Η πρώτη ενέργεια σε 3 έργα ΑΠΕ που εξασφάλισαν άδεια, αναμένεται να παραχθεί τον Δεκέμβριο του 2032
Η PGE Polska Grupa Energetyczna (PGE), ο Όμιλος Orlen και μια κοινοπραξία της Equinor και της Polenergia εξασφάλισαν περισσότερα από 3,4 GW ισχύος στην πρώτη δημοπρασία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της Πολωνίας που πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου.
Τα έργα που η πολωνική κυβέρνηση ανέθεσε Συμβάσεις επί Διαφοράς (CfDs) είναι τα Baltica 9 (PGE), Baltic East (Orlen Group) και Bałtyk 1 (Equinor και Polenergia).
Οι παροχές της πολωνικής κυβέρνησης
Η πολωνική κυβέρνηση παρέχει το σχέδιο στήριξης CfD με τη μορφή αμφίδρομων CfDs.
Θα παρέχει προβλέψιμα έσοδα και σταθερές συνθήκες για έως και 25 χρόνια λειτουργίας των έργων, εγγυώμενη αποζημίωση για οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας και της τιμής δημοπρασίας.
Έργα που εξασφάλισαν συμβόλαια
Το Baltica 9 (ισχύος 975 MW), εξασφάλισε συμβόλαιο στα 489 PLN/MWh (περίπου 116,27 EUR/MWh), το Baltic East (ισχύος 900 MW) στα 476,88 PLN/MWh (περίπου 113,39 EUR/MWh) και το Bałtyk 1 (ισχύος 1.560 MW) στα 492,32 PLN/MWh (περίπου 117,06 EUR/MWh).
Η πρώτη ενέργεια και στα 3 υπεράκτια αιολικά πάρκα αναμένεται να παραχθεί τον Δεκέμβριο του 2032.
Τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η Πολωνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στις 18 Δεκεμβρίου δείχνουν ότι υποβλήθηκαν προσφορές για 4 έργα, συμπεριλαμβανομένου του Baltica 1 της PGE το οποίο δεν εξασφάλισε CfD σε αυτήν τη δημοπρασία.
Ωστόσο, το υπεράκτιο αιολικό έργο Baltica 9 της PGE θα μπορούσε να έχει εγκατεστημένη ισχύ άνω των 975 MW, καθώς ο κατασκευαστής δήλωσε στις 18 Δεκεμβρίου ότι υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία με την RWE για την αγορά του έργου της που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην τοποθεσία Baltica 9.
Σύμφωνα με την PGE, η προσθήκη του υπεράκτιου αιολικού έργου FEW Baltic II της RWE στην Baltica 9 θα δημιουργήσει ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο συνολικής ισχύος περίπου 1,3 GW. Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο που αναπτύσσει η RWE στην τοποθεσία δίπλα στην Baltica 9 προβλέπεται να έχει εγκατεστημένη ισχύ 350 MW.
Δηλώσεις
«Η ολοκλήρωση της πρώτης υπεράκτιας δημοπρασίας στην Πολωνία αποτελεί μια σημαντική στιγμή για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στο πολωνικό τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας.
Η δημοπρασία ήταν επιτυχής, εγγυώμενη τη συνέχεια της υλοποίησης του έργου και διασφαλίζοντας τη σταθερότητα της τοπικής ανάπτυξης περιεχομένου.
Ο συνδυασμός των έργων Baltica 9 και FEW Baltic II, και ως εκ τούτου η υλοποίηση ενός αιολικού έργου συνολικής ισχύος 1,3 GW, θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε υψηλή οικονομική αποδοτικότητα και, ως εκ τούτου, τις χαμηλότερες δυνατές τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές», δήλωσε ο Dariusz Lubera (Διευθύνων Σύμβουλος της PGE Polska Grupa Energetyczna).
www.worldenergynews.gr






