Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Πως η ζημιά ενός μεγάλου παραγωγού απογειώνει την τιμή της αλουμίνας και δίνει όπλα σην Μytlineos

Πως η ζημιά ενός μεγάλου παραγωγού απογειώνει την τιμή της αλουμίνας και δίνει όπλα σην Μytlineos
Στα 473 δολάρια ανά τόνο οι τελευταίες διεθνείς συμφωνίες στην αλουμίνα

Η εντυπωσιακή άνοδος της τιμής της αλουμίνας στα deals που λαμβάνουν χώρα στην Αυστραλία από τα 275 δολ ανά μετρικό τόνο στα 473 δολ στο τελευταίο δίμηνο, έρχεται να προστεθεί στα όπλα ισχυρής κερδοφρίας της Mytilineos. Στα επίπεδα αυτά διαμορφώνεται η τιμή μετά και τις τελευταίες εμπορικές συμφωνίες που κατεγράφησαν στα 473 δολάρια, σύμφωνα με το Platts, την 1η Οκτωβρίου 2021.
Σύμφωνα με τους αγοραστές, δεν υπάρχουν φορτία για τις επομενες 2-3 εβδομάδες και άρα το τίμημα μπορεί να θεωρηθεί σαν λογικό με επιφυλάξεις.
Το deal που έγινε την 1η Οκτωβρίου αφορούσε 30.000 μετρικούς τόνους, που θα φορωθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου με ημερομηνία αποπληρωμής 30 ημέρες αργότερα από την παράδοση
Πριν από αυτό το deal, ένα ακόμα, είχε λάβει χώρα ύψους 35.000 μετρικών τόνων στα 470 δολ/μετρικό τόνο, το οποίο θα παρέμενε στην Ασία με πιθανή κατεύθυνση την Κίνα.

Εκτός παραγωγής μεγάλη μονάδα αλουμίνας

Τα βλέμματα στρέφονται στην  Jamalco, μονάδα παραγωγής αλουμίνας στο Clarendon της Τζαμάϊκα, που έχι περιέλθει σε φάση συντήρησης με επισκευές, διαδικασία που περιλαμβάνει 3 στάδια, λόγω καταστροφικής φωτιάς στις 22 Αυγούστου.Την είδηση αυτή ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών της χώρας συμφωνα με το Platts στις 30 Σεπτεμβρίου. H Noble που έχει το 55% σε joint venture με την Clarendon Alumina Production επιβεβαίωσε εκ νέου την εξέλιξη με δηλώσή της την 1η Οκτωβρίου.
Η δυναμικότητα της Jamalco ανέρχεται σε 1,4 εκατ τόνους σε ετήσια βάση.

Η συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής της αλουμίνας θα επαναφέρει το 50% της παραγωγής, αφού ολοκληρώσει την αναδιάρθρωση, που θα τελειώσει τον Ιούνιο του 2022.
Έχουν ξεκινήσει να κατεδαφίζονται τμήματα της μονάδας παραγωγής ενέργειας, που σημαίνει ότι η επιστροφή στην δραστηριοποίηση του διυλιστηρίου αλουμίνας θα είναι με βασικές μόνο λειτουργίες.

Έχουμε λοιπόν, όπως και στο παρελθόν έχει συμβεί με το αλουμίνιο, έναν εξωγενή παράγοντα να επηρεάζει άμεσα τον συσχετισμό της παγκόσμιας προσφοράς αλουμίνας σε μια περίοδο, που έτσι κι αλλιώς η ζήτηση για τα μέταλλα αυτά είναι μεγάλη.

Πόσο μπορεί να κερδίσει η Mytilineos;

Η δυναμικότητα σε αλουμίνα φυάνει τους 810.000 τόνους τον χρόνο και η άνοδος στην τιμή του μετάλου είναι μεγάλη. Αν υποθέσουμε, ότι η συγκυρία αυτή δεν προβλέπει γρήγορη επιστροφή στα προηγούμενα επίπεδα ισορροπίας, τότε η Mytilineos έχει μπροστά σημαντικά περιθώρια να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την κερδοφορία της.
Βέβαια στο κλείσιμο του τρέχοντος έτους ενδέχεται να έχει κλεισμένα συμβόλαια με fixed τιμές.

Μεγαλύτερη η άνοδος της τιμής το 2018

Όμως η σημερινή άνοδος της τιμής της αλουμίνας δεν πρέπει να μας εντυπωσιάζει, καθώς σύμφωνα με το WEN oι τιμές των φυσικών φορτίων αλουμίνας από την Αυστραλία είχαν διαμορφωθεί στα 550 δολάρια ανά τόνο, την Τετάρτη 18/4/2018.
Οι τιμές της αλουμίνας, της πρώτης ύλης για την παραγωγή αλουμινίου, σημείωσαν τότε άνοδο, καθώς η Rio Tinto ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορούσε να εκπληρώσει τις συμβάσεις προμήθειας λόγω των κυρώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Rusal, ενισχύοντας μια κρίση που διερχόταν η αλυσίδα εφοδιασμού αλουμινίου.

Η Rio ανακοίνωσε τότε ότι βρίσκεται σε διαδικασία ανωτέρας βίας  για ορισμένες συμβάσεις πελατών, που πιθανόν περιελάμβαναν αποστολές αλουμίνας από διυλιστήριο που λειτουργεί με την Rusal στην Αυστραλία, αποστολές βωξίτη σε διυλιστήριο αλουμινίου στην Ιρλανδία, καθώς και αλουμίνα από το διυλιστήριο σε χυτήρια στην Ευρώπη.
Η ανωτέρα βία είναι ένας νομικός όρος που περιγράφει περιπτώσεις στις οποίες μια σύμβαση δεν μπορεί να εκπληρωθεί εξαιτίας δυνάμεων πέραν του ελέγχου της εταιρείας.
Τα συμβόλαια αλουμίνας COMEX για παράδοση το Μάιο του 2018 σημείωσαν τότε άνοδο 15%.
Τα συμβόλαια αυξήθηκαν κατά 22% από τις 6 Απριλίου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν τις κυρώσεις κατά της Rusal. 

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης