Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Πιλοτική μονάδα δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στον Βόλο

Πιλοτική μονάδα δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στον Βόλο

Πιλοτική μονάδα δέσμευσης διοξειδίου άνθρακα θα εγκατασταθεί στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στον Βόλο, όπως τονίστηκε σε εκδήλωση του Ομίλου Ηρακλής που διοργανώθηκε χθες το απόγευμα στο ΤΕΕ Μαγνησίας με θέμα «Η μετάβαση στο στόχο του μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα».
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Χαράλαμπος Κουρής, Χημικός Μηχανικός στα δύο εργοστάσια του Ομίλου, με αρμοδιότητα το περιβάλλον, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση γίνεται με αφορμή την επίσκεψη δύο ομάδων μηχανικών στο εργοστάσιο του Βόλου στα πλαίσια ευρωπαϊκού προγράμματος που έχει εγκριθεί από τα τέλη του 2022 και ξεκίνησε να υλοποιείται από το 2023 με στόχο την ανάπτυξη τεχνολογίας δέσμευσης διοξειδίου ρου άνθρακα.


Όπως ανέφερε «πρόκειται για μία σύγχρονη τεχνολογία, η οποία θα μας βοηθήσει σαν τσιμεντοβιομηχανία και σαν εκπομπό διοξειδίου του άνθρακα να φτάσουμε τους στόχους που έχουν τεθεί από την Ε.Ε. και την Ελλάδα, όσον αφορά τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος. Στόχος να αναδειχθούν τα θέματα της τεχνολογίας δέσμευσης διοξειδίου άνθρακα και να αναπτύξουμε τις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει σαν όμιλος για την στρατηγική που έχουμε ακολουθήσει για την απαναθρακοποίηση της παραγωγής του τσιμέντου και σκυροδέματος». Ο κ. Κουρής συμπλήρωσε ότι «είναι μια ευκαιρία για εμάς να γνωρίσουμε στην κοινωνία του Βόλου την έγκριση ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος που λάβαμε πέρυσι για μία εγκατάσταση μονάδας δέσμευσης διοξειδίου άνθρακα για το Μηλάκι Ευβοίας. Οι τεχνολογίες δέσμευσης διοξειδίου άνθρακα τώρα αναπτύσσονται και εξετάζονται κατά πόσο ταιριάζει με τον σχεδιασμό του εργοστασίου».
Μάλιστα διευκρίνισε ότι «σήμερα τρέχουμε το πρόγραμμα στο εργοστάσιο του Βόλου και θα εγκαταστήσουμε πιλοτική μονάδα δέσμευσης διοξειδίου άνθρακα στο εργοστάσιο εδώ στην πόλη. Στα επόμενα χρόνια θα γίνει διερεύνηση και περιμένουμε να προκύψουν και νέες τεχνολογίες». Να σημειωθεί ότι το ύψος της επένδυσης είναι 350εκ. ευρώ.
Σχετικά ερωτηθείς για τη διαμαρτυρία, ο κ. Κουρής, τόνισε ότι «Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για τις τεχνολογίες δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα κι όχι για τα εναλλακτικά καύσιμα. Τα εναλλακτικά καύσιμα είναι ένα θέμα που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε σημείο τριβής με την τοπική κοινωνία αλλά θέλουμε σήμερα να εστιάσουμε σε αυτό που παρουσιάζουμε». Να σημειωθεί ότι την υγειονομική κάλυψη της εκδήλωσης είχε αναλάβει η ΕΟΔ Μαγνησίας.

 Πηγή: e-thessalia.gr/

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης