
Η αφρικάνικη χώρα «περπατάει στα όρια» προσπαθώντας να κρατήσει ισορροπίες (φιλία με Τραμπ και εμπόριο με Κινέζους)
Εν μέσω ενός εμπορικού πολέμου, το Κονγκό προσπαθεί να καλοπιάσει τον Τραμπ χωρίς να διακινδυνεύσει κρίσιμες επενδύσεις από το Πεκίνο
Η νοτιοανατολική γωνία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό διαθέτει τεράστια ορυχεία χαλκού και κοβαλτίου που ανήκουν στην CMOC Group Ltd. Τα οποία όλοι… θέλουν να εκμεταλλευτούν.
Σε λιγότερο από 2 δεκαετίες, η Κίνα έχει ενσωματωθεί σε κάθε επίπεδο της επιχείρησης πόρων στη ζώνη χαλκού του αφρικάνικου κράτους, αλλά αυτό δεν αρέσει στις ΗΠΑ.
Οι πολιτικοί της χώρας της «μαύρης ηπείρου» αναζητούν τώρα νέους φίλους και προσπαθούν να καλοπιάσουν… τον Ντόναλντ Τραμπ.
Από την άλλη εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους Κινέζους, άρα το Κονγκό «περπατάει σε τεντωμένο σχοινί».
Το εμπάργκο του Κονγκό στις εξαγωγές κοβαλτίου
Το Κονγκό σόκαρε τις αγορές εμπορευμάτων απαγορεύοντας όλες τις εξαγωγές κοβαλτίου τον Φεβρουάριο.
Τα στελέχη της CMOC στη Σαγκάη έμαθαν για το μέτρο μόνο από μια έκθεση του Bloomberg, αναφέρει η εταιρεία.
Η τετράμηνη αναστολή είχε σχεδιαστεί για να αναζωογονήσει τις τιμές που είχαν πέσει σε ιστορικά χαμηλά.
Ερμηνεύτηκε επίσης ως επίπληξη προς την CMOC (αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της οικονομίας του Κονγκό) για την υπέρβαση κατά πολύ των ήδη φιλόδοξων στόχων παραγωγής και τη συμβολή στην ελεύθερη πτώση των τιμών.
Η κίνηση την οποία ενέκρινε ο Πρόεδρος Φέλιξ Τσισεκέντι, αντανακλούσε την απογοήτευση που προκάλεσε το γεγονός ότι, παρόλο που το Κονγκό παράγει τα 3/4 του παγκόσμιου κοβαλτίου, οι κινεζικές εταιρείες (όχι οι πολιτικοί στην πρωτεύουσα Κινσάσα), διαμορφώνουν τις παγκόσμιες τιμές ενός μετάλλου κρίσιμου για τις βιομηχανίες μπαταριών, άμυνας και αεροδιαστημικής.
«Η απαγόρευση εξαγωγών και η έμμεση κριτική προς το Πεκίνο είναι ένα ρίσκο υψηλού ρίσκου από τον Τσισεκέντι», λένε αναλυτές και έμποροι.
Τα αφρικανικά ορυκτά χαλάνε τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας
Τα ορυχεία χαλκού και κοβαλτίου κυριαρχούν στο τοπίο έξω από την πόλη Κολουέζι, στα νοτιοανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.
«Το ζήτημα των αφρικανικών κρίσιμων ορυκτών αποτελεί αγκάθι στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.
Η κυβέρνηση Τραμπ το έχει θέσει ως προτεραιότητα», λέει ο Γιουν Σουν (Διευθυντής του προγράμματος για την Κίνα στο Κέντρο Στίμσον στην Ουάσινγκτον).
Αλλά η Κίνα είναι δεκαετίες μπροστά από τις ΗΠΑ όσον αφορά τα κρίσιμα ορυκτά. Μια πιθανή συμφωνία του Λευκού Οίκου για μερίδιο στην παραγωγή ορυκτών του Κονγκό «κινδυνεύει να προσβάλει την Κίνα», προσθέτει ο Γιουν Σουν.
Το Κονγκό χρειάζεται την Κίνα στις ΗΠΑ
Χωρίς επενδύσεις από την Κίνα (μόνο η CMOC έχει επενδύσει περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια στα ορυχεία της από το 2016) το Κονγκό δεν θα μπορούσε να τριπλασιάσει την παραγωγή χαλκού και να αυξήσει την παραγωγή κοβαλτίου σχεδόν κατά το ίδιο ποσοστό σε μια δεκαετία.
Τα δύο μέταλλα εξορύσσονται μαζί στη χώρα.
Οι εξαγωγές χαλκού και κοβαλτίου ισοδυναμούν με περίπου το 40% του ΑΕΠ του Κονγκό, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η αξία του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε σε σχεδόν 27 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, ενώ το εμπόριο του Κονγκό με τις ΗΠΑ ήταν μόλις 820 εκατομμύρια δολάρια κατά την ίδια περίοδο.
Πρόταση αλά… Ουκρανίας από το Κονγκό στις ΗΠΑ
Το Κονγκό πρότεινε μια συμφωνία ορυκτών έναντι ασφάλειας στις ΗΠΑ (εμπνευσμένη από μια παρόμοια συμφωνία που συζητούνταν εκείνη την εποχή με την Ουκρανία), λίγο πριν η Ουάσιγκτον εξαπολύσει τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο που επικεντρώνεται στο Πεκίνο τον Απρίλιο.
Θεωρητικά, θα προσέφερε σε αμερικανικές εταιρείες πρόσβαση στα ορυκτά του Κονγκό με αντάλλαγμα μια απροσδιόριστη υποστήριξη για τον τερματισμό μιας σύγκρουσης στα ανατολικά της χώρας, όπου μια ομάδα ανταρτών που υποστηρίζεται από τη γειτονική Ρουάντα έχει πάρει τον έλεγχο δύο μεγάλων πόλεων και πολλαπλών περιοχών εξόρυξης χρυσού, κασσιτέρου και τανταλίου.
Η επίθεση αποτελεί σοβαρή απειλή για την κυβέρνηση Τσισεκέντι.
Η διπλωματία στην αυξανόμενη παραγωγή του Κονγκό
Οι υπουργοί Εξωτερικών του Κονγκό και της Ρουάντα ταξίδεψαν στην Ουάσινγκτον στα τέλη Απριλίου για να υπογράψουν μια «διακήρυξη αρχών» υπό την παρουσία του Μάρκο Ρούμπιο (Υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ) η οποία δέσμευε και τις δύο πλευρές να εργαστούν για μια ειρηνευτική συμφωνία.
Ο Μασάντ Μπούλος (ανώτερος σύμβουλος του Τραμπ για την Αφρική), δήλωσε στις 17 Απριλίου ότι αυτός και ο Τσισεκέντι «συζήτησαν μια συμφωνία για τα ορυκτά και χάραξαν μια πορεία προς τα εμπρός» που θα μπορούσε να δει ιδρύματα όπως η US International Development Finance Corp. να υποστηρίζουν ιδιωτικές επενδύσεις στον μεταλλευτικό τομέα και τις υποδομές του Κονγκό.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ήταν πιο ευθύ σχετικά με τον σκοπό οποιασδήποτε συμφωνίας, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι περιορίζει την πρόσβαση σε βασικά ορυκτά και μέταλλα.
«Ο έλεγχος της Κίνας επί κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού ορυκτών αποτελεί σημαντική απειλή για τη βιομηχανική και τεχνολογική ικανότητα των ΗΠΑ και δεν μπορεί να συνεχιστεί», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.
Η κινεζική κυβέρνηση αμφισβητεί αυτούς τους ισχυρισμούς.
«Η διεθνής κοινότητα μπορεί να δει ξεκάθαρα ποιος παίζει παιχνίδια μηδενικού αθροίσματος και ποιος επωφελείται από τη σύγκρουση.
Ο ρόλος της Κίνας στο Κονγκό ήταν ανοιχτός, διαφανής και νόμιμος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της ασιατικής χώρας.
www.worldenergynews.gr