Ενέργεια

H ΔΕΗ παίρνει το υδροηλεκτρικό του Cebren 333 MW στην Β.Μακεδονία - Πλησιάζει η ώρα της Ρουμανίας

H ΔΕΗ παίρνει το υδροηλεκτρικό του Cebren 333 MW στην Β.Μακεδονία - Πλησιάζει η ώρα της Ρουμανίας
Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 500-600 εκατομμύρια ευρώ και θα γίνει με σύμπραξη κρατική ESM

Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση δυο σημαντικών βημάτων στην πορεία ανοίγματος της προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη βρίσκεται η ΔΕΗ. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κλείσει η συμφωνία για την ανάληψη του έργου της κατασκευής και διαχείρισης του υδροηλεκτρικού σταθμού Cebren, στη Βόρεια Μακεδονία ενώ παράλληλα σε τελικό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία του due dilligence της Enel Ρουμανίας, στο πλαίσιο της συμφωνίας αποκλειστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο πλευρών, για εξαγορά της ρουμανικής από την ελληνική εταιρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων η ΔΕΗ αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής στο διαγωνισμό για την κατασκευή και διαχείριση από κοινού με την τοπική εταιρία ΕSM (Elektrani na Severna Makedonija) του υδροηλεκτρικού σταθμού Cebren, δυναμικότητας 333 MW. Το έργο αφορά στην ανάπτυξη τριών υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής μιας μεγάλης και δυο μικρότερων στον ποταμό Crna Reka (Μαύρος Ποταμός).
Σύμφωνα με τον διαγωνισμό η ΔΕΗ με την τοπική ESM  θα αναλάβουν τη διαχείριση για διάστημα 80 ετών. Στο διαγωνισμό είχε συμμετάσχει επίσης η γαλλική EDF, η προσφορά της όμως αποκλείστηκε αφού δεν συνοδευόταν από εγγυητική επιστολή και θεωρήθηκε μη δεσμευτική. 

Οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας αξιολόγησαν το φάκελο της προσφοράς της ΔΕΗ και η σύμβαση θα υπογραφεί εντός των επομένων μηνών και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος στο Cebren και των τριών υδροηλεκτρικών σταθμών. Το έργο θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας ESM θα είναι ο δημόσιος εταίρος στο έργο αυτό. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 500-600 εκατομμύρια ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ενεργειακή κρίση ενεργοποίησε την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας να προχωρήσει με ταχύτητα τον διαγωνισμό ο οποίο προκηρύχθηκε στις αρχές του 2022 και οι προσφορές υποβλήθηκαν τον Σεπτέμβριο. Είχαν προηγηθεί 13 ανεπιτυχείς προσπάθειες σε χρονικό διάστημα 20 ετών.
Ο σταθμός θα έχει εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 333 MW και δυνατότητα ετήσιας παραγωγής 1000-1200 GWh ηλεκτρικής ενέργειας. Σημειώνεται ότι η ESM, κρατική επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας, παράγει συνολικά περίπου 4000 GWh ετησίως.

Η Ρουμανία

Εν τω μεταξύ σε ότι αφορά τη υπόθεση της ENEL Ρουμανίας οι οριστικές αποφάσεις για την ολοκλήρωση ή όχι της συμφωνίας θα έχουν ληφθεί έως τα μέσα Φεβρουαρίου καθώς το due dilligence βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μετά την παράταση των δύο εβδομάδων που δόθηκε για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Μάλιστα πληροφορίες θέλουν να κλείνει το deal μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου.

Με τις κινήσεις αυτές η ΔΕΗ αυξάνει σημαντικά το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της το οποίο μελλοντικά ενδέχεται να ενταχθεί στο σύνολο του υπό τον έλεγχο της κατά 100% θυγατρικής της, ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Όμως το ενδιαφέρον με την Enel Ρουμανίας, έγγυται στο γεγονός ότι πέραν των έργων ΑΠΕ έχει δραστηριότητα και στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.
Εξάλλου στις κινήσεις της ελληνικής εταιρίας βαρύνουσα σημασία έχει και η δυνατότητα επέκτασης σε μία νέα μεγάλη αγορά του εξωτερικού, η άμεση απόκτηση σημαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ και η ενίσχυση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης