Ενέργεια

Επαφές Δαγούμα με τους παρόχους για αυξήσεις κεφαλαίου - Στόχος να αποφευχθούν "κανόνια Βρετανίας"

Επαφές Δαγούμα με τους παρόχους για αυξήσεις κεφαλαίου - Στόχος να αποφευχθούν
. "Σε ένα μήνα θα φανεί εάν πράγματι θα προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου" δήλωσε ο κ. Δαγούμας για τους παρόχους

Σφίγγει απειλητικά ο κλοιός για τον αδύναμο κρίκο της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού, που είναι οι μικρές μη καθετοποιημένες εταιρίες του κλάδου. Το παρατεταμένο ράλι των υψηλών τιμών στην χονδρεμπορική αγορά προκαλεί αυξημένες ανάγκες για κεφάλαια κίνησης, καθώς οι εταιρίες θα πρέπει να καταβάλουν υψηλά ποσά για την αγορά ενέργειας, που προμηθεύουν στους πελάτες τους καθημερινά με την εκκαθάριση της αγοράς, την οποία τιμολογούν ένα μήνα μετά και εισπράττουν σε διάστημα διμήνου στην καλή περίπτωση, που δεν υπάρξουν καθυστερήσεις πληρωμών από την πλευρά των πελατών τους, οι οποίοι επίσης πιέζονται από την μετακύλιση των αυξήσεων στον λαγαριασμό ρεύματος.

Σφίγγει ο κλοιός με τις εγγυητικές από 1ης Οκτωβρίου

Το πρόβλημα ρευστότητας επιδεινώνεται με την υποχρέωση από 1ης Οκτωβρίου καταβολής εγγυητικής επιστολής εκ μέρους τους, για τις χρεώσεις που εισπράττουν μέσω των λογαριασμών ρεύματος για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ και του ΔΑΠΕΕΠ. Το μέτρο της κατάθεσης εγγυητικής επιστολής έλαβε η ΡΑΕ το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να προστατέψει την αγορά από το ενδεχόμενο ενός συστημικού κινδύνου, που θα μπορούσε να προκαλέσει η συσσώρευση ανεξόφλητων οφειλών. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας επιβεβαίωσε χθες στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου την αίσθηση, που επικρατεί εδώ και καιρό στην αγορά για τις ασφυκτικές πιέσεις, που ασκεί η συγκυρία των υψηλών τιμών στις μικρές εταιρίες του κλάδου.

Δεσμεύσεις για αυξήσεις κεφαλαίου

Καλούμενος να απαντήσει κατά πόσο μπορεί να υπάρξουν και στην Ελλάδα "κανόνια" τύπου Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι η ΡΑΕ είχε συναντήσεις με κάποιες εταιρίες που εμφανίζουν επισφάλειες και δεν μπορούν να καλύψουν τις εγγυήσεις, που έχουν επιβληθεί από 1η Οκτωβρίου για τις χρεώσεις που εισπράττουν για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ και του ΔΑΠΕΕΠ , οι οποίες όμως δεσμεύτηκαν, ότι θα προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. "Σε ένα μήνα θα φανεί εάν πράγματι θα προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου" συμπλήρωσε αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για ένα κρίσιμο μήνα για το μέλλον αυτών των εταιριών.

Οι αντοχές των εταιριών προμήθειας δοκιμάζονται τους τελευταίους μήνες και η εκτίμηση που επικρατεί στην αγορά είναι ότι θα κριθούν αφενός από τη δυνατότητα στήριξης με κεφάλαια κίνησης των μετόχων τους και αφετέρου από την εμπορική πολιτική που επέλεξαν το προηγούμενο διάστημα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης