η διαβούλευση σχετικά με αυτό το θέμα είναι ανοιχτή στις 19 Ιουνίου.

Τα κύρια αποτελέσματα είναι να εμπλουτιστεί η διαδικασία συνδέσεων με κάποια απαραίτητη ευελιξία, αίροντας τα εμπόδια που δυσχεραίνουν επί του παρόντος τη σύνδεση των μετατροπέων που σχηματίζουν δίκτυο μειώνοντας το κόστος και τη χρονική διάρκεια μιας σύνδεσης, σύμφωνα με την AEMC.

Τα μικρά έργα που δεν θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο δίκτυο εάν αποσυρθούν. Για παράδειγμα κάτω από 30 μεγαβάτ (MW) στην ηπειρωτική χώρα και 7MW στην Τασμανία θα είναι πιο εύκολα στη σύνδεση και οι κανόνες σύνδεσης θα ισχύουν σε επίπεδο έργου και όχι από τον ιδιοκτήτη τους.

Για παράδειγμα, επί του παρόντος, ένας σύγχρονος συμπυκνωτής που λειτουργεί από έναν συμμετέχοντα που είναι εγγεγραμμένος ως γεννήτρια πρέπει να ακολουθεί έναν συγκεκριμένο κανόνα για τη σύνδεση στο δίκτυο.

Αντίθετα δεν το κάνει ένας αυτόνομος σύγχρονος συμπυκνωτής που κάνει την ίδια δουλειά, αλλά λειτουργεί από μια εταιρεία μεταφοράς.

 
- NineDot Energy recently constructed this battery energy storage system in the Bronx, complete with Tesla batteries and supporting equipment and solar canopies. The company is not planning a similar site in Great Kills. (Courtesy NineDot Energy)
 

Επιτάχυνση ενεργειακής μετάβασης Αυστραλίας μέσω μεταρρυθμίσεων

Η Άννα Κόλιερ (πρόεδρος της AEMC) αναφέρει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση της Αυστραλίας, διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια του συστήματος.

Συγκεκριμένα είπε: «Πρόκειται για τον σημαντικότερο εκσυγχρονισμό των τεχνικών προτύπων συνδέσεων της NEM από το 2018, και έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου ο ρυθμός των συνδέσεων πρέπει να επιταχυνθεί δραματικά για να επιτευχθούν οι στόχοι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Αυστραλίας.

Με την ανανεώσιμη ενέργεια να προβλέπεται να τριπλασιαστεί έως το 2030 και τις μπαταρίες κοινής ωφέλειας να πενταπλασιαστούν την ίδια περίοδο, αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν στη μείωση των σημείων συμφόρησης στις συνδέσεις, διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια του συστήματος».


Απαλλαγή από τις μισητές καθυστερήσεις

Οι καθυστερήσεις στις συνδέσεις στο δίκτυο εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα για τους κατασκευαστές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Κανένας ειδικός δικτύου από τους κατασκευαστές δεν ήταν πρόθυμος να μιλήσει για τις αλλαγές επίσημα, με ορισμένους να αναφέρουν το γεγονός ότι θα χρειαστούν μερικές ημέρες για να κατανοήσουν τις εκατοντάδες σελίδες εγγράφων που περιγράφουν μόνο το πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Νωρίτερα φέτος, η Neoen (γαλλική εταιρεία παραγωγής αποκλειστικά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με έδρα το Παρίσι) δήλωσε για άλλη μια φορά ότι οι κανόνες σύνδεσης στο δίκτυο για τους μετατροπείς επιβραδύνουν τη διαδικασία για την μπαταρία Blyth 238 MW / 477 MWh βόρεια της Αδελαΐδας, λόγω της απόφασής της να χρησιμοποιήσει ξεχωριστούς προμηθευτές για τα εξαρτήματα της μπαταρίας, τα συστήματα ελέγχου ισχύος και τους μετατροπείς.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σήμερα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, ένας εκπρόσωπος της Neoen δήλωσε ότι η εταιρεία δεν περίμενε ότι οι αλλαγές θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει, συνδέει ή κατασκευάζει έργα.


Αύξηση αιτημάτων σύνδεσης σε μια 10ετία

«Πριν από μια δεκαετία υποβλήθηκαν λίγα αιτήματα σύνδεσης από έργα που χρησιμοποιούσαν ένα πολύ πιο περιορισμένο φάσμα τεχνολογιών και συστημάτων», αναφέρει η AEMC στη δέσμη εγγράφων που εξηγούν τις μεταρρυθμίσεις της.

Σήμερα, υπάρχουν εκατοντάδες αιτήσεις σύνδεσης από μια σειρά έργων.


Το ζήτημα των κέντρων δεδομένων

Η δεύτερη δόση μεταρρυθμίσεων θα εξετάσει σοβαρά τους μεγάλους χρήστες ενέργειας με ιδιαίτερη έμφαση στα κέντρα δεδομένων που καθοδηγούνται από την Τεχνητή Νοημοσύνη.

«Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης οδηγεί σε πρωτοφανή ζήτηση για κέντρα δεδομένων στην Αυστραλία, με ορισμένες εγκαταστάσεις να απαιτούν ενδεχομένως τόση ηλεκτρική ενέργεια όσο οι μικρές πόλεις.

Το Πακέτο 2 προτείνει νέα πρότυπα για να διασφαλιστεί ότι αυτές οι εγκαταστάσεις μπορούν να ανταποκριθούν κατάλληλα κατά τη διάρκεια διαταραχών του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και να μην επιδεινώσουν ακούσια τα προβλήματα κατά τη διάρκεια συμβάντων του συστήματος», δήλωσε ο Collyer.

Η AEMC επεσήμανε ένα περιστατικό στις ΗΠΑ πρόσφατα όπου 60 κέντρα δεδομένων που χρησιμοποιούν 1,5 GW ισχύος αποσυνδέθηκαν ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια μιας διαταραχής του συστήματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης