Ενέργεια

To 20 της Motor Oil και το νούμερο 3 της Mytilineos στο top της BofA

To 20 της Motor Oil και το νούμερο 3 της Mytilineos στο top της BofA
Η μάχη των κεφαλαιοποιήσεων και η πρόκληση των 3 δισ ευρώ για τις μεγάλες ενεργειακές - βιομηχανικές εταιρίες
Σχετικά Άρθρα
Το απόλυτο comeback των ενεργειακών μετοχών λαμβάνει χώρα καθώς οι κεφαλαιοποιήσεις αναπροσαρμόζονται, με τους ξένους επενδυτές μετά και τις παρουσιάσεις της Morgan Stanley να "παίζουν" το στοίχημα της κυριαρχίας του ενεργειακού κλάδου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και συνολικά σε διεθνές επίπεδο.
Αποτέλεσμα αυτού η Motor Oil να ξαναδεί χθες το νούμερο των 20 ευρώ με κεφαλαιοποίηση 2,2 δισ ευρώ και η Miytilineos να είναι πολύ κοντά σε νέο ιστορικό υψηλό διασπώντας τα 18,09 ευρώ και ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίησή της στα 2,5 δισ ευρώ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Bank of America έχει την Mytilineos στο νούμερο 3 της κατάταξης - αξιολόγησης για την ευρύτερη γεωπολιτική ζώνη, ενώ οι αναβαθμίσεις στόχων είναι σε διαρκή εξέλιξη.
Μόλις χθες η Wood αναβάθμισε την τιμή - στόχο στα 26 ευρώ, ενώ όλα δείχνουν ότι θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες της Peiraeus Sec για κέρδη 400 εκατ το 2022.

Παράλληλα ανοδικά κινείται και η κεφαλαιοποίηση στα 2,2 δισ της Helleniq Energy που πέραν της κερδοφορίας και της στροφής στην πράσινη μετάβαση, διεθέτει και το asset των ερευνών για υδρογονάνθρακες.
Στα 2,5 δισ είναι όμως τώρα και η ΔΕΗ που επίσης πήγε καλά στις παρουσιάσεις της Morgan Stanley, ενώ η αγορά έχει καταλάβει ότι οι θέσεις αντιστάθμισης, που έχει, βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση και αναμένεται το 2023 οι μέτοχοι να λάβουν μέρισμα.
Ερωτήματα παραμένουν για το deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που μόνο οι υπογραφές μπορούν να το επιβεβαιώσουν με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται κερδοσκοπία γύρω από τις μετοχές

Ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ παρουσιάζεται υποτιμημένος παρά την πρόσφατη άνοδό του, καθώς η κερδοφορία του, του προσδίδει μια πολύ χαμηλή σχέση αποτίμησης προς κέρδη και κυρίως η αγορά έχει πια μια ξεκάθαρη εικόνα για την διατήρηση της κερδοφορίας σε πολύ υψηλά επίπεδα για το σύνολο του 2022, που σημαίνει ότι και η επόμενη διετία παραπέμπει σε αντίστοιχες προσδοκίες.

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές βελτιώνεται

Με αυτά τα δεδομένα η βελτίωση του διεθνούς κλίματος με την επιστροφή του S&P πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, το επενδυτικό ενδιαφέρον ενισχύεται για την ελληνική αγορά στα πλαίσια και της ανάκαμψης του τραπεζικού κλάδου, εξάλλου οι αναλύσεις της Morgan Stanley κατατείνουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Εαν η τεχνική εικόνα της αγοράς επαληθευτεί τότε μπορεί να κινηθεί προς το υψηλό έτους τις 950 μονάδες και να έχει το January effect στις αρχές του 2023.

Το ζήτημα των εκλογών δεν θα "παιχθεί" τόσο άμεσα καθώς υπάρχει χρόνος για να απορροφήσει η χρηματιστηριακή αγορά αυτό το δεδομένο.
Το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον δείχνει να έχει προεξοφλήσει την αποδυνάμωση των οικονομιών, με τον γερμανικό δείκτη DAX να κινείται πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν και την FED να μιλά για χαμηλότερες αυξήσεις στα επιτόκια.

Διατηρισιμότητα κερδοφορίας το βασικό κριτήριο

Το βασικό κριτήριο είναι η μεγάλη κερδοφορία που έχουν οι ενεργειακές-βιομηχανικές εταιρίες και η διατηρισιμότητά τους.
Η διατηρισιμότητα αφορά κατά πρώτον την Mytilineos η οποία με αποτίμηση 2,5 δισ πάιζει 6,25 φορές τα κέρδη του 2022 με ανοδικές τάσεις κερδοφορίας για τα επόμενα χρόνια.
Η  Motor Oil αντίστοιχα με κέρδη 900 εκατ το 9μηνο, ενώ όλα δείχνουν ότι οι διεθνείς συνθήκες δεν θα διαφοροποιηθούν σημαντκά το 2023 με βάση τον πετρελαϊκό κλάδο. Η ανακοίνωση του επενδυτικού προγράμματος 4 δισ μέχρι το 2030, έχει αυξήσει σε μεγάλο βαθμό το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς θα προχωρήσει ο μετασχηματισμός σε ένα ολοκληρωμένο ενεργειακό γκρουπ με πράσινα χαρακτηριστικά.

Και για τις δύο αυτές μετοχές εκτιμάται ότι οι τιμές - στόχοι τόσο της Citi για την Mytilineos στα 22 ευρώ όσο και της Goldman για την Motor Oil θα αναθεωρηθούν ανοδικά.

Η αγορά έχει αρχίσει να αποτιμά τα άλματα της ΒΙΟΧΑΛΚΟ τόσο σε κλάδους φίλιους προς τη νέα ενεργειακή αγορά (CENERGY) όσο και την μεγάλη διεθνή ανάπτυξη της βιομηχανίας ( ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ), αλλά και τα κέρδη που είναι αποτέλεσμα του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος που έλαβε χώρα τα τελευταία χρόνια.

Τέλος το κλίμα έχει αλλάξει για την μετοχή της ΔΕΗ, που έχει επιτύχει τεχνικές διασπάσεις και δείχνει ότι η πτωτική τάση έχει αναστραφεί. Τόσο το σενάριο των εξαγορών που δεν είναι ένα, όσο και το γύρισμα των λιγνιτικών σε κέρδη, οδηγούν παράλληλα με την εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος στις Ανανεώσιμες τον όμιλο σε διαφορετική εικόνα, από αυτήν που αξιοποίησε η υποτιμητική κερδοσκοπία κατά την μεγάλη άνοδο των ενεργειακών τιμών μέχρι το καλοκαίρι του 2022.

Με τα δεδομένα αυτά το επενδυτικο ενδιαφέρον για τον κλάδο θα παραμείνει ισχυρό καθώς οι ελληνικές ενεργειακές μετοχές είναι στο περισκόπιο των διεθνών επενδυτών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης