Τελευταία Νέα

Intrakat: Σημαντική η συμβολή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών στην προστασία του περιβάλλοντος

Intrakat: Σημαντική η συμβολή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών στην προστασία του περιβάλλοντος
Η μονάδα εφαρμόζει ένα σύγχρονο, υψηλής τεχνολογίας σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, από τα καλύτερα της Ευρώπης

Ιδιαίτερα σημαντική αποδεικνύεται η συμβολή της «Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών (ΜΕΑ)» στην αποκομιδή και διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, τόσο για τον Νομό Σερρών όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Η ΜΕΑ, προϊόν έργου Σύμπραξης Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την ΣΙΡΡΑ Α.Ε. στην οποία συμμετέχουν οι εταιρείες INTRAKAT,  ARCHIRODON GROUP & ENVITEC

Εφαρμόζει στην πράξη την αρχή της κυκλικής οικονομίας στην περιοχή, με έμφαση στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, δίνοντας μια οργανωμένη και μελετημένη λύση στο πρόβλημα των σύμμεικτων απορριμμάτων. Σημειώνεται πως από την έναρξη λειτουργίας της ΜΕΑ Σερρών, τον Οκτώβριο του 2019, έως και το τέλος του 2022:

  • Εισήλθαν και επεξεργάσθηκαν 180.028 τόνοι σύμμεικτων απορριμμάτων
  • Ανακτήθηκαν και διατέθηκαν 25.780 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών στις γενικές κατηγορίες πλαστικών, μετάλλων και χαρτιού/χαρτονιού, ενώ
  • Παρήχθησαν και διατέθηκαν 24.305 τόνοι δευτερογενών προϊόντων, όπως π.χ. CLO, αδρανή και άμμος.

Το έργο κατασκευάστηκε στη θέση «Ερείπια Νεράιδας», που ανήκει στο Δήμο Ηράκλειας Σερρών, σε συνολική έκταση περίπου 57 στρεμμάτων δίπλα στον υπάρχοντα ΧΥΤΥ Σερρών. Η ΣΙΡΡΑ ΑΕ συμμετείχε στη χρηματοδότηση του έργου με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ- ενώ έχει αναλάβει τη λειτουργία και διαχείριση της μονάδας για διάστημα 25 ετών, για λογαριασμό του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας.

Η μονάδα εφαρμόζει ένα σύγχρονο, υψηλής τεχνολογίας σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, από τα καλύτερα της Ευρώπης, το οποίο περιλαμβάνει τεχνολογίες μηχανικής διαλογής και βιολογικής επεξεργασίας, μέσω κομποστοποίησης. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ώστε να παραλαμβάνει ετησίως 63.000 τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων από τα Δημοτικά δίκτυα πράσινου κάδου των Δήμων του Νομού Σερρών και του Δήμου Κιλκίς. Από την ονομαστική δυναμικότητα των 63.000 τόνων, οι 3.000 τόνοι ετησίως είναι προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης