Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Glencore: Εν αναμονή έγκρισης έργου δέσμευσης άνθρακα στην Αυστραλία (Reuters)

Glencore: Εν αναμονή έγκρισης έργου δέσμευσης άνθρακα στην Αυστραλία (Reuters)
Η χρήση υδροφόρων οριζόντων για την αποθήκευση άνθρακα γίνεται όλο και πιο συνήθης
Η πολιτεία Queensland της Αυστραλίας θα ανακοινώσει αυτό το μήνα την απόφασή της σχετικά με την έγκριση ενός έργου δέσμευσης και αποθήκευσης υγροποιημένου διοξειδίου του άνθρακα της Glencore στον μεγαλύτερο υδροφόρο ορίζοντα της χώρας, ένα σχέδιο που σύμφωνα με τις αγροτικές οργανώσεις πρέπει να εμποδιστεί λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί για την ποιότητα του νερού.

Η δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CCS) είναι απαραίτητη για την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων και τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, λένε οι κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, ο ελβετικός γίγαντας Glencore σχεδιάζει το εν λόγω έργο αξίας 210 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (135 εκατομμυρίων δολαρίων), το οποίο υπολογίζεται να αντλήσει 330.000 μετρικούς τόνους CO2 από ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στη βορειοανατολική πολιτεία σε έναν υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα 2,3 χιλιομέτρων.

«Πρόκειται για μια ένα πολύ σημαντικό χερσαίο CCS στην Αυστραλία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Glencore, Francis De Rosa.

Καμία ανησυχία λέει η Glencore

Η Glencore λέει ότι δεν υπάρχει ζήτηση για το χαμηλής ποιότητας και ακριβό σε πρόσβαση νερό στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή και ότι το CO2 είναι εξαιρετικά απίθανο να εξαπλωθεί πέρα από το σημείο όπου θάβεται.

«Το σχέδιό μας βασίζεται σε αδιάσειστα επιστημονικά δεδομένα που έχουν συλλεχθεί μετά από έρευνα και ανάλυση», δήλωσε ο De Rosa, προσθέτοντας ότι πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν εξετάσει κι αυτές το σχέδιο.

Στα κάγκελα οι αγρότες

Ωστόσο, οι αγρότες λένε ότι κινδυνεύει να δηλητηριάσει μέρος της Μεγάλης Αρτεσιανής Λεκάνης, ένα δίκτυο υπόγειων υδάτων που εκτείνεται σε μεγάλο μέρος της ανατολικής Αυστραλίας και στηρίζει τη γεωργία και τις τοπικές κοινότητες.

Οι αγρότες ισχυρίζονται ότι το όξινο CO2 στο πέτρωμα θα μπορούσε να απελευθερώσει και να εξαπλώσει τοξικές ουσίες όπως ο μόλυβδος και το αρσενικό.

Το σχέδιο είναι «αδιανόητο», δήλωσε ο Michael Guerin, πρόεδρος της ένωσης αγροτών AgForce η οποία ξεκίνησε νομικές διαδικασίες τον Μάρτιο για να αναγκάσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επανεξετάσει τα σχέδια της Glencore.

Μιλώντας σε συνέδριο που έγινε πριν λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός του Κουίνσλαντ Steven Miles δήλωσε ότι το έργο «δεν φαίνεται καλή ιδέα» και ότι είναι απίθανο να ικανοποιήσει τους περιβαλλοντικούς κανόνες της πολιτείας – με την Glencore να απαντά ότι ο Miles παρεμβαίνει στη ρυθμιστική διαδικασία.

Να σημειωθεί πως η χρήση υδροφόρων οριζόντων για την αποθήκευση άνθρακα γίνεται όλο και πιο συνήθης, δήλωσε ο Alex Zapantis από το Ινστιτούτο CCS.

Το πορώδες πέτρωμα που διαθέτουν μπορεί να φιλοξενήσει τεράστιες ποσότητες υγροποιημένου CO2, αλλά μόνο οι ορίζοντες όπου το νερό είναι τόσο βαθύ και χαμηλής ποιότητας που είναι ακατάλληλο για άλλη χρήση θα επιλέγονταν ή θα εγκρίνονταν από τις ρυθμιστικές αρχές, είπε.

Το εν λόγω έργο το διαχειρίζεται μια θυγατρική της Glencore, η Carbon Transport and Storage Corporation (CTSCo).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης