Ενέργεια

WSJ: Η SEC ξεκινά έρευνα για την αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων της Exxon

WSJ: Η SEC ξεκινά έρευνα για την αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων της Exxon

Για υπερτίμηση βασικών περιουσιακών στοιχείων στην Permian κατηγορείται η Exxon

 

Σχετικά Άρθρα
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Η.Π.Α. έχει σε ισχύ έρευνα για την Exxon Mobil Corp μετά από καταγγελία ότι η πετρελαϊκή έχει υπερτιμήσει το 2019 το πλέον βασικό περιουσιακό στοιχείο στην Permian Basin, που αποτελεί το κορυφαίο πεδίο σχιστόλιθου των ΗΠΑ, ανέφερε η Wall Street Journal την Παρασκευή 15/1/2021.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Exxon Darren Woods είχε στηρίξει πολλές από τις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας στη λεκάνη Permian στο Τέξας και στο Νέο Μεξικό, πριν από δύο χρόνια και έφερε την εταιρεία αντιμέτωπη με την ανταγωνίστρια της Chevron Corp σε έναν αγώνα για να φτάσει το 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου την ημέρα στο πεδίο.
Ο στόχος της Exxon ήρθε στο προσκήνιο την ημέρα που η Chevron συναντιόταν με επενδυτές και αναλυτές για να παρουσιάσει τη δική της πρόβλεψη για την Permian.
Ο Woods είπε στους επενδυτές ότι η Exxon θα μπορούσε να κερδίσει διψήφιες αποδόσεις στη Permian, ακόμη και με το πετρέλαιο στα 35 $ ανά βαρέλι.
Οι μετοχές της Exxon υποχώρησαν 4% στα 48,29 $, χάνοντας το ανοδικό μομέντουμ των τελευταίων συνεδριάσεων και συμπαρασύροντας και τον υπόλοιπο κλάδο.
Αρκετοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν στην αποτίμηση του περιουσιακού στοιχείου της Exxon στην Permian κατά τη διάρκεια μιας εσωτερικής αξιολόγησης το 2019 δήλωσαν ότι οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν μη ρεαλιστικές υποθέσεις σχετικά με το πόσο γρήγορα η εταιρεία θα μπορούσε να διανοίξει πηγάδια εκεί για να φτάσει σε υπεραξίες, ανέφερε η έκθεση.

Aποδεδειγμένη απόδοση

«Η πραγματική και αποδεδειγμένη απόδοση ξεπέρασε τα σχέδια γεώτρησης για την Permian, και τέτοια απόδοση παρουσιάστηκε με ακρίβεια στην επενδυτική κοινότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Exxon Casey Norton στο Reuters την Παρασκευή. «Ιστορικά, η μη συμβατική απόδοση γεώτρησης της εταιρείας έχει αυξηθεί σε σύντομα χρονικά διαστήματα, καθώς οι μηχανικοί και οι αρμόδιοι για το σχεδιασμό συγκεντρώνουν περισσότερα δεδομένα για λεκάνες στο χαρτοφυλάκιο της.»
«Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι μπορεί να υπήρξε κάποια πίεση για να διογκωθούν τα στοιχεία για την Permian», δήλωσε ο Biraj Borkhataria, αναλυτής της RBC Capital Markets.
«Τα τελευταία χρόνια υπήρχε σαφώς ένα κίνητρο για πολλές εταιρείες να κάνουν αυτό το παιχνίδι να φαίνεται όσο πιο ελκυστικό γίνεται.»
Ορισμένοι διευθυντές της Exxon το 2018 είχαν αρχικά εκτιμήσει την καθαρή παρούσα αξία της λεκάνης του Delaware στην Permian σε περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε το report το Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, μερικοί υπάλληλοι που συμμετείχαν στον ετήσιο προγραμματισμό ανάπτυξης της Exxon εκτιμούσαν ότι η αξία τους ήταν κοντά στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.
Όταν οι υπάλληλοι παρέδωσαν τη νέα εκτίμηση τους ζητήθηκε να «επιστρέψουν» μέρος της χαμένης αξίας χρησιμοποιώντας διαφορετικές παραδοχές, συμπεριλαμβανομένης μιας πιο αισιόδοξης «καμπύλης» που υπολόγισε τον ρυθμό με τον οποίο θα βελτιώσουν τους χρόνους γεώτρησης, ανέφερε η WSJ.
Ορισμένοι υπάλληλοι αντιτάχθηκαν στη χρήση της νέας καμπύλης, την οποία θεωρούσαν μη ρεαλιστική, ανέφερε.
Η τιμή προσαρμόστηκε τελικά σε περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια, πρόσθεσε η έκθεση. Τουλάχιστον ένας υπάλληλος που παραπονέθηκε απολύθηκε πέρυσι, ανέφερε η WSJ, επικαλούμενος ένα άτομο εξοικειωμένο με το θέμα.

Περικοπές μετά τον COVID

Ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στις Η.Π.Α. σημείωσε απώλειες τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2020 λόγω της αύξησης των δαπανών που συνοδεύθηκε από την πτώση της ζήτησης καυσίμων και των τιμών.
Η μετοχή παρά την ανάκαμψη από τα χαμηλά είναι 30% χαμηλότερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Για να αντιμετωπίσει τις απώλειες, η εταιρεία μείωσε τους εργαζομένους και τις δαπάνες επενδύσεων.
Η Exxon μείωσε τις δαπάνες του 2020 στην Permian σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια από έναν αρχικό προϋπολογισμό 7,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τον αριθμό των εγκαταστάσεων γεώτρησης που λειτουργούν εκεί από 55 σε 15 ή και λιγότερες. Τον περασμένο μήνα, η Exxon προχώρησε σε απομείωση επίσης έως και 20 δισεκατομμύρια δολάρια, που σχετίζεται κυρίως με τις δραστηριότητες φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης