Τελευταία Νέα
Commodities

Νέα Καληδονία: Συμφωνία για την πώληση των ορυχείων νικελίου της Vale σε κοινοπραξία υπό την Trafigura

tags :
Νέα Καληδονία: Συμφωνία για την πώληση των ορυχείων νικελίου της Vale σε κοινοπραξία υπό την Trafigura

Η συμφωνία περιλαμβάνει και συνεργασία με την Tesla

 

Οι πολιτικοί ηγέτες στη Νέα Καληδονία συμφώνησαν την Πέμπτη 4/3/2021 νέους όρους για την πώληση της επιχείρησης νικελίου της Vale, επιδιώκοντας να επιλύσουν ταραχές σχετικά με την προγραμματισμένη πώληση.

Η συμφωνία ανέφερε επίσης μια «τεχνική και βιομηχανική συνεργασία» με την Tesla, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα προμήθευεται πρώτες ύλες για μπαταρίες. Η απόφαση της βραζιλιάνικης Vale πέρυσι να πουλήσει το ορυχείο νικελίου και το εργοστάσιο επεξεργασίας σε μια κοινοπραξία, συμπεριλαμβανομένου της ελβετικής trader εμπορευμάτων Trafigura, πυροδότησε έντονη αντίθεση από ομάδες υπέρ της ανεξαρτησίας.
Οι βίαιες διαμαρτυρίες οδήγησαν τη Vale να κλείσει το ορυχείο τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τη συμφωνία οι πολιτικές ομάδες πρότειναν την κατοχή ποσοστού 51% στις επιχειρήσεις του Vale από τις επαρχιακές αρχές της Νέας Καληδονίας. Η Trafigura θα είχε μερίδιο 19%, λιγότερο από το 25% που είχε προγραμματιστεί στην αρχική συμφωνία πώλησης με τη Vale.
Τα μέρη ζήτησαν επίσης να ενισχυθούν τα περιβαλλοντικά πρότυπα και να τεθεί στόχος για το εξορυκτικό συγκρότημα να είναι ουδέτερο ως προς τον άνθρακα έως το 2040.

Η Vale και η Trafigura χαιρέτισαν την πολιτική συμφωνία. «Το καθήκον μας τώρα είναι να ολοκληρώσουμε τις εκκρεμμότητες για να επιτρέψουμε την επίσημη ολοκλήρωση της συναλλαγής», ανακοίνωσε η Vale. Η εταιρεία, η οποία προσπάθησε να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία της Νέας Καληδονίας για χρόνια, δήλωσε ότι περίπου 3.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας εξαρτώνται από την επανεκκίνηση του μεταλλευτικού συγκροτήματος.

«Ανυπομονούμε να επαναληφθούν οι εργασίες και για την τελική ολοκλήρωση της συναλλαγής το συντομότερο δυνατό», δήλωσε εκπρόσωπος της Trafigura. Η Tesla θα ενεργούσε ως βιομηχανικός συνεργάτης για να βοηθήσει με τα πρότυπα προϊόντων και βιωσιμότητας, καθώς και να προμηθεύει κάποια ποσότητα για την παραγωγή μπαταριών, σύμφωνα με την πολιτική συμφωνία.
Η ζήτηση για νικέλιο, που χρησιμοποιείται κυρίως στην κατασκευή ανοξείδωτου χάλυβα, αναμένεται να αυξηθεί από τη ζήτηση ηλεκτρικών μπαταριών οχημάτων. Η Νέα Καληδονία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός νικελίου στον κόσμο. Η βιομηχανία νικελίου περιλαμβάνει επίσης τη θυγατρική SLN του γαλλικού ομίλου εξόρυξης Eramet και μια κοινοπραξία μεταξύ του ομίλου commodity Glencore και της βόρειας επαρχίας της Νέας Καληδονίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης