CyprusGrid: Η Κύπρος έριξε τις ΑΠΕ πάνω από το μισό (58%) στις αρχές του 2025

CyprusGrid: Η Κύπρος έριξε τις ΑΠΕ πάνω από το μισό (58%) στις αρχές του 2025

Η χώρα κινδυνεύει να καθυστερήσει την απανθρακοποίηση, σύμφωνα με αναλυτές  

Η Κύπρος περιόρισε περισσότερο από το ήμισυ της δυναμικής της ανανεώσιμης ενέργειας στις αρχές του 2025 (συμπεριλαμβανομένων ρεκόρ περικοπών στην οικιακή ηλιακή ενέργεια), καθώς τα όρια του δικτύου και η έλλειψη αποθήκευσης επιβαρύνουν την ενεργειακή της μετάβαση.

Χωρίς γρήγορες επενδύσεις στην ευελιξία, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η χώρα κινδυνεύει να διαβρώσει την εμπιστοσύνη του κοινού και να καθυστερήσει την απαλλαγή από τον άνθρακα.

Η μείωση της πράσινης ενέργειας στην Κύπρο έχει γίνει ένα οξύ ζήτημα για τον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ο οποίος τώρα μειώνει επίσης σημαντικούς όγκους ηλιακής ενέργειας που παράγεται από οικιακές και μικρές εμπορικές μονάδες. Εκτός εάν η Κύπρος υιοθετήσει ουσιαστικά την αποθήκευση ενέργειας, η ενεργειακή της μετάβαση παραμένει σε κίνδυνο.

 

Συγκρίσεις με προηγούμενα έτη

Σύμφωνα με το CyprusGrid (πλατφόρμα ενεργειακής ανάλυσης που επικεντρώνεται στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας), η Κύπρος περιόρισε 145.000 MWh ανανεώσιμης ενέργειας μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2025 (ποσοστό περικοπής 58% από περίπου 251.000 MWh πιθανής καθαρής παραγωγής).

Αντίθετα, η Κύπρος μείωσε κατά 29% την παραγόμενη ανανεώσιμη ενέργεια το 2024, από 13,4% το 2023 και 3,3% το 2022.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι η Κύπρος μειώνει φέτος τον όγκο ηλιακής ενέργειας από οικιακές φωτοβολταϊκές μονάδες σε επίπεδα ρεκόρ.

Τους πρώτους 5 μήνες του 2025, οι διαχειριστές δικτύων της Κύπρου μείωσαν κατά 19.850 MWh ηλιακής ενέργειας από οικιακά και μικρά εμπορικά φωτοβολταϊκά συστήματα (περίπου το 14% της συνολικής ενέργειας που μειώθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου).

Στο παρελθόν, οι περικοπές ισχύος στην Κύπρο επηρέαζαν κυρίως μεγάλες ηλιακές μονάδες που παρακολουθούνταν μέσω των συστημάτων SCADA των διαχειριστών δικτύων», δήλωσε ο Δρ. Ανδρέας Προκοπίου (ιδρυτής της CyprusGrid) στο pv-magazine.com. Σε περιπτώσεις σημαντικών ανισορροπιών μεταξύ παραγωγής και ζήτησης, οι διαχειριστές δικτύων μπορούσαν να καταφύγουν σε εναλλακτικές μεθόδους ελέγχου, όπως ο κυματικός έλεγχος, αλλά αυτό συνέβαινε σπάνια.

Έτσι, ενώ το 2024 οι διαχειριστές δικτύων της Κύπρου μείωσαν συνολικά 1.500 MWh οικιακής ηλιακής ενέργειας, από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του τρέχοντος έτους μείωσαν περίπου 19.850 MWh χρησιμοποιώντας τη μέθοδο ελέγχου κυμάτωσης.

Πρόκειται για απότομη αύξηση σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2024, που αντιπροσωπεύει αύξηση άνω του 1.200%.

Η αύξηση της περικοπής της οικιακής ηλιακής ενέργειας έρχεται καθώς τα προγράμματα ιδιοκατανάλωσης της Κύπρου - συμψηφισμός μετρήσεων και συμψηφισμός χρέωσης - συνεισφέρουν ένα μεγάλο μερίδιο της νέας προστιθέμενης φωτοβολταϊκής ισχύος.

Το 2024, η Κύπρος εγκατέστησε 159 MW νέας ηλιακής ισχύος, εκ των οποίων τα 100 MW ήταν μονάδες ιδιοκατανάλωσης.

 

Κυβερνητικά σχέδια -  Υπερφορτωμένο σύστημα

Η κυβέρνηση έχει επίσης σηματοδοτήσει σχέδια για την κατάργηση του συμψηφισμού μετρήσεων από την 1η Αυγούστου και πιθανώς την εισαγωγή συμψηφισμού χρέωσης, αλλά ο τομέας εξακολουθεί να περιμένει επίσημη ανακοίνωση.

Ο Προκοπίου δήλωσε απογοητευμένος που η επερχόμενη αλλαγή πολιτικής συμβαίνει χωρίς δημόσιο διάλογο ή διαφάνεια, αλλά ισχυρίστηκε ότι το πρόβλημα δεν είναι η ίδια η αλλαγή.

«Η καθαρή χρέωση μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός σύγχρονου ενεργειακού πλαισίου.

Το πραγματικό ζήτημα είναι ότι, για άλλη μια φορά, βλέπουμε αντιδραστική χάραξη πολιτικής, όχι σχεδιασμό.

Όλα όσα αντιμετωπίζουμε σήμερα, από την περικοπή έως τον κορεσμό του δικτύου, ήταν απολύτως προβλέψιμα.

Ξανά και ξανά, η εγχώρια ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια έχει προειδοποιήσει ότι η καθαρή μέτρηση χωρίς κίνητρα για αποθήκευση και ευελιξία δεν θα ήταν αρκετή.

Χρόνια αργότερα, το σύστημα είναι υπερφορτωμένο και αντί να δημιουργούμε λύσεις, αποσύρουμε τους πολίτες που επένδυσαν στην καθαρή ενέργεια καλόπιστα», εξήγησε.

Ο Προκοπίου υποστήριξε ότι «η Κύπρος δε βιώνει μια πραγματική ενεργειακή μετάβαση, αλλά μάλλον οπισθοδρόμηση, ενώ την παρουσιάζει ως πρόοδο (κίνηση που προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να αποξενώσει χιλιάδες νοικοκυριά που επένδυσαν στην καθαρή ενέργεια καλόπιστα)».

Μέχρι το τέλος του 2024, η Κύπρος είχε 1.478 MW δυναμικότητας ορυκτών καυσίμων, 797 MW ηλιακής, 155 MW αιολικής και 12,4 MW μονάδων βιομάζας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης