Ενέργεια

Μόλις 75 ενεργοβόρες και 260 τουριστικές ζήτησαν "μειωμένο" ΕΤΜΕΑΡ για την διετία 19-20

Μόλις 75 ενεργοβόρες και 260 τουριστικές ζήτησαν
Με ενδιαφέρον αναμένεται η ανταπόκριση των αγροτών για τους οποίους η πλατφόρμα κλείνει στις 24 Ιουνίου
Σχετικά Άρθρα

Περίπου 260 επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου και 75 ενεργοβόρες βιομηχανίες αξιοποίησαν την απόφαση του ΥΠΕΝ για εξαίρεση από τις αναδρομικές χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2019 και 2020.

Αυτός είναι ο συνολικός αριθμός των εταιριών που ανταποκρίθηκαν στην ρύθμιση σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ, ο οποίος μάλιστα κράτησε ανοιχτή την πλατφόρμα που άνοιξε στις 24 Μαίου και έπρεπε να κλείσει την περασμένη Δευτέρα για δύο επιπλέον ημέρες προκειμένου να αφήσει τα περιθώρια υποβολής αιτήσεων από όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.

Αν και ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων ένταξης στην σχετική ρύθμιση που δόθηκε από το ΥΠΕΝ προκειμένου να ελαφρύνει από πρόσθετες επιβαρύνσεις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία δεν έχει αποσαφηνιστεί, η αίσθηση που επικρατούσε χθες στις αρμόδιες αρχές ήταν ότι δεν υπήρξε η αναμενόμενη ανταπόκριση, κάτι που προκαλεί προβληματισμό και ερωτήματα.

Επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν θα επιβαρυνθούν με χρεώσεις 17 ευρώ /MW

Με την υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα του ΔΑΠΕΕΠ εταιρίες στον τουριστικό κλάδο και ενεργοβόρες βιομηχανίες είχαν την ευκαιρία να περιορίσουν το κόστος ΕΤΜΕΑΡ στα επίπεδα των 9,01 ευρώ/MW και 2,55 ευρώ/MWh αντίστοιχα.

Επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει αιτήσεις θα επιβαρυνθούν με χρεώσεις της τάξης των 17 ευρώ /MW και μάλιστα αναδρομικά από την 1/1/2019.

Στην ίδια ρύθμιση υπάγονται και οι αγρότες, για τους οποίους η πλατφόρμα παραμένει ανοιχτή μέχρι τις 24 Ιουνίου.  Η ανταπόκριση των αγροτών αναμένεται με ενδιαφέρον δεδομένου ότι από τους συνολικά 117.000 περίπου δικαιούχους τον Απρίλιο του 2020 που δόθηκε αντίστοιχη δυνατότητα, στο σχετικό καθεστώς είχαν υπαχθεί μόλις 2.500.

Σημειώνεται τέλος ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της υποβολής αιτήσεων για τα έτη 2019-2020, ο ΔΑΠΕΕΠ θα ανοίξει πάλι την ηλεκτρονική πλατφόρμα για διάστημα ενός μήνα, προκειμένου να υποβληθούν οι αιτήσεις για το έτος 2021. Κατόπιν, η διαδικασία θα συνεχιστεί και για το έτος 2022.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης