Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Αισιοδοξία για τα επόμενα τρίμηνα

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Αισιοδοξία για τα επόμενα τρίμηνα

Για το σύνολο της χρήσης 2024 εκτιμά η διοίκηση πως οι επενδύσεις θα είναι ανάλογες με του 2023, ήτοι κοντά στα 95 εκατ. ευρώ

Αδύναμη ήταν η ζήτηση στις περισσότερες αγορές και ειδικά στην Ευρώπη, ενώ την ίδια ώρα τα αποθέματα ήταν υψηλά και οι τιμές των μετάλλων κατέγραφαν υποχώρηση.

Παρόλα αυτά ο όμιλος της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κατάφερε να αυξήσει έστω και κατά 1% τον όγκο πωλήσεων, σημείωσε η διοίκηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών.

Όπως είπε ο αναπληρωτής οικονομικός διευθυντής του ομίλου Άγγελος Γιαζιτζόγλου, «το τρίμηνο ήταν δύσκολο, αλλά πήγαμε καλά σε όγκους, κεφάλαιο κίνησης και δανεισμό και περιμένουμε τους επόμενους μήνες να πάνε καλύτερα οι οικονομίες και να μας βοηθήσουν ώστε να βελτιώσουμε περισσότερο την κερδοφορία».

Το θετικό μήνυμα έρχεται από την άνοδο των τιμών των μετάλλων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα και αν βοηθήσουν και οι κεντρικές τράπεζες με μείωση των επιτοκίων θα υπάρξει βελτίωση.

Η Ελβάλχαλκορ είναι σε θέση με τις επενδύσεις που έχει υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που θα προκύψουν, αν αλλάξει η τάση, είπε η διοίκηση.

Προς το παρόν, ο βασικός στόχος παραμένει η μείωση του καθαρού δανεισμού στις 3 φορές τα EBITDA.

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου ήταν στα 765 εκατ. ευρώ από 955 εκατ. ευρώ στο περσινό πρώτο τρίμηνο, που δίνει δείκτη καθαρού δανεισμού 3,5 φορές τα EBITDA.

Το 55% των δανείων είναι με σταθερό επιτόκιο.

Σημειώθηκε επίσης πως ήταν σημαντικά χαμηλότερο το EBITDA ανά τόνο σε προσαρμοσμένο επίπεδο για το αλουμίνιο αλλά λίγο κάτω για το χαλκό.

Προκειμένου να μειωθεί ο δανεισμός, ο όμιλος έχει βάλει φρένο στις επενδύσεις.

Στο πρώτο τρίμηνο ήταν στα 20 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις και την ίδια ώρα ήταν βελτιωμένες οι ταμειακές ροές λόγω και των χαμηλότερων αναγκών για κεφάλαιο κίνησης 586 (-18%).

Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων που έγιναν στο τρίμηνο αφορούσαν στον κλάδο του αλουμινίου.

Για το σύνολο της χρήσης 2024 εκτιμά η διοίκηση πως οι επενδύσεις θα είναι ανάλογες με του 2023, ήτοι κοντά στα 95 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος εμφάνισε μειωμένες πωλήσεις 816,5 εκατ. ευρώ από 930,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο και κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας 13 εκατ. ευρώ από 18 εκατ. ευρώ.

Λόγω των αποτελεσμάτων χθες η μετοχή δέχθηκε αυξημένες πιέσεις και υποχώρησε 3,79% με μεγάλο όγκο συναλλαγών 352 χιλ. τεμάχια.

ΠΗΓΗ: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης