Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΡΑΕ: Ναι στις μετακινήσεις πελατών, τέλος το πάγιο - Χωρίς πλαφόν 30% η αναπροσαρμογή

ΡΑΕ: Ναι στις μετακινήσεις πελατών, τέλος το πάγιο - Χωρίς πλαφόν 30% η αναπροσαρμογή

Σήμερα ή αύριο θα τεθούν σε διαβούλευση από τον Ρυθμιστή της αγοράς οι τελικές προτάσεις του για τις ρήτρες στους λογαριασμούς ρεύματος.

Σε δημόσια διαβούλευση βγαίνει σήμερα ή αύριο το τελικό κείμενο με τις προτάσεις της ΡΑΕ για τις ρήτρες και τους λογαριασμούς ρεύματος. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του worldenergynews.gr, η επιβολή πλαφόν 30% στην αναπροσαρμογή της ρήτρας Οριακής Τιμής Συστήματος που περιλαμβανόταν στις αρχικές προτάσεις που είχαν τεθεί σε διαβούλευση τελικά, μετά από τις επαφές και τις συζητήσεις με τους προμηθευτές, δεν θα περιληφθεί.

 Ωστόσο, ο Ρυθμιστής επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στους λογαριασμούς ρεύματος. Έτσι, η πρότασή του είναι ότι, για όποια ρήτρα επιλέξουν να εφαρμόσουν στα τιμολόγιά τους οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να καθιστούν σαφές στους πελάτες τους το εύρος της διακύμανσης που μπορεί να προκύψει στους λογαριασμούς από την αναπροσαρμογή της κάθε ρήτρας.

 Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, στις προτάσεις της ΡΑΕ έχει «κλειδώσει» η κατάργηση του παγίου στους λογαριασμούς. Η Αρχή θεωρεί ότι οι διάφορες προσφορές των παρόχων για χαμηλό ή για δωρεάν πάγιο μόνο σύγχυση δημιουργούν στους πολίτες.

 Ως προς τη ρήτρα πρόωρης αποχώρησης των πελατών, η ΡΑΕ προχωρά σε αλλαγές ώστε να μη νιώθει ο καταναλωτής …παγιδευμένος. Έτσι, μετά από τη διαβούλευση που είχε με τους προμηθευτές, η Αρχή αναζήτησε τρόπο ώστε να απεγκλωβίσει τους καταναλωτές. Αναμένεται λοιπόν να προτείνει έναν μηχανισμό, ώστε όταν παρατηρούνται υψηλές χρεώσεις για συνεχόμενους λογαριασμούς, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, να δίνεται το δικαίωμα στους καταναλωτές να μετακινηθούν σε άλλον πάροχο ρεύματος, εάν βεβαίως καταφέρουν, τη περίοδο εκείνη να βρουν φθηνότερο συμβόλαιο.

Στόχος να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις χρεώσεις

Στόχος της ΡΑΕ είναι η δημιουργία ενός καθαρού τοπίου για τους καταναλωτές, το οποίο θα είναι διαφανές και θα αποτρέπει την ανεξέλεγκτη αυξομείωση των τιμολογίων. Ο Ρυθμιστής της αγοράς, πριν καταλήξει στην τελική του πρόταση απέστειλε επιστολές με ερωτηματολόγια και συγκέντρωσε στοιχεία για όλο το προηγούμενο έτος, αλλά και για το 2021 σχετικά με τις ρήτρες στα τιμολόγια και για τον τρόπο που τις εφαρμόζουν οι διάφοροι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας.

Πέρα από τις ρήτρες, η Αρχή συγκέντρωσε επίσης συγκεκριμένα στοιχεία για το ποιο είναι το ποσοστό επί του πελατολογίου τους, το οποίο προμηθεύεται ρεύμα βάσει τιμολογίου που περιλαμβάνει ρήτρα, καθώς και τα ποσά των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος εξαιτίας των ρητρών.

Δαγούμας: Απλοί και καθαροί κανόνες

 Άλλωστε, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Α. Δαγούμας, μιλώντας προσφάτως σε συνέδριο, είχε αναφέρει ότι το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο με απλούς και καθαρούς κανόνες, ώστε να μπορούν οι πελάτες του κάθε προμηθευτή ενέργειας να εκτιμήσουν ποιο θα είναι το μέγιστο όριο που μπορεί να φτάσει η επιβάρυνση από τη ρήτρα στο συμβόλαιο που υπογράφουν.

Επιπλέον, το ζητούμενο είναι, με το νέο πλαίσιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, να αποτραπούν μεγάλες και απρόσμενες προσαυξήσεις στους λογαριασμούς, όταν οι χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος κινούνται σε υψηλά επίπεδα, όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα.

Από την πλευρά τους, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας υποστηρίζουν ότι στην αγορά υπάρχει ποικιλία συμβολαίων - σταθερά, κυμαινόμενα, με πάγιο ή χωρίς κλπ. _ για να διαλέξουν οι καταναλωτές εκείνο που τους συμφέρει.

Www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης