Ενέργεια

Η μη-αναπλήρωση των SPR από τον Biden και το ντόμινο εξελίξεων σε πετρέλαιο - ενέργεια

Η μη-αναπλήρωση των SPR από τον Biden και το ντόμινο εξελίξεων σε πετρέλαιο - ενέργεια
Δύσκολη εβδομάδα με ανατροπές όπως επισημαίνει το oilprice.com
Η δήλωση της Υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ Jennifer Granholm ότι θα είναι δύσκολο να αναπληρωθούν τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου (SPR), παρά το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται στο επιθυμητό εύρος τιμής, έχει πιέσει προς τα κάτω τις τιμές του  και περιορίζει έτι περαιτέρω τις δυνατότητες ανάκαμψης.
Η έλλειψη ανταπόκρισης των ΗΠΑ στην πτώση των τιμών του πετρελαίου στα 67-72 δολάρια ανά βαρέλι, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, έχει προβληματίσει την αγορά πετρελαίου.
Ενώ η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ φαίνεται να έχει εκτονωθεί, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν προχωρούν σε αναπλήρωση των SPR φάνηκε να περιορίζει την αρχική ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου.
Έκτοτε, το δολάριο έχει κάνει ράλι και οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές έχουν υποχωρήσει, με αποτέλεσμα οι τιμές του πετρελαίου να πέφτουν το πρωί της Παρασκευής.
Ένα φωτεινό σημείο για τις τιμές του πετρελαίου ήταν η τεράστια πτώση των αποθεμάτων βενζίνης που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη παραγωγή τα διυλιστήρια στις ΗΠΑ και σε μεγάλη ζήτηση αργού.

Το ντόμινο των εξελίξεων...

Η αναπλήρωση των Στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ (SPR) θα χρειαστεί χρόνια.
Σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Jennifer Granholm, η αναπλήρωση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ θα είναι πολύ «δύσκολη» φέτος, λόγω της συντήρησης του εργοταξίου, ενώ τα SPR παραμένουν σε χαμηλά 40 ετών και θα χρειαστούν χρόνια για να ξαναγεμίσει η περσινή έκλυση 180 εκατομμυρίων βαρελιών.
Η ανακοίνωση αυτή ακολούθησε τις εξελίξεις στις τράπεζες.
1_151.JPG
Ο τραπεζικός πανικός οδηγεί τους επενδυτές να ρίξουν το πετρέλαιο.
Την ημερολογιακή εβδομάδα που έληξε στις 14 Μαρτίου, την περίοδο κορύφωσης του πανικού μετά την κατάρρευση της SVB, των hedge funds και των διαχειριστών χρημάτων πούλησαν το ισοδύναμο 139 εκατομμυρίων βαρελιών σε βασικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης, με το 90% να προέρχεται από το Brent και τις συμβάσεις WTI.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού...

Οι γαλλικές απεργίες επεκτείνονται στον ηλεκτρισμό.
Καθώς η Γαλλία έχει περάσει στην τρίτη εβδομάδα πανελλαδικών διαμαρτυριών ενάντια στις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του προέδρου Macron, έχοντας ήδη κλείσει δύο διυλιστήρια, το ηλεκτρικό ρεύμα της χώρας δέχεται ισχυρές πιέσεις, καθώς ο μεγαλύτερος τερματικός σταθμός LNG στη Δουνκέρκη κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Την ίδια ώρα,

Η αμερικανική εταιρεία πετρελαίου προχωρά με το Mexican Find.
Το αμερικανικό γεωτρύπανο Talos Energy κατάφερε να λύσει τις διαφορές του με την εθνική εταιρεία πετρελαίου του Μεξικού Pemex και να παρουσιάσει ένα σχέδιο ανάπτυξης για το κοίτασμα πετρελαίου Zama 850 MMbbls, το μεγαλύτερο εύρημα εδώ και πολλά χρόνια, παραχωρώντας το καθεστώς του χειριστή στη μεξικανική NOC.
Ενώ, αμετανόητη...

Η Ευρώπη εξακολουθεί να προσθέτει στο δυναμικό παραγωγής φυσικού αερίου.
Με 15 GW δυναμικότητας άνθρακα, λιγνίτη και πυρηνικής ενέργειας να παροπλίζονται φέτος, οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να αυξάνουν τη δυναμικότητά τους παραγωγής φυσικού αερίου με 10 GW σταθμών συνδυασμένου και ανοιχτού κύκλου που κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή, με επικεφαλής την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πολωνία, την ώρα που,
2_168.JPG
Μεγαλο-επενδυτές λοξοκοιτάζουν προς το ρωσικό πετρέλαιο ξανά
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλ-εμπόρων ενέργειας Trafigura και Vitol εξετάζουν το ενδεχόμενο να επαναλάβουν το εμπόριο ρωσικού πετρελαίου, υποστηρίζοντας ότι εξακολουθούν να εξάγουν περιορισμένες ποσότητες προϊόντων και ότι η αυστηρότερη καθοδήγηση για τις κυρώσεις θα μπορούσε να τους επαναφέρει στο αργό.
Παράλληλα,

Πωλείται Πετρελαιοτρύπανο της Βόρειας Θάλασσας.

Η εταιρεία πετρελαίου Neptune Energy με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, με την υποστήριξη των ιδιωτικών επενδυτικών εταιρειών Carlyle και CVC Capital και με χαρτοφυλάκιο παραγωγής 135 kboepd που επικεντρώνεται κυρίως στη Βόρεια Θάλασσα, φέρεται να αναζητά αγοραστή που θα δώσει περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς οι συνομιλίες με την ENI σταμάτησαν.
Στην Αφρική,

Το Τσαντ εθνικοποιεί τα πετρελαϊκά περιουσιακά στοιχεία της Exxon.
Το αφρικανικό έθνος του Τσαντ εθνικοποίησε όλα τα περιουσιακά στοιχεία εξερεύνησης και παραγωγής της αμερικανικής πετρελαϊκής μεγάλης ExxonMobil, συμπεριλαμβανομένου του κοιτάσματος Doba και του αγωγού Τσαντ-Καμερούν, αμφισβητώντας την πώληση των ίδιων περιουσιακών στοιχείων στη Savannah Energy που είναι εισηγμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ενώ στην Νότια Αμερική,

Η PDVSA έμεινε με δισεκατομμύρια απαιτήσεων.
Καθώς ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro όρισε τον διευθύνοντα σύμβουλο της PDVSA Pedro Tellechea ως νέο υπουργό πετρελαίου της χώρας, η καταστολή της ανεξέλεγκτης διαφθοράς στην εταιρεία έχει αποκαλύψει 21,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμούς εισπρακτέους από χρεοκοπημένους εμπορικούς μεσάζοντες.
Εν τω μεταξύ,

Οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων της Petrobras θα σταματήσουν.
Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Lula da Silva επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει να αναστείλει τις πωλήσεις των περιουσιακών στοιχείων της Petrobras, επικαλούμενος δυσμενείς συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του διυλιστηρίου Lubnor στην πολιτεία Ceara που πωλήθηκε έναντι 34 εκατομμυρίων δολαρίων καθώς και των χερσαίων κοιτασμάτων αξίας 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σημειώνεται επίσης, πως,

Οι επιθέσεις σε αγωγούς της Κολομβίας χειροτερεύουν.

Σηματοδοτώντας την πέμπτη φορά φέτος που το σύστημα αγωγών της Κολομβίας δέχτηκε επίθεση από αντάρτες, ο σωλήνας Cano Limon-Covenas των 220.000 b/d βομβαρδίστηκε αυτή την εβδομάδα, ακριβώς τη στιγμή που το NOC Ecopetrol της χώρας (NYSE:EC) επρόκειτο να ξαναρχίσει τις ροές μετά τις 17 Μαρτίου. επίθεση.
3_166.JPG
Οι ΗΠΑ ζητούν εξαιρέσεις στους δασμούς άνθρακα της ΕΕ.
Καθώς η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες εργάζονται σε μια παγκόσμια συμφωνία για βιώσιμο χάλυβα και αλουμίνιο, έχοντας προσωρινά αναστείλει τους δασμούς της εποχής Trump, οι ΗΠΑ ζήτησαν να εξαιρεθούν ο χάλυβας και το αλουμίνιο τους από τους δασμούς άνθρακα στα σύνορα της ΕΕ, δυνητικά αντίθετα με τους κανόνες του ΠΟΕ.
Στις ζημιές της περιόδου,

Η Trafigura περίμενε Νικέλιο και βρήκε... πέτρες
Μόνο μερικές εβδομάδες αφότου η εμπορική εταιρεία Trafigura ανακάλυψε συστηματική απάτη σε φορτία νικελίου, ο έμπορος με έδρα την Ελβετία διαπίστωσε ότι τα φορτία που παραδόθηκαν σε αποθήκες καταχωρισμένες στο LME στις Ηνωμένες Πολιτείες περιείχαν μόνο πέτρες αντί για μέταλλο.
και τέλος, παρατηρήθηκε

Κατάρρευση των τιμών του κινεζικού λιθίου.
Καθώς η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα βυθίζεται σε όλο τον κόσμο, οδηγώντας σε αύξηση των αποθεμάτων λιθίου παγκοσμίως, η τιμή του μετάλλου μετάβασης έχει σημειώσει εντυπωσιακή πτώση 34% μόνο τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, με τις τιμές αναφοράς στην Κίνα να διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή στις 38.000/mt.
4.1.JPG
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης