
Χρειάζεται χρονοδιάγραμμα για τη στρατηγική CCS - Το έργο Πρίνος στην Καβάλα
Η Στρατηγική Βιομηχανικής Διαχείρισης Άνθρακα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) έχει ωθήσει ορισμένες νέες επενδύσεις, αλλά ο τομέας εξακολουθεί να περιμένει τα καθυστερημένα προς παράδοση έργα που έχει υποσχεθεί η ΕΕ.
Αυτό το άρθρο (euractiv.com) αποτελεί μέρος της ειδικής έκθεσής μας με τίτλο «Γίνε ανταγωνιστικός και πράσινος με τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα στην Ευρώπη».
Τον Φεβρουάριο, η Στρατηγική Βιομηχανικής Διαχείρισης Άνθρακα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γιόρτασε τα γενέθλιά της.
Ο σκοπός της στρατηγικής ήταν να δώσει στους επενδυτές μεγαλύτερη πολιτική βεβαιότητα ώστε να επενδύσουν χρήματα σε έργα δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCUS) τα οποία είναι δαπανηρά και μέχρι στιγμής δεν έχουν επιδειχθεί σε μεγάλη κλίμακα, επειδή δυσκολεύονται να προσελκύσουν χρηματοδότηση.
Η CCUS είναι μια από τις τεχνολογίες που παρακολουθούνται περισσότερο στις προσπάθειες καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, επειδή θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές αποθηκεύοντας τον άνθρακα που απελευθερώνεται από βιομηχανικές διεργασίες ή σταθμούς παραγωγής ενέργειας στο υπόγειο.
Εξοικονόμηση ιδιωτικής χρηματοδότησης
Παρά τις σημαντικές προσπάθειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την έναρξη έργων επίδειξης, η καθιέρωση της CCUS σε ευρεία πραγματικότητα αποτελεί μια ανηφορική μάχη.
Στο παρελθόν, αρκετοί γύροι χρηματοδότησης της ΕΕ για έργα CCUS δεν αξιοποιήθηκαν επειδή οι ιδιώτες επενδυτές δεν ήταν πρόθυμοι να συνεισφέρουν στα δημόσια κεφάλαια.
Στο πλαίσιο της «Συμφωνίας Καθαρής Βιομηχανίας» που ανακοινώθηκε νωρίτερα φέτος, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής) δήλωσε ότι «παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική CCS στη νέα θητεία και ότι πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως».
Χρειάζεται χρονοδιάγραμμα για τη στρατηγική CCS
Οι μεγάλοι βιομηχανικοί παράγοντες και οι ενεργειακές εταιρείες θεώρησαν σε μεγάλο βαθμό τη στρατηγική ως ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός όταν δημοσιεύθηκε. Αλλά ένα χρόνο αργότερα, λείπουν βασικά παραδοτέα.
«Δεν είχαμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή ή σαφείς δεσμεύσεις για συγκεκριμένα στοιχεία της στρατηγικής, όπως το πακέτο κανονισμών για το CO2, το οποίο έλειπε από τη Συμφωνία Καθαρής Βιομηχανίας.
Αλλά τώρα είναι η ώρα να δράσουμε και να δώσουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.
Έχουμε τους κανόνες του Net Zero Industry Act, έχουμε κανόνες CCS για την αποθήκευση και ευκαιρίες χρηματοδότησης για έργα.
Αλλά αυτό που θέτει στον πυρήνα της η στρατηγική είναι το πακέτο κανονισμών για τη μεταφορά CO2.
Αυτός είναι ο πραγματικός κρίκος που λείπει, και για τις βιομηχανικές μονάδες δέσμευσης, αυτό είναι το κλειδί.
Μέρος της καθυστέρησης είναι κατανοητό λόγω του θεσμικού χρονοδιαγράμματος και της μετάβασης μεταξύ των θητειών», λέει ο Stefano Miriello (επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ στον Σύνδεσμο Δέσμευσης και Αποθήκευσης Άνθρακα).
Αυτό το πακέτο μεταφορών υποτίθεται ότι θα κυκλοφορούσε φέτος, αλλά τώρα έχει αναβληθεί μέχρι το 2026.
Παρόλα αυτά, «η στρατηγική έχει μέχρι στιγμής δώσει κάποια αυξημένη εμπιστοσύνη στα κράτη - μέλη της ΕΕ στην υποστήριξη του τομέα στα επενδυτικά τους σχέδια και στις κατανομές του προϋπολογισμού.
Χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Δανία και η Ιταλία έχουν προτείνει στρατηγικές διαχείρισης άνθρακα, αλλά ορισμένα κράτη - μέλη υστερούν σε αυτό», σύμφωνα με τον Miriello.
Αρκετές κορυφαίες εταιρείες έχουν ανακοινώσει αυξημένες επενδύσεις σε υποδομές CCS κατά το τελευταίο έτος, σηματοδοτώντας την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της στρατηγικής να παρέχει σαφήνεια και κίνητρα για την απαλλαγή από τον άνθρακα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εταιρείες στους τομείς του χάλυβα, του τσιμέντου και των χημικών (παραδοσιακά με μεγάλες εκπομπές), έχουν επιταχύνει πιλοτικά έργα και έχουν αναζητήσει συνεργασίες που ευθυγραμμίζονται με την εστίαση της ΕΕ στην τεχνολογική καινοτομία και την κανονιστική υποστήριξη.
Αυξημένες επενδύσεις σε Γερμανία και Σκανδιναβία
Κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το έργο Greensand (μια πλήρης βιομηχανική αλυσίδα αξίας CCS που βασίζεται σε μια κλιμακωτή πλατφόρμα), εγκρίθηκε στη Δανία.
Στη Σουηδία, το έργο Stockholm Xergi Bioenergy με CCS έλαβε επίσης μια τελική επενδυτική απόφαση.
Το πανσκανδιναβικό έργο Northern Lights έχει πλέον εισέλθει στη δεύτερη φάση του.
Η Νορβηγία και η Δανία (σκανδιναβικές χώρες) ανακοίνωσαν τον Ιούνιο του 2024 μια κοινή επένδυση 500 εκατομμυρίων ευρώ από νορβηγικές και δανικές εταιρείες για την ανάπτυξη ενός διακρατικού κόμβου CCS, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες υπεράκτιες υποδομές, με σχέδια αποθήκευσης 4 εκατομμυρίων τόνων CO₂ ετησίως έως το 2026.
«Έχουν λάβει ορισμένα στοιχεία της Στρατηγικής Βιομηχανικής Διαχείρισης Άνθρακα και τα έχουν συμπεριλάβει στα εθνικά τους σχέδια για την υποστήριξη της CCS», λέει ο Miriello.
Άλλες επενδύσεις κατά το περασμένο έτος περιλαμβάνουν την ThyssenKrupp στη Γερμανία και την σουηδική χαλυβουργική εταιρεία SSAB στη Σουηδία η οποία ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2024 μια επένδυση 600 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεων CCS που σχετίζονται με την παραγωγή πράσινου χάλυβα.
Στόχος της είναι η δέσμευση έως και του 90% των εκπομπών CO₂ από την παραγωγή χάλυβα.
Το έργο Πρίνος στην Ελλάδα
Τον Μάιο του 2024, ιδρύθηκε ένα ειδικό ταμείο 400 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων CCS στους τομείς των χημικών και του τσιμέντου στη Γαλλία.
Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται επενδύσεις σε εγκαταστάσεις δέσμευσης σε εξέχουσες βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Στη συνέχεια, τον Ιούνιο του 2024, ιδρύθηκε μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία συνεργασίας με ένα ταμείο 800 εκατομμυρίων ευρώ για περιφερειακά έργα επίδειξης CCS και πιλοτικά προγράμματα σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ, με έμφαση στην καινοτομία και την ανάπτυξη σε βαριές βιομηχανίες.
Υπήρξε επίσης πρόσφατη κίνηση για ένα έργο CCS στη Ραβέννα της Ιταλίας (πριν από λίγους μήνες έγινε η πρώτη έγχυση) και για το έργο Πρίνος στην Ελλάδα.
Ζητούνται εθνικές στρατηγικές
Ωστόσο, η Ευρώπη δεν έχει δει ακόμη την άνθηση των επενδύσεων CCUS που ήλπιζε ο τομέας.
«Αυτό που λείπει είναι η δουλειά που πρέπει να κάνει η Επιτροπή με τα κράτη μέλη για να καταρτίσει εθνικές στρατηγικές.
Η κύρια ανησυχία που ακούμε αφορά αυτό το σαφές χρονοδιάγραμμα, καθώς και την έλλειψη ενός συγκεκριμένου σχεδίου εργασίας για τη στρατηγική στο πλαίσιο της συμφωνίας για την καθαρή βιομηχανία. Η Επιτροπή έχει κάνει εξαιρετική δουλειά δίνοντας έμφαση σε προϊόντα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αλλά εξακολουθούμε να λείπουν ορισμένα από τα στοιχεία που αναφέρει η στρατηγική», λέει ο Miriello.
Ωφέλιμη η στρατηγική της ΕΕ για CCUS
Συνολικά, οι αντιδράσεις από τον Φεβρουάριο του 2024 υποδηλώνουν ότι η στρατηγική της ΕΕ έχει επηρεάσει θετικά το τοπίο για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή της βιομηχανίας και προσελκύοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τη διασφάλιση των περιβαλλοντικών διασφαλίσεων.
Καθώς η στρατηγική συνεχίζει να εξελίσσεται και η εφαρμογή της προχωρά, η αποτελεσματικότητά της στην καταλυτική δράση για την ευρεία υιοθέτηση λύσεων διαχείρισης άνθρακα μπορεί να γίνει σαφέστερη.
www.worldenergynews.gr