Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Euractiv: Διερυμένα μέτρα για τις εκπομπές άνθρακα της ΕΕ ζητά η Τσεχία

Euractiv: Διερυμένα μέτρα για τις εκπομπές άνθρακα της ΕΕ ζητά η Τσεχία
Το εργαλείο αυτό προς το παρόν βρίσκεται στην αρχική φάση συλλογής δεδομένων για τις εκπομπές της κάθε χώρας
Ο μηχανισμός διασυνοριακής προσαρμογής ρύπων (CBAM) της ΕΕ θα πρέπει να καλύπτει περισσότερα προϊόντα, όπως οικοδομικά ή κλωστοϋφαντουργικά υλικά, ανέφερε ο Τσέχος υπουργός Περιβάλλοντος Petr Hladík στο Euractiv, προσθέτοντας ότι ο μηχανισμός θα μπορούσε να ενθαρρύνει τον κόσμο να μειώσει τις εκπομπές.

Το CBAM είναι το βασικό εργαλείο της ΕΕ για την μείωση των εκπομπών Co2, προβλέποντας πως από τον Ιανουάριο του 2026, οι ξένοι παραγωγοί σιδήρου, χάλυβα, τσιμέντου, λιπασμάτων, αλουμινίου, ηλεκτρικής ενέργειας και υδρογόνου θα πρέπει να πληρώνουν την ίδια τιμή άνθρακα με τους παραγωγούς της ΕΕ.

Το εργαλείο αυτό προς το παρόν βρίσκεται στην αρχική φάση συλλογής δεδομένων για τις εκπομπές της κάθε χώρας.

Σύμφωνα με τον Τσέχο υπουργό, το CBAM θα πρέπει να έχει ευρύτερο πεδίο εφαρμογής.

«Αν υπάρχει κάτι που θέλω μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, είναι να επεκτείνω το CBAM σε μια ολόκληρη σειρά προϊόντων, όπως κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, μονωτικά υλικά, δομικά υλικά», δήλωσε ο Hladík σε συνέντευξή του στην Euractiv Czechia.

Επιπροσθέτως, ο Τσέχος υπουργός δήλωσε ότι η επέκταση του CBAM θα μπορούσε να βοηθήσει τους Ευρωπαίους βιομηχάνους και να ενθαρρύνει τον υπόλοιπο κόσμο να μειώσει τις εκπομπές.

«Αν κάτι παρακίνησε την Ινδία και άλλους μεγάλους παίκτες, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αμερικής, να δεσμευτούν στη διάσκεψη για το κλίμα, αυτό ήταν το ευρωπαϊκό CBAM», τόνισε ο Hladík.

Σχολιάζοντας την πράσινη ατζέντα της ΕΕ μετά τις εκλογές της ΕΕ, ο Hladík είπε ότι δύο βασικά καθήκοντα συζητούνται επί του παρόντος από τους υπουργούς της ΕΕ.

Πρώτον, η ΕΕ να επικεντρωθεί στη μείωση της γραφειοκρατίας, και δεύτερον, η πολιτική της ΕΕ για το κλίμα να γίνει πιο ρεαλιστική.

Διαφωνία και για το Green Deal

«Εμείς (η Τσεχία) το λέγαμε πάντα αυτό και νομίζω ότι τώρα είναι η θέση ολόκληρης της ΕΕ», εξήγησε ο υπουργός.

Ο Hladík έχει επίσης αμφιβολίες για την Πράσινη Συμφωνία ως τίτλο για τη βασική στρατηγική της ΕΕ.

«Το Green Deal έχει γίνει τσιτάτο. Νομίζω ότι ο όρος παρερμηνεύει περί τίνος πρόκειται. Αν ήταν «Συμφωνία για το Μέλλον» ή «Συμφωνία για τη Ζωή», θα αντικατόπτριζε τον στόχο πολύ περισσότερο», είπε στην Euractiv Czechia, προσθέτοντας ότι ο κύριος στόχος πρέπει να είναι ο εκσυγχρονισμός της ευρωπαϊκής οικονομίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης