Περισσότερο από το ένα τρίτο των ανεμογεννητριών παράγει ήδη ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με την καναδική Northland Power, η οποία ανακοίνωσε στις 7 Οκτωβρίου ότι το έργο βρίσκεται σε τροχιά για εμπορική λειτουργία το 2026.
Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι το κόστος του έργου, το οποίο βρίσκεται πλέον στη φάση θέσης σε λειτουργία, παραμένει εντός των αρχικών προβλέψεων.
Η Orlen δήλωσε ότι η εγκατάσταση της τελευταίας ανεμογεννήτριας του Baltic Power σηματοδότησε την ολοκλήρωση «της μεγαλύτερης εκστρατείας υπεράκτιας εγκατάστασης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στα πολωνικά ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας».
Σύμφωνα με τη συνιδιοκτήτρια του αιολικού πάρκου, περίπου 7.000 άνθρωποι και 110 σκάφη συμμετείχαν στο έργο.
Η πρώτη ανεμογεννήτρια στην περιοχή του Baltic Power, που βρίσκεται σε απόσταση άνω των 23 χιλιομέτρων από τις ακτές του δήμου Choczewo, εγκαταστάθηκε τον Ιούλιο του 2025.
Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από το Baltic Power διοχετεύθηκε στο εθνικό ηλεκτρικό δίκτυο της Πολωνίας τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από υπεράκτιες ανεμογεννήτριες προστέθηκε στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο ισχύος 1,2 GW, το οποίο διαθέτει 25ετές συμβόλαιο επί της διαφοράς (CfD), αναμένεται να παράγει περίπου 4 TWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 3% της σημερινής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Πολωνίας και επαρκεί για την ηλεκτροδότηση περισσότερων από 1,5 εκατομμυρίου πολωνικών νοικοκυριών, σύμφωνα με τις Orlen και Northland Power.
www.worldenergynews.gr






