Ενέργεια

«Συναγερμός» της Γερμανίας για το φυσικό αέριο - Ηabeck: Κίνδυνος συνδρόμου Lehman στην ενέργεια

«Συναγερμός» της Γερμανίας για το φυσικό αέριο - Ηabeck: Κίνδυνος συνδρόμου Lehman στην ενέργεια
Στο επίπεδο συναγερμού 2, επιτρέπεται στους προμηθευτές να μετακυλήσουν μια απότομη αύξηση του κόστους και να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να επανεκκινήσουν τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα
Σχετικά Άρθρα

Η Γερμανία θα προχωρήσει ένα βήμα πιο κοντά στον περιορισμό των προμηθειών φυσικού αερίου, φοβούμενη ολική διακοπή των προμηθειών από τη Ρωσία, ανέφερε το γερμανικό newswire dpa που επικαλείται ανώνυμους αξιωματούχους σύμφωνα με το Reuters.

Πρόκειται χαρακτηριστικά για το επίπεδο 2 της κατάστασης συναγερμού, σε περίπτωση που η κυβέρνηση βλέπει υψηλό κίνδυνο μακροπρόθεσμης έλλειψης εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Σε αυτό λοιπόν το σενάριο, επιτρέπεται στους προμηθευτές να μετακυλήσουν μια απότομη αύξηση του κόστους και να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να επανεκκινήσουν τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

O Γερμανός υπερ - υπουργός Robert Habeck αναφέρθηκε σε κίνδυνο παρουσίασης φαινομένου Lehman στην ενεργειακή αγορά με το πρόβλημα της τροφοδοσίας φυσικού αερίου που διαγράφεται ενώ οι τιμές των TTF ανέβηκαν στα 135,7 ευρώ / MWh (+6,7%). H αγορά μπορεί να καταρρεύσει, είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και Κλιματικής Αλλαγής.

Η συνέπεια  

Η συγκεκριμένη κίνηση είναι πιθανό να πλήξει τους μεγαλύτερους καταναλωτές φυσικού αερίου της χώρας, οι οποίοι περιλαμβάνουν τους τομείς των χημικών και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η BASF, η Lanxess, η Covestro αι οι τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες Mercedes Benz, BMW και Volkswagen ενδέχεται να τεθούν αντιμέτωπες με αυτές τις αυξήσεις.

Σημειώνεται πως η εν λόγω γερμανική απόφαση έρχεται στην επιφάνεια, μια εβδομάδα αφότου η Ρωσία μείωσε την παροχή φυσικού αερίου στον μεγαλύτερο πελάτη της κατά 60%. Η Gazprom επέλεξε να μην προμηθεύει όγκους φυσικού αερίου μέσω εναλλακτικής διαδρομής από την Ουκρανία, με τον Γερμανό υπουργό Habeck να βλέπει «πολιτικά κίνητρα» σε αυτή την απόφαση.

Οι εναλλακτικές λύσεις

Σημειώνεται ότι είναι ήδη γνωστά τα μέτρα που έχει λάβει η Γερμανία για να αντιμετωπίσει την «αόρατη» απειλή του ρωσικού μπλόκου στο φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας, η επαναφορά σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα θα μπορούσε να προσθέσει ισχύ έως και 10 GW σε περίπτωση που η παροχή φυσικού αερίου φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα. Σχετικό νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην άνω βουλή στις 8 Ιουλίου.

«Είναι επώδυνο, αλλά αποτελεί απόλυτη ανάγκη σε αυτήν την συγκυρία να μειωθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck, μέλος του κόμματος των Πρασίνων που πίεζε για ταχύτερη έξοδο από τον άνθρακα. «Αν δεν το κάνουμε, τότε διατρέχουμε τον κίνδυνο να μην είναι αρκετά γεμάτες οι δεξαμενές αποθήκευσης αερίου στην αρχή της χειμερινής περιόδου. Και τότε θα μπορούν να μας εκβιάσουν», είπε.

Παράλληλα με την επιστροφή στον άνθρακα, τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν σύστημα δημοπρασιών που ξεκινά στις τις επόμενες εβδομάδες για να ενθαρρύνει τη βιομηχανία να καταναλώνει λιγότερο φυσικό αέριο, καθώς και οικονομική βοήθεια για τον φορέα εκμετάλλευσης της αγοράς φυσικού αερίου της Γερμανίας για να γεμίσει ταχύτερα τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης