Γαλλία: Έκτακτο φόρο στους πλούσιους, υπέρ της ενεργειακής μετάβασης εξετάζει ο Macron

Γαλλία: Έκτακτο φόρο στους πλούσιους, υπέρ της ενεργειακής μετάβασης εξετάζει ο Macron
Υπέρ της επιβολής ενός έκτακτου φόρου στους πλέον εύπορους για την οικολογική μετάβαση τάσσεται ο Jean Pisani-Ferry, σύμβουλος του Macron
Υπέρ της επιβολής ενός έκτακτου φόρου επί του χρηματοοικονομικού πλούτου των πλέον εύπορων Γάλλων με στόχο την εξεύρεση των πόρων που απαιτούνται για την ενεργειακή / οικολογική μετάβαση τάσσεται ο Jean Pisani-Ferry, οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της Γαλλίας Emmanuel Macron και εμπειρογνώμονας του οικονομικού Ινστιτούτου Bruegel.

Το κόστος της οικολογικής μετάβασης για να γίνει αποδεκτό θα πρέπει να είναι δίκαια κατανεμημένο, επισημαίνει σε άρθρο του στην γαλλική εφημερίδα Le Monde o Γάλλος εμπειρογνώμονας, υπογραμμίζοντας ότι "αν θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο της μείωσης των εκπομπών αερίου κατά 55% ως το 2030 θα πρέπει να κάνουμε μέσα στα επόμενα 10 χρόνια αυτά που δεν κάναμε τα προηγούμενα 30 χρόνια".

Κατά τον Γάλλο οικονομολόγο η οικολογική μετάβαση κατά την πρώτη φάση της δεν θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Αντιθέτως, υπογραμμίζει, ενδέχεται να δημιουργήσει ένα αρνητικό οικονομικό σοκ.
Ωστόσο, συνεχίζει ο Pisani-Ferry, "έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι, μετά το 2030, η οικολογική μετάβαση θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη".

Κατά τον Γάλλο οικονομολόγο "η περίοδος κατά την οποία καταναλώναμε άφοβα πετρέλαιο και αέριο έχει πλέον τελειώσει και τα νοικοκυριά θα πρέπει να αντιληφθούν την ανάγκη να εξοικονομούν ενέργεια".
Τάχθηκε επίσης υπέρ της εξεύρεσης πόρων μέσω του κρατικού δανεισμού επισημαίνοντας ότι οι εταιρείες αξιολόγησης δεν θα υποβαθμίσουν την γαλλική οικονομία αντιλαμβανόμενες πως πρόκειται για δανεισμό για καλό σκοπό, ο οποίος θα αποδώσει οικονομικά στο μέλλον.

www.worldenergyews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης