Ενέργεια

Από τον πανικό σε κατακόρυφη πτώση της ζήτησης για το φυσικό αέριο - Στο 20% εκτιμάται η πτώση για τον Ιανουάριο

Από τον πανικό σε κατακόρυφη πτώση της ζήτησης για το φυσικό αέριο - Στο 20% εκτιμάται η πτώση για τον Ιανουάριο
Σε επιδείνωση των καιρικών συνθηκών τον Φεβρουάριο, ώστε να αυξηθεί η ζήτηση τόσο εντός Ελλάδας όσο και στις γειτονικές χώρες "προσβλέπει" η αγορά
Συνεχίστηκε αλλά και εντάθηκε σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες η μείωση στην ζήτηση φυσικού αερίου τον Ιανουάριο, γεγονός που πλέον προκαλεί ανησυχίες καθώς διαμορφώνονται συνθήκες ύφεσης στην αγορά.
Οι υψηλές τιμές του προηγούμενου διαστήματος σε συνδυασμό με τον ήπιο -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- χειμώνα έχουν επηρεάσει το σύνολο των καταναλωτών φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα πληροφορίες της αγοράς να αναφέρουν, ότι η μείωση της συνολικής ζήτησης τον πρώτο μήνα του έτους φθάνει το 20%, σύμφωνα με εκτιμήσεις κατά προσέγγιση.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση της ζήτησης στην οικιακή κατανάλωση, σύμφωνα πάντα με εκτιμήσεις της αγοράς και φθάνει το 40%, ενώ πολλές είναι οι μεγάλες βιομηχανίες που έχουν σχεδόν μηδενίσει την κατανάλωση φυσικού αερίου στρεφόμενες σε άλλα καύσιμα όπως το LPG. Βεβαίως το φυσικό αέριο παραμένει βασικό καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή όμως εκεί η χρήση του εξαρτάται από την συνεισφορά των μονάδων ΑΠΕ.

Σε επιδείνωση του καιρού τον Φεβρουάριο η προοπτική της ανάκαμψης

Η πτώση του Ιανουαρίου αποτελεί συνέχεια της φθίνουσας πορείας της κατανάλωσης όλους του τελευταίους μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δεκέμβριος έκλεισε με μείωση 17% σε ετήσια βάση, καθώς η κατανάλωση δεν ξεπέρασε τις 5,5 TWh, σε σχέση με τις 6,6 TWh τον Δεκέμβριο του 2021. Συνολικά για το 2022 η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου έφθασε στο 17,7%, σε σχέση με το 2021. Το γεγονός αυτό βεβαίως, είναι θετικό από την άποψη ότι φαίνεται να επιτυγχάνεται ο στόχος στον οποίο έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση έναντι της ΕΕ για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% κατά την περίοδο από τον Αύγουστο 2022 ως και τον Μάρτιο του 2023.

Ωστόσο, οι εξελίξεις φαίνεται, ότι ανησυχούν πλέον την αγορά φυσικού αερίου, η οποία μοιάζει να ελπίζει σε επιδείνωση των καιρικών συνθηκών τον Φεβρουάριο, ώστε να αυξηθεί η ζήτηση τόσο εντός Ελλάδας όσο και στις γειτονικές χώρες όπου ως γνωστόν γίνονται σημαντικές εξαγωγές από ελληνικές εταιρίες.

Αποκλιμάκωση εισαγωγών - Στα 267.677,358 κ.μέτρα τα αποθέματα

Ενδεικτική της μειωμένης κατανάλωσης είναι και η αποκλιμάκωση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) τους δυο πρώτους μήνες του 2023, όπως προκύπτει από τον προγραμματισμό εκφορτώσεων στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας. Τον Ιανουάριο εισήχθησαν φορτία συνολικού όγκου υγροποιημένου αερίου 451.550 κ.μ. ενώ ο προγραμματισμός για τον Φεβρουάριο δείχνει περαιτέρω μείωση της ποσότητας, στα 383.985 κ.μ..
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2022 οι εισαγωγές φορτίων LNG στη Ρεβυθούσα έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, φθάνοντας στα 1.471.373 κυβικά μέτρα. Οι ποσότητες αυτές αφορούν τόσο στην ελληνική αγορά όσο και σε φορτία με προορισμό τη Βουλγαρία ή άλλες γειτονικές αγορές.

Τα δε αποθέματα υγροποιημένου αερίου της Ρεβυθούσας, στις 27/1/23 ανέρχονταν σε 267.677,358 κυβικά μέτρα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η πτωτική τάση στην εγχώρια αγορά αερίου είναι σχεδόν συνεχής όλους τους μήνες από τον Απρίλιο του 2022 ως το τέλος του χρόνου, με μόνη εξαίρεση τον Μάιο, όταν οι εισαγωγές αυξήθηκαν 6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, φθάνοντας στις 4,6 TWh.

To 2022

Από τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για την περυσινή χρονιά προκύπτει ότι τον Ιανουάριο 2022 η κατανάλωση μειώθηκε 7% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2021, στις 6,4 TWh, τον Φεβρουάριο αυξήθηκε σε ετήσια βάση στις 5,5 TWh (11%), τον Μάρτιο σημείωσε αύξηση 18% φθάνοντας στις 7 TWh, ενώ τον Απρίλιο η ζήτηση έπεσε κάθετα στις 3,3 TWh (-45%), πάντα σε σχέση με τα επίπεδα του Απριλίου 2021. Μία ελαφρά ανάκαμψη, της τάξης του 6% παρατηρήθηκε τον Μάιο, στις 4,6 TWh από 4,4 TWh και από τον Ιούνιο και μετά καταγράφεται συνεχής πτώση και μάλιστα σε διψήφια ποσοστά, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2021

Αναλυτικότερα, τον Ιούνιο η ζήτηση διαμορφώνεται στις 5,3 TWh (-11% σε σχέση με το Ιούνιο 2021), τον Ιούλιο στις 6,1 TWh (-10%), τον Αύγουστο στις 5,5 TWh (-13%), τον Σεπτέμβριο στις 4,5 Twh (-21%), τον Οκτώβριο στις 3,5 TWh (-35%), τον Νοέμβριο στις 4,8 TWh (-14%) και τον Δεκέμβριο στις 5,5 TWh, καταγράφοντας πτώση 17% σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2021.
Τέλος, μία άλλη σημαντική εξέλιξη της περασμένης χρονιάς ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος του LNG, το οποίο κλήθηκε να καλύψει το κενό που αφήνει το ρωσικό αέριο. Η Ρεβυθούσα αποτέλεσε την κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα, - τροφοδοτώντας μάλιστα και γειτονικές χώρες. Κάλυψε το 44,2% του συνόλου των εισαγωγών, λαμβάνοντας 78 φορτία από 10 χώρες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης