Ενέργεια

ΔΕΗ: Ποιές αποπληρωμές χρεολυσίων και επαναγορές ιδίων ομολογιών πραγματοποίησε - Η εικόνα των τιτλοποιήσεων

ΔΕΗ: Ποιές αποπληρωμές χρεολυσίων και επαναγορές ιδίων ομολογιών πραγματοποίησε - Η εικόνα των τιτλοποιήσεων

 Πως διαμορφώνονται οι υποχρεώσεις της επιχείρησης

 

Στην αποπληρωμή χρεολυσίων άνω των 110 εκατ. ευρώ προχώρησε εντός του πρώτου τριμήνου του έτους η ΔΕΗ εκμεταλλευόμενη τα υψηλά διαθέσιμα της μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αξιοποιώντας τη διαφορά μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανεισμού.

Έτσι από τις αρχές του έτους η ΔΕΗ προχώρησε στην αποπληρωμή χρεολυσίων 70,87εκατ. ευρώ και 39,05 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Στο πλαίσιο ενεργούς διαχείρισης του χρηματοοικονομικού κόστους, εντός του Ιανουαρίου προέβη σε επαναγορές ίδιων ομολογιών 500 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα:

α) 200 εκατ. ευρώ του που αφορούν το Κοινό Ομολογιακό Δάνειο, ύψους έως 300 εκατ. ευρώ με την Alpha Bank και την Τράπεζα Eurobank και

β) 300 εκατ. ευρώ που αφορούν το Κοινό Ομολογιακό Δάνειο ύψους έως 300 εκατ. ευρώ με τις Τράπεζες Εθνική και Πειραιώς,
Τις ομολογίες αυτές η ΔΕΗ τις επαναδιέθεσε στους ομολογιούχους στις 14 Μαρτίου 2023.

Τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων

Εν τω μεταξύ η εικόνα των δυο τιτλοποιήσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών καταναλωτών που έχει κάνει κατά το παρελθόν η ΔΕΗ όπως παρουσιάζεται στους μετόχους της έχει ως εξής:

Τιτλοποίηση απαιτήσεων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών: Η σχετική σύμβαση έγινε τον Απρίλιο του 2021 και έως τις 30 Ιουνίου 2021 άντλησε 325 εκατ. ευρώ λήξεως το 2026 με επιτόκιο 6,8% για ποσό τιτλοποιημένων απαιτήσεων ονομαστικής αξίας 1,645 δις. και έλαβε ομολογίες ύψους 145,4 εκατ. με επιτόκιο 8%.
Επενδυτές είναι η Carval Investors και η Deutsche Bank AG και υπό διαχείριση κεφάλαια της PIMCO. Εκδότης στη συναλλαγή είναι η PPC Zeus DAC και διαχειριστής η ΔΕΗ ενώ η Qualco Α.Ε. ενεργεί ως Sub-Servicer.

Το πρόγραμμα έχει συνολική διάρκεια 5 ετών και περιλαμβάνει μια περίοδο 2 ετών όπου λειτουργεί ως ανακυκλούμενη (revolving period) και μία περίοδο 3 ετών κατά την διάρκεια της οποίας θα αποπληρωθεί η άντληση του κεφαλαίου από το προϊόν των εισπράξεων από τις προαναφερθείσες απαιτήσεις. Η ΔΕΗ έχει αναγνωρίσει χρηματοοικονομική υποχρέωση προς την PPC Zeus DAC, που ανέλαβε την έκδοση των ομολογιών αξίας ποσού 325 εκατ. ευρω έναντι των ανωτέρω αναφερόμενων τιτλοποιημένων απαιτήσεων.
Την 31Δεκεμβρίου 2022, η χρηματοοικονομική υποχρέωση προς την PPC Zeus DAC ανερχόταν σε 190,9 εκατ. έναντι 229,2 εκατ. στο τέλος του 2021 και περιλαμβάνεται στις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Τιτλοποίηση απαιτήσεων για λογαριασμούς σε καθυστέρηση έως 60 ημέρες: Η σχετική σύμβαση υπεγράφη τον Αύγουστο του 2020, και τον Νοέμβριο του 2020 προχώρησε στην αρχική άντληση ποσού 150 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,5% για ποσό τιτλοποιημένων απαιτήσεων ονομαστικής αξίας ποσού 206,8 εκατ. ευρώ με επενδυτή την JP Morgan Chase Bank και εκδότη την PPC Energy Finance DAC και έλαβε Ομολογίες ποσού 55,7 εκατ.
Το υπολοιπόμενο ποσό των 50 εκατ. ευρώ αντλήθηκε τον Ιούνιο του 2021, με αποτέλεσμα το σύνολο της χρηματοοικονομικής υποχρέωσης να ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ. Διαχειριστής είναι η ΔΕΗ η οποία έχει αναθέσει συγκεκριμένες υπηρεσίες διαχείρισης των τιτλοποιούμενων απαιτήσεων στη Qualco . Πρόκειται για ανακυκλούμενη χρηματοοικονομική γραμμή που επιτρέπει στη ΔΕΗ μελλοντικές εκταμιεύσεις και έχει διάρκεια 3 έτη.

Τον Ιούνιο του 2022 η ΔΕΗ συμφώνησε με την JP Morgan την τροποποίηση των όρων της συναλλαγής σε σχέση, μεταξύ άλλων, με
(i) την αύξηση του διαθέσιμου ποσού χρηματοδοτικής δέσμευσης από 200 εκατ. σε 300 εκατ. ευρώ
(ii) τη μείωση του επιτοκίου σε 3% και
(iii) την παράταση της ημερομηνίας λήξης της συναλλαγής από τον Αύγουστο του2023 στον Ιουνίου 2025.
Έτσι στο τέλος του 2022, οι χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις από αυτή την τιτλοποίηση ανήλθαν στο ποσό των 167,6 εκατ. ευρώ ενώ οι ομολογίες ανήλθαν στο ποσό των 48,5 εκατ. έναντι 73,3 εκατ. στο τέλος του 2021
Τέλος, οι απαιτήσεις από πελάτες Χαμηλής Τάσης για τρέχοντες λογαριασμούς Η/Ε και λογαριασμούς Η/Ε σε καθυστέρηση έως 60 ημέρες ανέρχονταν στο τέλος του έτους σε 289,6εκατ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης