Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Sefcovic: Ο οικονομικός κίνδυνος θα μπορούσε να περιορίσει τα κοινά σχέδια αγοράς φυσικού αερίου της ΕΕ

Sefcovic: Ο οικονομικός κίνδυνος θα μπορούσε να περιορίσει τα κοινά σχέδια αγοράς φυσικού αερίου της ΕΕ
Θα δούμε μέχρι το τέλος του έτους τι όγκους αγοράζουμε, ποιους νέους παίκτες προσελκύουμε και ποιες τιμές», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
 
«Η ικανότητα των εταιρειών να χρησιμοποιούν την κοινή πλατφόρμα αγοράς φυσικού αερίου της ΕΕ θα μπορούσε να περιοριστεί λόγω της έλλειψης πρόσβασης στις οικονομικές εγγυήσεις που απαιτούνται για τη στήριξη των συμβάσεων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maros Sefcovic σύμφωνα με το EnergyMarketPrice.

Η Κομισιόν επιθυμούσε η πλατφόρμα AggregateEU να δημιουργήσει μια ευκαιρία για μεγάλους χρήστες ενέργειας σε τομείς όπως το τσιμέντο, τα λιπάσματα και ο χάλυβας να συγκεντρώσουν τη ζήτησή τους και να αγοράσουν φυσικό αέριο απευθείας από προμηθευτές εκτός ΕΕ, είπε στην επιτροπή ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Για να έχουν καλούς όρους οι κοινές αγορές φυσικού αερίου, οι εταιρείες θα πρέπει να παράσχουν οικονομικές εγγυήσεις», σημείωσε .

Η Eπιτροπή μιλούσε με τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για το πώς να γίνει αυτό και αναγνώρισε ότι θα μπορούσε να είναι ένας περιοριστικός παράγοντας, καθώς απαιτείται περισσότερη δουλειά, είπε.
Η ΕΕ δημιούργησε την πλατφόρμα AggregateEU για να βοηθήσει να διασφαλίσει ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου θα ξαναγεμίζονται το καλοκαίρι, καθώς το μπλοκ αντιμετωπίζει μόνιμη πτώση των ρωσικών ροών λόγω των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι αγοραστές και οι προμηθευτές μπορούν πλέον να εγγραφούν στην υπηρεσία συγκέντρωσης που προσφέρει η πλατφόρμα, η οποία λειτουργεί από την πλατφόρμα κρατήσεων χωρητικότητας αερίου Prisma.

Πιλοτικό μοντέλο

Ο Sefcovic είπε ότι η πρώτη συσσώρευση ζήτησης θα γίνει τον Απρίλιο, ακολουθούμενη από κοινό διαγωνισμό αγοράς για το Μάιο. Θα ακολουθήσουν περαιτέρω συγκεντρώσεις και διαγωνισμοί που θα διοργανώνονται κάθε δύο μήνες.
«Θα δούμε μέχρι το τέλος του έτους τι όγκους αγοράζουμε, ποιους νέους παίκτες προσελκύουμε και ποιες τιμές», δήλωσε.
Τα διδάγματα που αντλήθηκαν από αυτό το πιλοτικό μοντέλο κοινής αγοράς θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στις μελλοντικές ανάγκες της ΕΕ για την εξασφάλιση υδρογόνου και άλλων κρίσιμων πρώτων υλών ή στοιχείων εφοδιαστικής αλυσίδας, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους έκτακτους κανόνες της ΕΕ που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, οι εταιρείες πρέπει να συγκεντρώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου ίση με τουλάχιστον το 15% των υποχρεώσεών τους αποθήκευσης τον επόμενο χειμώνα - περίπου 13,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα - και να αναζητήσουν προσφορές για αυτό μέσω της νέας πλατφόρμας, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις εκτοξευόμενες τιμές για τους καταναλωτές.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πλατφόρμα μπορεί να είναι περιορισμένης χρήσης εάν εμπλέκονταν λίγοι προμηθευτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης