Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προς έγκριση επενδύσεων 1.034 εκ τόνων LNG - Υπερδιπλασιάζεται η ετήσια δυναμικότητα

Προς έγκριση επενδύσεων 1.034 εκ τόνων LNG - Υπερδιπλασιάζεται η ετήσια δυναμικότητα
Αυξήθηκαν τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

Τεράστια είναι η αναταραχή που επικρατεί στην αγορά ενέργειας ειδικά της Ευρώπης, η οποία αναμένοντας με τρόμο την επόμενη ρωσική κίνηση, όποια και αν είναι αυτή, αντιδρά σπασμωδικά στην παραμικρή δήλωση και οδηγεί τις τιμές του φυσικού αερίου σε νέα ρεκόρ. Παρά ταύτα είναι ελπιδοφόρο ότι τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3,8 εκατ βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 30 Ιουνίου. Οι οικονομολόγοι περίμεναν μείωση κατά 1,1 εκατ βαρέλια.Αντίθετα μειώθηκαν κατά 1,8 εκατ βαρέλια τα αποθέματα της βενζίνης.

Οι εκτιμήσεις και προσδοκίες για την πορεία των τιμών του πετρελαίου έχουν αλλάξει και η αβεβαιότητα της ύφεσης δεν αποκλείεται να το οδηγήσει σε πτωτική τάση με στόχο τα 85 δολάρια/βαρέλι.
Γενικά ο κλάδος των commodities έχει χάσει 20% από τον Ιούνιο λόγω των ανησυχιών για ύφεση.
Το στοιχειο αυτό πάντως βοηθά στην καταπολέμηση του πληθωρσιμού, δεν συμβαίνει όμως και το ίδιο με το φυσικό άεριο.

Ενδεικτική της κατάστασης ήταν η χθεσινή πορεία της τιμής φυσικού αερίου στο ολλανδικό hub TTF, που τις πρώτες ώρες της διαπραγμάτευσης κινήθηκε στα 155-158 ευρώ/MWh ως αποτέλεσμα της λήξης της απεργίας των εργαζομένων στα υπεράκτια νορβηγικά κοιτάσματα, κλείνοντας όμως πάνω από τα 170 ευρώ. Την ίδια ώρα οι τιμές στην ΗΠΑ κυμάινονται πολύ χαμηλότερα, 40% περίπου από τα υψηλά τους και διαμορφώνονται στα 5,53 δολ/ mmbtu.

Η ζήτηση για LNG αυξάνεται ραγδία και σύμφωνα με στοιχεία του Montel στην παρούσα φάση η διεθνής κοινότητα είναι προ έγκρισης χρηματοδοτήσεων για επενδύσεις δυναμικότητας 1.034 εκατ.τόνων ετησίως ενώ το 2021 οι εν λειτουργία υπδομές δεν ξεπερνούσαν τους 400 εκατ. ΟΙ επενδύσεις αυτές αφορούν κυρίως ΗΠΑ, Καναδά και Ρωσία.
Η Ρωσία εξάγει στην παγκόσμια αγορά το 8% σύμφωνα με στοχιεία του 2021 εκ του οποίου το 44% πηγαίνει στην Ευρλώπη. Πάντως η αποχώρηση μεγάλων πολυεθνικών παικτών δημιουργεί ερωτήματα για τις επενδύσεις στην Ρωσία, όπου οι επενδύσεις προς υλοποίηση είναι  δυναμικότητας 137 εκατ τόνων.

Το Κατάρ και οι ΗΠΑ είναι και θα είναι οι δύο μεγάλοι παίκτες της αγοράς αυτής.
Στο club  εισέχρεται σταδιακά και η Αφρική.

Η δήλωση που οδήγησε τις τιμές σε νέα ύψη

Μία δήλωση όμως της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen, ότι ο Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί στο βαθμό που η  Ρωσία θα κόψει τις ροές αερίου συνολικά, ήταν εκείνη που ανέτρεψε την αρχική κάμψη της τιμής φυσικού αερίου TTF και την εκτόξευσε στα 175 ευρώ/ MWh για τα συμβόλαια του Αυγούστου.

Στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η μέση χονδρική τιμή διαμορφώνεται σήμερα στα 345,62 ευρώ/MWh (-8%), ενώ ακριβότερη όλων των ευρωπαικών αγορών ηλεκτρισμού αναδεικνύεται η γειτονική Ιταλία με μέση τιμή 412,90 ευρώ/MWh (-3,2%).
Ακολουθεί η Γαλλία με 381, 79 ευρώ/MWh (-1,8%). Στη Γερμανία η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 213,22 ευρώ/ΜWh, ενώ στην Ισπανία και την Πορτογαλία που έχουν εξαιρεθεί από τους κανόνες του ευρωπαϊκού συστήματος και εφαρμόζουν δικό τους μηχανισμό η μέση τιμή είναι 124,2 ευρώ/MWh.

Η αστάθεια στις τιμές του πετρελαίου

Όσο δε για τις τιμές του πετρελαίου υποχωρούσαν, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 εβδομάδων, κάτω από τα 100 δολ/βαρέλι, ενώ το δολάριο έναντι του ευρώ να ανέβαινε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών.
Όπως εκτιμούν αναλυτές οι αγορές προεξοφλούν την αδυναμία της Ευρώπης να αντιδράσει, αναμένοντας τις οικονομίες, με προεξάρχουσα τη γερμανική, να βυθιστούν σταδιακά στην ύφεση.

Άλλωστε η προοπτική ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες που σκορπίζει η αναζωπύρωση του Covid -19 ήταν οι δύο βασικές αιτίες της πτώσης της τιμής του πετρελαίου Brent στα 99,78 δολ/βαρέλι (-2,9%) λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης.
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρώπης αναζητούν τρόπους να περισώσουν τις εταιρίες ενέργειας οι οποίες υπό το βάρος του ξέφρενου ράλι των τιμών του φυσικού αερίου αδυνατούν να ανταποκριθούν

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρωθυπουργός της Γαλλίας ανακοίνωσε χθες την πλήρη κρατικοποίηση της γαλλικής εταιρίας ηλεκτρισμού EdF.

H πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της EdF, η οποία ανέβασε τη συμμετοχή του γαλλικού δημοσίου στην εταιρία σε ποσοστό άνω του 80% προφανώς δεν έφτασε για να καλύψει τις ζημιές, που προκαλεί η συνεχής άνοδος της τιμής χονδρικής του ρεύματος, η οποία ας σημειωθεί δεν έχει μετακυλιστεί πλήρως στα τιμολόγια λιανικής, όπως συμβαίνει στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση αλλά και οι παράγοντες της αγοράς δείχνουν να μην ανησυχούν για τον κίνδυνο διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε χθες και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο του Economist είπε: «Για το ενδεχόμενο να «κλείσει η στρόφιγγα», μπορώ να πω ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες, λόγω των εναλλακτικών διαδρόμων, των εναλλακτικών επιλογών που διαθέτει.

Έχουμε τον ΤurkStream, διαθέτουμε έναν σταθμό LNG, έχουμε τον λιγνίτη και το υδρογόνο.

Όταν μιλάμε για «κλείσιμο της στρόφιγγας», μιλάμε για χάος στην Ευρώπη και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πώς θα αντιδρούσαν τα διασυνδεδεμένα συστήματα.
Στην περίπτωση όμως που η Ελλάδα έρθει αντιμέτωπη με ένα μεγάλο έλλειμμα, εκτιμώ ότι οι βιομηχανικοί χρήστες θα έπρεπε περιοριστούν, ώστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τους οικιακούς χρήστες».
Ανάλογες είναι και οι δηλώσεις και του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, όλες τις τελευταίες ημέρες.

Όμως το ζήτημα των τιμών του ηλεκτρισμού γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε χθες επιδοτήσεις ύψους 722 εκατ. ευρώ για τον Ιούλιο με μέση τιμή χονδρικής του Ιουνίου στα 240 ευρώ/MWh.
Και το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει τον Αύγουστο όταν μέχρι στιγμής η τιμή χονδρικής κινείται κοντά στα 350 ευρώ/MWh;

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης