Ενέργεια

SSE (Βρετανία): Επενδύει τα πρώτα 122 εκατ. δολάρια σε υδροηλεκτρικό έργο στη Σκωτία

SSE (Βρετανία): Επενδύει τα πρώτα 122 εκατ. δολάρια σε υδροηλεκτρικό έργο στη Σκωτία
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση μιας αυξανόμενης ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο ηλεκτρικό δίκτυο, χρησιμοποιώντας την πλεονάζουσα ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές όταν η ζήτηση είναι χαμηλή
Η βρετανική εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας SSE θα επενδύσει 100 εκατομμύρια λίρες (122 εκατομμύρια δολάρια) σε ένα σκωτσέζικο υδροηλεκτρικό σύστημα που θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της ικανότητας αποθήκευσης ενέργειας της χώρας, ανέφερε την Τρίτη το Reuters.
Τα αντλούμενα υδροηλεκτρικά εργοστάσια λειτουργούν αντλώντας νερό ανηφορικά σε υψηλότερη δεξαμενή προτού το απελευθερώσουν για να επιτρέψουν στο νερό να ρέει κατηφορικά μέσα από τους στρόβιλους για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όταν χρειάζεται.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση μιας αυξανόμενης ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο ηλεκτρικό δίκτυο, χρησιμοποιώντας την πλεονάζουσα ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές όταν η ζήτηση είναι χαμηλή για την άντληση του νερού και την αποθήκευση του ώστε να είναι έτοιμο να απελευθερωθεί όταν η ζήτηση είναι υψηλή.
Το έργο Coire Glas, στις όχθες του Loch Lochy της Σκωτίας, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περίπου 3 εκατομμύρια σπίτια και θα κοστίσει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια λίρες για την κατασκευή, είπε η εταιρεία.

Η τελική επενδυτική απόφαση αναμένεται το 2024 και το έργο θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία έως το 2031, αλλά η εταιρεία είπε ότι χρειάζεται σαφήνεια από την κυβέρνηση σχετικά με τις πολιτικές της σχετικά με την αποθήκευση ενέργειας.
"Ενώ η Coire Glas δεν χρειάζεται επιδότηση, απαιτεί περισσότερη βεβαιότητα σχετικά με τα έσοδά της και είναι εξαιρετικά σημαντικό η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να επιβεβαιώσει επειγόντως την πρόθεσή της σχετικά με το πώς ακριβώς θα βοηθήσουν στη διευκόλυνση της ανάπτυξης τέτοιων έργων", δήλωσε ο Gregor Alexander, Οικονομικός Διευθυντής SSE.

Τα 100 εκατομμύρια λίρες που επενδύονται τώρα θα δαπανηθούν για το σχεδιασμό και την προώθηση του έργου προς μια επενδυτική απόφαση και τις εργασίες έρευνας του χώρου, είπε η SSE.
Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι τα μέτρα για τη στήριξη της ενεργειακής ασφάλειας θα ανακοινωθούν αργότερα τον Μάρτιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης