Κοβάλτιο: Η «βρόμικη» αλήθεια για το μέταλλο της νέας εποχής (Metal Miner)

Κοβάλτιο: Η «βρόμικη» αλήθεια για το μέταλλο της νέας εποχής (Metal Miner)
Η παιδική εκμετάλλευση, το υπέδαφος, η Κίνα και η γεωπολτική αβεβαιότητα
Η βιομηχανία εξόρυξης κοβαλτίου, ιδίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, έχει δεχθεί σφοδρές αντιδράσεις τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι μόνο.

Σύμφωνα με το Metal Miner, στην αφρικανική χώρα, παιδιά ηλικίας μόλις επτά ετών εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες για την εξόρυξη κοβαλτίου, ενός κρίσιμου υλικού για τις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα smartphones και άλλες smart συσκευές.

Αυτή η εκμετάλλευση οφείλεται γενικά στην ανύπαρκτη εργατική νομοθεσία και προστασία των παιδιών από την εργασία.

Ωστόσο, αυτές οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποκαλύπτουν επίσης βαθύτερα, συστημικά ζητήματα στον τομέα της εξόρυξης κοβαλτίου, όπου οι οικονομικές και κυβερνητικές πρακτικές οδηγούν συχνά τις ρυθμιστικές αρχές να κάνουν τα στραβά μάτια σε αυτές τις παράνομες δραστηριότητες, διαιωνίζοντας έτσι την εκμετάλλευση.

Η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να πιέζει για αυστηρότερους κανονισμούς και περισσότερες επιθεωρήσεις για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας από την αλυσίδα εφοδιασμού, αλλά η πρόοδος έχει αποδειχθεί πολύ αργή.

Αποξήρανση της Αφρικής: Η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι γνωστή ως η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα κοβαλτίου στον κόσμο. Ωστόσο, η εξόρυξη αυτού του ζωτικού πόρου επιδεινώνει προς το παρόν την οικονομική ανισότητα στη ΛΔΚ αντί να ωφελεί την τοπική κοινωνία.

Δεδομένου ότι οι τοπικοί αξιωματούχοι συνήθως παραχωρούν δικαιώματα εξόρυξης με αντάλλαγμα οικονομικό όφελος, οι ίδιοι και οι παγκόσμιες εταιρείες επωφελούνται αδρά. Εν τω μεταξύ, οι τοπικοί πληθυσμοί και οι πόλεις παραμένουν σε συνθήκες φτώχειας λόγω της σπάνιας κατανομής των κερδών από την εξόρυξη κοβαλτίου.

Η ΛΔΚ αντιμετωπίζει επίσης ζητήματα όπως η ρύπανση των υδάτων λόγω της ανεπαρκούς ρύθμισης των εξορυκτικών δραστηριοτήτων, η οποία αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους ντόπιους πολίτες.

Όπως σημειώνεται σε έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι εξορυκτικές δραστηριότητες συχνά προκαλούν απώλεια των μέσων διαβίωσης και εκτοπισμό στις τοπικές κοινότητες. Επιπλέον, η έλλειψη διαφάνειας στη ΛΔΚ καθιστά δύσκολη την απόδοση ευθυνών στις εταιρείες αυτές, διαιωνίζοντας περαιτέρω τον κύκλο της εκμετάλλευσης και της περιβαλλοντικής ζημίας.

Η κυριαρχία της Κίνας

Ένα άλλο ζήτημα που αντιμετωπίζει σήμερα η παγκόσμια αγορά κοβαλτίου είναι η συνεχιζόμενη κυριαρχία της Κίνας.

Κατά την τελευταία δεκαετία, η Κίνα έχει εδραιώσει έναν ασφυκτικό έλεγχο στην αγορά κοβαλτίου, ελέγχοντας πάνω από το 70% της παγκόσμιας προσφοράς.

Τα τελευταία χρόνια, οι κινεζικές επιχειρήσεις, που συχνά υποστηρίζονται από κρατική χρηματοδότηση, συνήψαν μακροπρόθεσμες συμφωνίες με τις αφρικανικές κυβερνήσεις, εξασφαλίζοντας συνεχή προμήθεια κοβαλτίου για τον ταχέως αναπτυσσόμενο τεχνολογικό τομέα της χώρας.

Λόγω της μεγάλης οικονομίας της, η Κίνα μπορεί να ελέγχει τόσο τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού κοβαλτίου όσο και τις τιμές μέσω ισχυρών δεσμών με χώρες όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Όπως σημειώνεται στο Bloomberg, ο έλεγχος της Κίνας επί των κοιτασμάτων κοβαλτίου, της δίνει σημαντική διαπραγματευτική δύναμη στις διεθνείς εμπορικές συνομιλίες.

Αυτό το μονοπώλιο όχι μόνο καταπνίγει τον ανταγωνισμό, αλλά επιδεινώνει τη διαφθορά και την εκμετάλλευση στη βιομηχανία εξόρυξης, καθώς οι τοπικές κυβερνήσεις και επιχειρήσεις συχνά αισθάνονται υποχρεωμένες να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της Κίνας.

Συνέπειες της εξόρυξης κοβαλτίου

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι επιπτώσεις αυτών των «βρόμικων» μεθόδων εξόρυξης κοβαλτίου επεκτείνονται πολύ πέρα από την Αφρική. Οι παγκόσμιοι καταναλωτές που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά οχήματα μπορεί εν αγνοία τους να συμβάλουν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτό εγείρει σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την εταιρική υπευθυνότητα και το πραγματικό κόστος της τεχνολογικής προόδου.

Επίσης, πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ υπογράμμισε τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερβολική εξάρτηση από το κοβάλτιο που προέρχεται από περιοχές του πλανήτη που είναι επιρρεπείς σε συγκρούσεις.

Τεκμηρίωσε πώς η έλλειψη σταθερότητας σε περιοχές πλούσιες σε κοβάλτιο μπορεί επίσης να διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού, επηρεάζοντας δυνητικά τις παγκόσμιες αγορές και οικονομίες.

Οι διαταραχές αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερο κόστος για τα ηλεκτρονικά και τα καταναλωτικά αγαθά, επηρεάζοντας τελικά την παγκόσμια οικονομία.

Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων στη βιομηχανία εξόρυξης κοβαλτίου απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση στην οποία θα συμμετέχουν κυβερνήσεις και εταιρείες.

Ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν αυστηρότερους ελέγχους στην αλυσίδα εφοδιασμού και μέτρα διαφάνειας για να διασφαλίσουν την ηθική προμήθεια κοβαλτίου. Για παράδειγμα, πρωτοβουλίες όπως το Responsible Cobalt Initiative, αποσκοπούν στην προώθηση υπεύθυνων πρακτικών εξόρυξης και στη βελτίωση των συνθηκών για τους μεταλλορύχους.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης