Τάση προς εξαφάνιση για τον άνθρακα στην Αυστραλία (cleantechnica)

Τάση προς εξαφάνιση για τον άνθρακα στην Αυστραλία (cleantechnica)

Μεγάλη διαφορά στις επενδύσεων μεταξύ καθαρής ενέργειας και ορυκτών καυσίμων λόγω των κλιματικών απαιτήσεων

Ο άνθρακας θα ακολουθήσει πτωτική πορεία ως παραγωγός ενέργειας στην Αυστραλία, αφού αρκετές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι δεν θα υποστηρίζουν πλέον τις επενδύσεις σε εταιρείες που αντλούν το 10% ή περισσότερο των εσόδων τους από την παραγωγή θερμικού άνθρακα.

Βάσει δημοσιεύματος του cleantechnica.com, τα αυστραλιανά υπερταμεία διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία 3,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας.

Η QSuper έχει συμπεριλάβει σε μια «μαύρη λίστα» επενδύσεων εταιρείες που λαμβάνουν πάνω από το 10% των εσόδων τους από την εξόρυξη θερμικού άνθρακα.

Σημειώνεται ότι ο άνθρακας παρατίθεται μαζί με τους παραγωγούς καπνού, τους κατασκευαστές πυρομαχικών διασποράς και ναρκών ξηράς.

Ποιος θα φανταζόταν ότι ο άνθρακας είχε τόσο θανατηφόρους φίλους;

Ορισμένα συνταξιοδοτικά ταμεία εξακολουθούν να υποστηρίζουν τα ορυκτά καύσιμα, πιστεύοντας ότι υπάρχουν ακόμη κάποια χρήματα που πρέπει να γίνουν για τα μέλη τους.


Διαφορά επενδύσεων μεταξύ καθαρής ενέργειας
και ορυκτών καυσίμων

Σύμφωνα με το MarketForces.org, «… οι επενδύσεις των 30 κορυφαίων υπερταμείων σε εταιρείες καθαρής ενέργειας μειώθηκαν κατά μισό δισεκατομμύριο δολάρια την ίδια περίοδο, (μόλις 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας στις 31 Δεκεμβρίου 2023)».

Ενώ τα 30 κορυφαία υπερταμεία της Αυστραλίας έχουν επενδύσει περισσότερα από 39 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας στις παγκόσμιες εταιρείες ορυκτών καυσίμων με τα μεγαλύτερα σχέδια επέκτασης. Αυτή η ομάδα έχει ονομαστεί «Δείκτης καταστροφέων του κλίματος».

Τα 39 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο των σχεδόν 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας που κατέχουν αυστραλιανά υπερταμεία.

Ο Brett Morgan (Superannuation Funds Campaigner Market Forces) δήλωσε: «Δεκάδες χιλιάδες μέλη απαιτούν άμεση και αποφασιστική δράση για το κλίμα από τα υπερταμεία τους, αναγκάζοντας τις εταιρείες άνθρακα, φυσικού αερίου και πετρελαίου να τερματίσουν τα σχέδιά τους για την επέκταση των ορυκτών καυσίμων και να πάψουν να επενδύουν όπου αυτό αποτυγχάνει».

 

Κομματικές διαφορές για τις ΑΠΕ

Το Συμβούλιο για το Κλίμα καλεί για δικομματική υποστήριξη. Ωστόσο, αυτό είναι πολύ απίθανο, καθώς η Ομοσπονδιακή Αντιπολίτευση για τη Διατήρηση διπλασιάζει την έκκλησή της για αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες και διεξάγει μια εκστρατεία τρόμου σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) που προκαλούν διακοπές ρεύματος.

Η Amanda McKenzie (Διευθύνουσα Σύμβουλος του Συμβουλίου Κλίματος) δήλωσε:

«Το φυσικό αέριο και ο άνθρακας δεν αποτελούν μέρος του οράματος του προϋπολογισμού για ένα Μέλλον Κατασκευασμένο στην Αυστραλία, υπογραμμίζοντας ότι η επόμενη εποχή ευημερίας μας μπορεί να οικοδομηθεί σε καθαρότερα θεμέλια. Αυτό είναι ένα ουσιαστικό μήνυμα για ολόκληρη την οικονομία μας.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση χαράσσει μια πορεία προς την εξουσία πέρα ​​από το τέλος των ορυκτών καυσίμων».

Την τελευταία δεκαετία κυριαρχούσε η συζήτηση σχετικά με το εάν υπήρχε κάτι τέτοιο όπως η κλιματική αλλαγή.

Τώρα που οι Συντηρητικοί έχουν αποδεχθεί ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα ζήτημα, τα επόμενα 10 χρόνια μπορεί να συζητηθούν για το πώς να το διορθώσουν (πυρηνικές ή ΑΠΕ).

Το CSIRO (κορυφαίο επιστημονικό ερευνητικό όργανο της Αυστραλίας) έχει καταλήξει αποφασιστικά στην πλευρά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως φθηνότερες από τις πυρηνικές και την καλύτερη επιλογή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Συνεχίζεται η εξάρτηση της Αυστραλίας από τα ορυκτά καύσιμα

Υπάρχουν πολλά έργα μεγάλης μπαταρίας και αιολικής ενέργειας στα σκαριά. Μέχρι να κατασκευαστούν, να συνδεθούν και να τεθούν σε λειτουργία, η Αυστραλία παραμένει εξαρτημένη από το αέριο ορυκτών καυσίμων.  

Ένας έλεγχος της Εθνικής Αγοράς Ενέργειας κατά τη διάρκεια της απογευματινής αιχμής (5-7 μ.μ.) καθιστά προφανές ότι το φυσικό αέριο είναι απαραίτητο καθώς η Αυστραλία μεταβαίνει στην καθαρή ενέργεια από αιολική και ηλιακή ενέργεια, που υποστηρίζεται από μεγάλες μπαταρίες και εικονικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Μόνο λίγο πάνω από 2 GW ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από αέριο στη μέση της ημέρας.


Προχωρούν τα σχέδια για έργα μπαταριών

Σε ένδειξη ωρίμανσης, οι κύριοι χρηματοδότες εισέρχονται στη μεγάλη αγορά μπαταριών της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με την Allens Insights, «οι χρηματοδότες της αγοράς, αναπτύσσουν μια μεγαλύτερη κατανόηση των τεχνολογικών κινδύνων και των διαχωρισμένων συμβάσεων κατασκευής, τα οποία είναι τυπικά χαρακτηριστικά των έργων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS).

Οι μεγάλες μπαταρίες μπορούν να είναι εμπορικά βιώσιμες στην Αυστραλία ακόμη και χωρίς κρατική υποστήριξη.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_23.png


Η κυβέρνηση με τη σειρά της απλοποιεί τους κανόνες για αμφίδρομες ροές που διευκολύνουν τις συνδέσεις και τη δυνατότητα παροχής μεγαλύτερου φάσματος υπηρεσιών.

Οι κρίσιμες τιμές ορυκτών μειώθηκαν καθώς η αύξηση της παραγωγής ορυκτών ξεπέρασε την αύξηση της παραγωγής μπαταριών.

Η υπερπροσφορά κρίσιμων ορυκτών αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, γεγονός που θα διατηρήσει τις τιμές ανταγωνιστικές για την προμήθεια μπαταριών έως το 2024.

Ο θερμικός άνθρακας μπορεί να φαίνεται ότι τελειώνει για την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Αυστραλία, αλλά θα χρειαστεί ακόμα λίγος χρόνος μέχρι να αποσυρθεί το φυσικό αέριο από την αγορά ΑΠΕ που τροφοδοτούνται από μπαταρίες κλίμακας δικτύου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης