Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

NBG: Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στην ευρωπαϊκή βιομηχανία αλουμινίου και χαλκού

NBG: Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στην ευρωπαϊκή βιομηχανία αλουμινίου και χαλκού
Για φέτος, προβλέπεται προσαρμοσμένο EBITDA 239,7 εκατ. που θα αυξηθεί σε 255,4 το 2025
Nέα τιμή-στόχο στα 2,45 ευρώ δίνει σε έκθεσή της η NBG Securities για τη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ με ένδειξη outperform, με τη χρηματιστηριακή να κατατάσσει την εισηγμένη μεταξύ των πλέον υποτιμημένων κεφαλαιοποιήσεων.

Πιο διεξοδικά, η έκθεση της NBG σημειώνει ότι για το 2023, η ζήτηση για την πλεινότητα των προϊόντων της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ παρέμεινε υποτονική στις περισσότερες αγορές, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων επηρέασαν γενικότερα την ανάπτυξη, το επενδυτικό κλίμα και την κατανάλωση.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι λόγω των υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων παραγωγής της, η εταιρεία θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο το επόμενο διάστημα με φόντο τις συνολικές ευνοϊκές τάσεις στη παγκόσμια ζήτηση για προϊόντα αλουμινίου και χαλκού.

Κομβικός παράγοντας στην γενική άνοδο της εταιρείας θα παίξει και η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, σύμφωνα πάλι με την ανάλυση.

Την ίδια στιγμή, η ανάλυση εκτιμά ότι θα ακολουθήσει το προσεχές διάστημα αύξηση των τιμών των προϊόντων με αύξηση του μεριδίου αγοράς σε niche markets, με δυνατότητα αξιοσημείωτης αύξησης του περιθωρίου κέρδους.

Για φέτος, προβλέπεται προσαρμοσμένο EBITDA 239,7 εκατ. που θα αυξηθεί σε 255,4 το 2025, ενώ το P/E εκτιμάται στο 8,6 για το 2024 και στο 7,3 για το 2025.

Αναφορικά με τη σχέση καθαρού χρέους προς EBITDA, αυτή αναμένεται στο 2,3 το 2026 και η μερισματική απόδοση αναμένεται να κυμανθεί από 2,5% - 3,8% για την περίοδο 2024-2026.

ελβαλ.png

Συνολικά, η NBG συνεχίζει να δίνει ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ με βάση τα ακόλουθα επενδυτικά στοιχεία:

α) τις θετικές προοπτικές του βασικού κλάδου αλουμινίου της (ο οποίος παρήγαγε το 60% περίπου του συνολικού προσαρμοσμένου κέρδους της).

β) την ηγετική θέση της ΧΑΛΚΟΡ στον ευρωπαϊκό τομέα των χαλκοσωλήνων όπως και τη δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά της, αλλά και την παρουσία της σε άλλα προϊόντα

γ) το σημαντικό μέγεθος της νέας εταιρικής δομής, το οποίο μέσω οικονομιών κλίμακας,
επιτρέπει στον όμιλο να αντιμετωπίσει καλύτερα τις προκλήσεις που σχετίζονται με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό στον τομέα,

δ) το αμυντικό επιχειρηματικό μοντέλο του ομίλου, το οποίο ελαχιστοποιεί την έκθεση στον κίνδυνο πρωτογενών μετάλλων

και ε) την ανάκαμψη της παραγωγής FCF από το 2024 και μετά, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση ορισμένων σημαντικών επενδύσεων και της διανομής υψηλού μερίσματος στους μετόχους.

Ελκυστική αποτίμηση

Το 2023, η τιμή της μετοχής της ΕΛΧΑ κέρδισε 14% σε απόλυτους όρους, υποαποδίδοντας τον Γενικό Δείκτη κατά 25%, αντανακλώντας, κατά τη γνώμη της NBG , τις ανησυχίες των επενδυτών για τον πληθωρισμό και τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, παρά τα αρκετά ανθεκτικά τριμηνιαία αποτελέσματα.

Τώρα, η ΕΛΧΑ διαπραγματεύεται με έκπτωση περίπου 12% επί του EV/EBITDA έναντι των ανταγωνιστών της στο εξωτερικό, δηλαδή ενός συνόλου κατασκευαστών προϊόντων αλουμινίου και χαλκού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης