Ενέργεια

Καθησυχαστικός για την ώρα ο Putin σε Draghi, Scholz: Σε ευρώ οι πληρωμές φυσικού αερίου

Καθησυχαστικός για την ώρα ο Putin σε Draghi, Scholz: Σε ευρώ οι πληρωμές φυσικού αερίου
Το σχέδιο που είχε απαιτήσει ο Putin από το Υπουργικό Συμβούλιο, την Κεντρική Τράπεζα αλλά και την Gazprom είναι έτοιμο και πιθανόν να δημοσιοποιηθεί ακόμα και εντός της ημέρας.

Ένας πραγματικός «χαμός» επικρατεί στην ειδησεογραφία των τελευταίων 24ωρων περί της απαίτησης του Vladimir Putin, για πληρωμή των συμβολαίων φυσικού αερίου σε ρούβλια από τη μη «φιλικές χώρες».

Σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει αυτή την ώρα το CNBC, ο Putin φέρεται να διαβεβαίωσε τον Γερμανό καγκελάριο, Olaf Scholz, αλλά και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Mario Draghi, ότι οι πληρωμές για την αγορά φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να γίνονται σε ευρώ.

Το σχέδιο που είχε απαιτήσει ο Putin από το Υπουργικό Συμβούλιο, την Κεντρική Τράπεζα αλλά και την Gazprom είναι έτοιμο και πιθανόν να δημοσιοποιηθεί ακόμα και εντός της ημέρας.

Σε επαφές που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο, Olaf Scholz, την Τετάρτη (30/3/2022), ο Putin είπε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν με ευρώ ή δολάρια.

Τα χρήματα θα πληρώνονται στην Gazprom Bank και θα μεταφέρονται σε ρούβλια στη Ρωσία, όπως μετέδωσε η Deutsche Welle. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Scholz δεν συμφώνησε στη διαδικασία αυτή, αλλά ζήτησε τις οδηγίες γραπτώς για να κατανοήσει καλύτερα την πρόταση. Έκτοτε, φαίνεται να έχουν γίνει περαιτέρω επαφές των δύο πλευρών σε επίπεδο οικονομικών συμβούλων.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Mario Draghi, δήλωσε ότι από την επικοινωνία που είχε με τον Putin κατάλαβε ότι η μετατροπή των δολαρίων και των ευρώ σε ρούβλια θα γίνεται εσωτερικά στη Ρωσία. Τα υφιστάμενα συμβόλαια συνεχίζουν να ισχύουν και οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ και δολάρια, του είπε ο Putin, πρόσθεσε ο Draghi.

Τι πρόκειται να γίνει

Αναλυτές της Eurasia Group λένε ότι είναι απίθανο η Gazprom να παραβιάσει τις υπάρχουσες συμβάσεις της αρνούμενος να προμηθεύσει φυσικό αέριο σε πελάτες που αρνούνται να πληρώσουν σε ρούβλια βραχυπρόθεσμα. Υπάρχει ο κίνδυνος η Ρωσία να κινηθεί πιο επιθετικά, κάτι που θα συνεπαγόταν μεγαλύτερη πιθανότητα διακοπής του εφοδιασμού με φυσικό αέριο βραχυπρόθεσμα», πρόσθεσαν. «Αλλά μια παρατεταμένη διαδικασία διαπραγμάτευσης είναι πιο πιθανή».

Η εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας έχει τεθεί στο προσκήνιο από τότε που το Κρεμλίνο ξεκίνησε την εισβολή του στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Πράγματι, τα έσοδα από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο θεωρήθηκαν υπεύθυνα για περίπου το 43% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού του Κρεμλίνου μεταξύ 2011 και 2020, υπογραμμίζοντας πώς τα ορυκτά καύσιμα διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο για τη ρωσική κυβέρνηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει περίπου το 40% του φυσικού της αερίου μέσω ρωσικών αγωγών και αρκετοί από τους οποίους διέρχονται μέσω της Ουκρανίας.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης